Delo (Slovenia)

Od skakalcev je menda zahteval provizijo

Predobravn­avni narok Nekdanji predsednik Smučarske zveze Slovenije Primož Ulaga zanika sprejemanj­e nedovoljen­ih daril

- Aleksander Brudar

Ljubljana – »Nikoli nisem od nobenega nič zahteval in nikoli nisem nikogar izsiljeval, da mi izplača provizijo ali nagrado.« Tako je včeraj nekdanji vrhunski smučarski skakalec in nekdanji predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Primož Ulaga ob zanikanju krivde na ljubljansk­em okrožnem sodišču dejal sodnici Ani Testen. Tam se je znašel zaradi obtožb, da je v letu 2013 storil štiri kazniva dejanja nedovoljen­ega sprejemanj­a daril. »Če bi takrat vedel, kaj bo to vse s seboj potegnilo, bi mu rekel, da naj ta denar kar na zvezi obdržijo,« nam je včeraj povedal Nejc Frank, ki je bil leta 2013 skupaj z Janezom Grilcem trener pomočnik A-reprezenta­nce v smučarskih skokih. Spominjal se je, kako je do njega prišel Ulaga in mu rekel, da se mu je uspelo s sponzorjem dogovoriti za denar, zaradi česar naj mu izplača provizijo. Frank in Grilc sta dobila vsak po 1250 evrov, od tega pa sta morala odšteti 25-odstotno provizijo. Skupaj sta morala Ulagi v gotovini izročiti 625 evrov. Iz obtožnice, ki jo je včeraj na predobravn­avnem naroku predstavil­a tožilka Petra Vugrinec, izhaja, da sta morala Frank in Grilc na oblačilih nositi znamko sponzorja Holding slovenske elektrarne (HSE).

Frank nam je povedal še, da je moral sam prevzeti tudi vse davčne dajatve iz naslova sponzorski­h sredstev.

Skakalci so se mu uprli

Ulaga je marca 2013 tudi od smučarskeg­a skakalca Andraža Pograjca zahteval, da mu v zameno za to, da bo z nošenjem znamke HSE na svojih oblačilih dobil 2000 evrov, v gotovini izplača 500 evrov oziroma 25-odstotno provizijo. V obeh primerih je Ulaga tako zahteval in tudi dobil nedovoljen­o nagrado. Mu pa to kljub zahtevi ni uspelo pri najbolj znanih slovenskih imenih v smučarskih skokih: Robertu

Kranjcu, Petru Prevcu in Juriju Tepešu. Od Tepeša je konec leta 2013 zaradi sklenitve sponzorske pogodbe z OMV zahteval plačilo nagrade v višini najmanj 1600 evrov oziroma od osem do deset odstotkov vrednosti podpisane pogodbe. Le nekaj mesecev prej naj bi bil podobno zahteval od Prevca in Kranjca. Kranjec in Tepeš včeraj tega nista želela komentirat­i. »Sam ne smem dajati nobenih izjav. Obrnite se na Smučarsko zvezo Slovenije,« je povedal Kranjec, ki je bil v tistem času aktualni svetovni prvak v smučarskih poletih. Pred časom je za Dnevnik sicer zatrdil, da je Ulagi plačal provizijo v gotovini.

O nizkih udarcih

Da bi dokazal svoj prav, si Ulaga na glavni obravnavi želi kot priče zaslišati Petro Majdič, nekdanjo vrhunsko tekačico na smučeh, nekdanjega smučarskeg­a skakalca Primoža Peterko in Jožeta Klemenčiča, koordinato­rja teka na smučeh pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS). Njegov zagovornik Aljoša Dežman je pojasnil, da bi trojica potrdila, da način delovanja obtoženega ni bil takšen, kot je prepričano tožilstvo. »Da ni bilo nobenega izsiljevan­ja ali zahteve z moje strani. Šport ima svoje principe in vsi vemo, kako v športu to deluje. Da so sponzorji, agenti, menedžerji, odvetniki. In to gre z roko v roki,« je še pristavil Ulaga, ki je moral zaradi spornih poslov oktobra 2013 zapustiti mesto predsednik­a SZS. Očitke na svoj račun je ob odhodu s sodišča ocenil kot »nizke udarce«.

Glede na to, da je od domnevnega nastanka kaznivih dejanj preteklo že sedem let, se tožilstvo boji, da bi zadeva lahko zastarala, še preden bi sodišča o vsem skupaj lahko rekla zadnjo besedo. Zastaralni rok je namreč deset let. Zato je tožilka včeraj sodišče pozvala, naj čim prej razpiše glavno obravnavo.

 ?? Foto Marko Feist ?? Primož Ulaga ne priznava, da je od skakalcev in trenerjev zahteval nedovoljen­o nagrado.
Foto Marko Feist Primož Ulaga ne priznava, da je od skakalcev in trenerjev zahteval nedovoljen­o nagrado.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia