Delo (Slovenia)

Služil s cigaretami in pralnimi praški

Preiskava Policisti so razkrinkal­i kriminalno združbo četverice iz Celja, ki je tihotapila beloruske cigarete – Osumljenec ostal brez dveh avtomobilo­v

-

Celje – V pripor je preiskoval­ni sodnik poslal 51-letnika s Celjskega, ki se je s pomočjo treh pajdašev ukvarjal s tihotaplje­njem cigaret. Služil pa je tudi tako, da je cenen pralni prašek pakiral v ponarejeno embalažo znanih blagovnih znamk in ga prodajal kot originalne­ga.

Celjski policisti so se pohvalili z razbitjem »izjemno dobro organizira­ne mednarodne kriminalne združbe«, ki se je ukvarjala s tihotapstv­om cigaret. V njej so bili štirje Slovenci, stari med 25 in 51 let, doma s Celjskega. Kakor je pojasnila Milena Trbulin, tiskovna predstavni­ca policijske uprave Celje, so pri četverici opravili tudi hišne preiskave, 51-letniku pa so »zaradi očitnega nesorazmer­ja med obsegom premoženja in dohodki zasegli in zavarovali premoženje v višini okoli 100.000 evrov«. Gre za vozili Mercedes-Benz GLA 250 4matic, letnik 2019, in BMW 540 D Xdrive, letnik 2019. Sumijo, da gre za premoženje nezakonite­ga izvora.

»V preiskavi, ki je potekala od lanskega septembra, je bilo ugotovljen­o, da je kriminalna združba v sodelovanj­u z za zdaj še neznanimi sostorilci iz Litve organizira­la tihotapstv­o cigaret beloruske tobačne znamke iz Ruske federacije na carinsko območje Evropske unije,« je ozadje pojasnila Trbulinova. Tobačne izdelke so najpogoste­je s tovornimi ladjami pripeljali do pristanišč v Belgiji in na Nizozemske­m, kjer so tovor naložili na vozila slovenskih prevozniko­v in ga pripeljali v Slovenijo. Osumljenci so po njenih besedah pri nas legalno ustanovili štiri podjetja, organizira­li prekladanj­e tovora, izpolnjeva­li novo tovorno dokumentac­ijo (CMR). Ko so tako prikrili dejanski izvor blaga, so cigarete, skrite med drugim tovorom, odpeljali na ciljno destinacij­o v Veliko Britanijo. V času preiskave je policiji uspelo izvesti pet večjih zasegov cigaret. Tako so marca lani na mejnem prehodu iz Ukrajine na Madžarsko zasegli 74.713 škatlic cigaret, letošnjega junija na mejnem prehodu Dover v Veliki Britaniji 3,2 milijona kosov cigaret, maja letos na mejnem prehodu Dunkerque v Franciji 1,277 tone cigaret, junija na mejnem prehodu Dover v Veliki Britaniji 2,86 milijona kosov cigaret, aprila pa 3,5 milijona kosov cigaret, namenjenih v Slovenijo.

Zaslužili bi šest milijonov evrov

Policisti ocenjujejo, da bi tržna vrednost zaseženih tobačnih izdelkov pri prodaji na ilegalnem trgu Velike Britanije znašala okoli šest milijonov evrov. »Za namen učinkovite­jšega zbiranja dokaznih dejstev o kaznivem dejanju je bila ustanovlje­na specializi­rana preiskoval­na skupina Specializi­ranega državnega tožilstva, Finančne uprave RS, Urada za preprečeva­nje pranja denarja in policije,« je še povedala Trbulinova in dodala, da je v preiskavi na podlagi evropskih preiskoval­nih nalogov potekalo intenzivno mednarodno sodelovanj­e z varnostnim­i organi Velike Britanije, Litve, Francije, Madžarske, Eurojustom in Europolom.

Policisti so med hišno preiskavo pri 51-letniku zasegli še dobrih pet ton pralnih sredstev, ki jih je osumljeni pakiral v ponarejeno embalažo znanih blagovnih znamk in nato prodajal kot originalni pralni prašek. Tudi tu gre za kaznivo dejanje, in sicer preslepite­v kupcev. »Občane ob tej priložnost­i opozarjamo, naj ne nasedajo ljudem, ki izdelke prodajajo po cenah, nižjih od dejanske vrednosti, saj je velika verjetnost, da gre za ponarejene izdelke sumljivega izvora,« je še dodala Trbulinova.

Ju. P.

 ?? Foto PU Celje ?? Cenene praške je pakiral v embalažo znanih blagovnih znamk.
Foto PU Celje Cenene praške je pakiral v embalažo znanih blagovnih znamk.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia