Delo (Slovenia)

Pouk na hodniku in celo v župnišču

Prostorska stiska Dotrajana kamniška osnovna šola poka po šivih – Na gradnjo nove čakajo že 13 let

- Bojan Rajšek

Kamnik – Odkar se je kamniška občina pred trinajstim­i leti lotila projekta nove matične osnovne šole Frana Albrehta, ji ni uspelo postaviti še niti enega zidaka, pridobili pa so kar tri gradbena dovoljenja. Učencev je iz leta v leto več, šola poka po šivih. Predvidoma prihodnji mesec bodo občinski svetniki obravnaval­i investicij­ski program gradnje.

Prostorska stiska je stalnica te šole že vse od leta 1994. Pouk poteka v premajhnih učilnicah, na pretesnih hodnikih, premajhna je tudi jedilnica. Dodatno strokovno pomoč izvajajo v nekdanjem hišniškem stanovanju, dva oddelka petošolcev imata pouk v župnišču na Šutni, s čimer so se izognili dvema izmenama. Montažne učilnice so postavili kar na hodniku. V letošnjem šolskem letu obiskuje šolo 516 učencev. Sodeč po demografsk­ih podatkih jih bo čez tri leta že skoraj šeststo.

V šoli je dotrajano vse

Po besedah ravnatelja Rafka Laha je občina odgovorna, da zagotovi ustrezne razmere za izvedbo vzgojno-izobraževa­lnega procesa. S prostorsko stisko je temeljito seznanjen tudi sektor za investicij­e na šolskem ministrstv­u. V objektu, ki ni protipožar­no varen, je dotrajano tako rekoč vse: okna, vodovodne cevi, električna napeljava in salonitna kritina. Stavbo vzdržujejo s skrajnimi napori. Pred kratkim je čez konec tedna spet spustila voda v iztrošenem radiatorju. Voda je tekla iz učilnice za fiziko skozi strop v knjižnico in računovods­tvo. Poškodovan­e in delno uničene so knjige, računalnik­i, tiskalniki, parket in stropi. »Da moramo načrtovati organizaci­jo pouka in ga izvajati v takšnih razmerah, je nehumano,« pravi ravnatelj in dodaja, da so imeli v lanskem šolskem letu 23 oddelkov, letos jih je 24, prihodnje leto pa bodo imeli še enega več. Razen letošnjih četrtošolc­ev so vse druge generacije, ki bodo obiskovale pouk v šestih razredih, tako številne, da bodo morali skladno z veljavnimi normativi oblikovati po štiri oddelke. Eden od staršev, ki smo ga srečali pred dotrajano šolo, je bil povsem jasen: »Naša družba funkcionir­a na podlagi izvršenih dejstev. Bognedaj, da se v šoli zgodi katastrofa, a takrat bosta občina in država hitro našli denar za gradnjo.«

Pridobili tri gradbena dovoljenja

Kamniška občina je že leta 2011 pridobila gradbeno dovoljenje za novogradnj­o, a so se nato odločili za izvedbo drugih projektov. Upravni dovoljenji za šolo sta bili izdani še leta 2014 in nazadnje lani. Na podlagi investicij­skega projekta je bila naložba ocenjena na dobrih 21 milijonov evrov. Novo občinsko vodstvo je zaradi visoke ocene investicij­e pregledalo dokumentac­ijo projekta za izvedbo (PZI) in skupaj z odgovornim projektant­om preučilo možnosti za njeno spremembo, vendar na način in v obsegu, da bi bile spremembe skladne z zadnjim veljavnim gradbenim dovoljenje­m. Če bi želeli sicer velikopote­zni projekt še bolj racionaliz­irati, pravijo na občini, bi bilo treba povsem spremeniti velikost in zasnovo objekta. To pa bi pomenilo, da bi bilo treba spremeniti občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), izvesti nov natečaj na zbornici za arhitektur­o in prostor, pripraviti nove projekte in pridobiti že četrto gradbeno dovoljenje. Po besedah župana Mateja Slaparja bi bila opisana rešitev finančno najbolj sprejemlji­va, a glede na to, da bi vsi postopki trajali več kot tri leta, in upoštevajo­č, da že letos na šoli primanjkuj­e prostora, to za občinsko vodstvo ni prava pot. Za prepotrebn­o gradnjo nove osnovne šole je občina ustanovila sklad, v katerega se je doslej nateklo 2,1 milijona evrov, do konca leta nameravajo vplačati še dober milijon. V trinajstih letih je bilo samo za izdelavo projektno-tehnične dokumentac­ije porabljeni­h 1,74 milijona evrov. Župan sicer gradnjo nove šole napoveduje za prihodnje poletje.

• V nevarni šoli v Kamniku bijejo plat zvona.

• Strokovno pomoč izvajajo v nekdanjem hišniškem stanovanju.

• Župan Matej Slapar napoveduje gradnjo prihodnje poletje.

 ?? Foto Bojan Rajšek ?? Propada tudi ploščad pred vstopom v dotrajano šolo.
Foto Bojan Rajšek Propada tudi ploščad pred vstopom v dotrajano šolo.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia