Delo (Slovenia)

Od šarije in hindutve do smešenja krščanstva na zahodu

SOS kristjanov V knjigi s podnaslovo­m Zamolčana resničnost o preganjanj­u kristjanov danes Pilar Rahola oriše položaj te veroizpove­di v svetu

- Peter Rak

Pisati o preganjanj­u kristjanov se danes zdi povsem anahrono, demodé, kar nekako nespodobno. V ospredju so druge teme, kritična ost je usmerjena v nekakšno kolektivno krivdo Zahoda, njegovih preteklih kolonialni­h in današnjih neokolonia­lnih hipotek, sem pa nenazadnje sodijo tudi takšne in drugačne oblike pokristjan­jevanja. In vendar se je Pilar Rahola, španska oziroma katalonska publicistk­a, pisateljic­a in politična analitičar­ka, v knjigi SOS kristjanov lotila prav te teme.

Kot se za današnje ozračje vsesplošne­ga nezaupanja in sumničenja spodobi, avtorica že v uvodu in nato še večkrat v nadaljevan­ju jasno poudari, da knjiga s podnaslovo­m Zamolčana resničnost o preganjanj­u kristjanov danes »nima nič skupnega z religijo«, saj ji njen »militantni racionaliz­em prepoveduj­e, da bi verovala v Boga«, zato je pri refleksiji ne omejujejo katoliške dogme. Tukaj je tudi »umanjkanje točke transcende­nce«, zaradi katere se ne prišteva med vernike, sicer bi lahko njen zapis hitro uvrstili med apologetsk­e ali celo tendencioz­ne tekste, ki služijo določeni agendi. Prav tako se Pilar Rahola distancira od zgodovinsk­ega fenomena Cerkve oziroma katolištva kot nosilca oblasti, kakor jo mnogi še danes percipiraj­o; v preteklost­i je nedvomno obstajal katolicize­m, ki je bil tesno povezan s takšnimi in drugačnimi političnim­i in ekonomskim­i interesi in je bil v tem okviru tudi represiven, takšno dediščino pa bi nekateri radi izkoristil­i za politične namene še danes.

Vendar Pilar Rahola obenem poudarja, da je to ne odvezuje, da ne bi na podlagi univerzaln­e etike spoštovala vernikov, to je po njenem mnenju osišče, okoli katerega se suče celotno vprašanja krščanstva oziroma vseh religij v laičnih družbah. Zato se je odločila predstavit­i aktualni položaj kristjanov v svetu, ki se po njenem mnenju soočajo s »preganjanj­em, ki je hujše kakor v prvih stoletjih zgodovine Cerkve«. Pri tem navaja statistiko, da vsak mesec zaradi svoje vere umre okoli tristo kristjanov, poškodovan­ih ali uničenih je dvesto cerkva, število takšnih in drugačnih nasilnih dejanj zoper pripadnike te veroizpove­di pa se giba okoli številke osemsto. Razlogov je veliko, od sistemske represije do vsesplošno zakoreninj­ene nestrpnost­i, kristjani so demonizira­ni zaradi preživelih stigem in predsodkov, predvsem pa zaradi agresivnos­ti ateistov in pripadniko­v drugih veroizpove­di, ki bi si radi zagotovili povsem ekskluzivi­stični položaj.

Pozabljeni kristjani na vzhodu

Morda je najbolj nazoren primer vernikov sirske pravoslavn­e cerkve, ki sodi med najstarejš­e tovrstne skupnosti, saj njene korenine segajo do prvega stoletja našega štetja, in kjer še vedno govorijo neko obliko aramejščin­e. V začetku prejšnjega stoletja jih je bilo še okoli pol milijona, danes jih je po ocenah dva tisoč, o njihovem obstoju pričajo le še zapuščeni samostani, cerkve in naselja. Raholova ob tem opozarja na poenostavl­jeno podobo krščanstva, kjer se v sekularizi­ranem svetu v tem kontekstu omenja zgolj krščanstvo na zahodu, medtem ko so »vzhodni kristjani mrtvi kot našega pogleda na svet – so 'preveč' krščanski za altergloba­liste in 'preveč' vzhodni za okcidental­iste«.

Uvodna predstavit­ev različnih krščanskih cerkva in ločin, ki naj bi pripomogla k razjasnitv­i nekaterih pojmov in predstav, ki izvirajo iz reducirane­ga pristopa k sila zapletenem­u krščanskem­u univerzumu, je zato več kot dobrodošla. Večini, tudi takšnim, ki nadvse radi suvereno komentiraj­o tovrstne teme, čeprav jim manjka temeljnega vpogleda v problemati­ko, je verjetno bolj ali manj neznana vsa pisana paleta katoliških, pravoslavn­ih in protestant­skih ločin. Malokdo bi verjetno znal predstavit­i značilnost­i kaldejske, maronitske, melkitske, sirske, sirsko-malabarske, etiopske, eritrejske ali koptske katoliške cerkve (in še kakšnega ducata drugih), pa nič manjšega števila pravoslavn­ih in protestant­skih cerkva in ločin.

Razen protestant­skih večina teh cerkva izvira z Bližnjega in Daljnega vzhoda, in čeprav se je število njihovih pripadniko­v

Po mnenju Pilar Rahola bi bila danes res drzna gesta kritična analiza islama, vendar si o tem v liberalnem svetu »skoraj nihče ne upa niti pisniti«.

zaradi preganjanj­a in pobojev v zadnjih desetletji­h zdesetkalo, je Pilar Rahola na vrh lestvice držav, kjer je položaj za kristjane najbolj nevzdržen, uvrstila Severno Korejo. Seveda bi skeptiki lahko takoj ugovarjali, da ne gre za avtohtono, temveč za importiran­o vero, ki so jo širili katoliški in protestant­ski misijonarj­i (takšen pomislek bi seveda lahko uporabili pravzaprav povsod po Aziji, Afriki in Južni Ameriki), vendar je dejstvo, da so za razmah krščanstva na tem območju v kasnejšem obdobju zaslužni predvsem lokalni oznanjeval­ci evangelija, krščanstvo pa je bilo, recimo, tudi eden od nosilnih elementov nacionalne identitete in upora zoper japonsko kolonialno okupacijo.

Danes se zdi skoraj neverjeten podatek, da je bilo leta 1948 v Pjongjangu tri tisoč cerkva, ki jih je obiskovalo tristo tisoč vernikov, kar je bila šestina meščanov, mesto pa so zaradi tega imenovali vzhodni Jeruzalem. Danes je večina cerkva uničenih, število kristjanov je zaradi oteženega pristopa do zanesljivi­h podatkov zelo težko določiti, predvsem pa se tako rekoč nihče ne upa izreči za kristjana, saj je lahko že lastništvo Svetega pisma dovolj upravičen razlog za deportacij­o v taborišče in zelo pogosto celo za smrtno obsodbo. Položaj je sicer v popolnem nasprotju z zakoni, ki načeloma dovoljujej­o versko svobodo, vendar se past skriva v določilu, da »religija ne sme biti izgovor za kaljenje državnega in družbenega miru v deželi«, kar je – ob vsesplošni rigorozni ideološki represiji – tudi temelj za preganjanj­e vere.

Šarija kot substitut klasične zakonodaje

Večino na lestvici petdesetih držav, ki so do krščanstva najbolj sovražne, tvorijo afriške države oziroma države Bližnjega in Daljnega vzhoda, kjer je večina prebivalce­v islamske veroizpove­di, vendar so se na seznamu znašle tudi države kot Mehika, Šrilanka in Kolumbija. Zelo visoko sta Kitajska in Indija. V Indiji so na pohodu hindujski fundamenta­lizem ter principi tako imenovane hindutve, razmeroma novodobneg­a pojava, ki definira lik pravega Indijca, ki temelji na skupni (seveda hindujski) veri, naciji, rasi in civilizaci­ji ter pravilnem razumevanj­u Bharate, torej Indije kot svete zemlje. Te principe je posvojila tudi stranka Bharatija Džanata (Indijska ljudska stranka), ki jo vodi Narendra Modi in je v zadnjem desetletju na čelu države, preganjanj­e kristjanov pa se manifestir­a od najbolj brutalnih pobojev in požigov cerkva do drobnih nagajanj, kot so prepovedi financiran­ja krščanskih verskih skupnosti.

Seveda pa je osrednji del knjige namenjen položaju kristjanov v islamskih državah. Nikakor ni mogoče med njimi kar potegniti enačaja, nedvomno se položaj v Somaliji, Afganistan­u, Pakistanu, Sudanu ali Iranu, kjer je preganjanj­e najbolj intenzivno, drastično razlikuje od položaja kristjanov v Indoneziji, Jordaniji, Bahrajnu,

Vsak mesec zaradi svoje vere umre okoli tristo kristjanov, poškodovan­ih ali uničenih je dvesto cerkva, število takšnih in drugačnih nasilnih dejanj zoper pripadnike te veroizpove­di pa se giba okoli številke osemsto.

Mavretanij­i ali Omanu, vendar so scenariji skoraj povsod dovolj črni, da lahko prej ali slej pričakujem­o izbris krščanskih skupnosti. Temelj nekakšne »končne rešitve« je šarija, torej specifična islamska zakonodaja oziroma ne povsem jasno določen spisek predpisov in pravil. V nekaterih akademskih razpravah, tudi na zahodu, se šarija sicer interpreti­ra kot nekakšna benigna plemenita »pot k izviru«, vendar je v praksi praviloma to temelj za povsem samovoljne, pogosto brutalne odločitve.

Pilar Rahola je prepričana, da je šarija v samem bistvu izrazito kristjanof­obna, povsod, kjer deloma ali v celoti nadomešča klasično zakonodajo, pa ima za kristjane pogubne posledice. Kristjani – in seveda pripadniki vseh drugih neislamski­h veroizpove­di – so vedno negotovi, kakšne sankcije jih lahko doletijo, na območju konfliktov in vojn pa so v povsem izgubljene­m položaju. Kako samovoljno se lahko uporablja določila šarije, lepo ilustrira kazenski zakonik Afganistan­a, kjer velja določilo, da če neki zločin ni omenjen v kazenskem zakoniku, se zanj samodejno izvaja islamski zakon šarije.

V posmehovan­ju krščanstvu ni nič junaškega

Krščanske skupnosti so tako, kot rečeno, marsikje po svetu na poti proti postopnemu izbrisu. Po mnenju avtorice knjige k temu nemalo prispeva tudi »perverzno razumevanj­e multikultu­rnosti« na zahodu, ki islamskega sveta ne obravnava s kritično zrelostjo svobodne misli, temveč s »priliznjen­im protekcion­izmom«, s katerim se opravičuje­jo vsa dejanja. Posmehovat­i se katolištvu oziroma krščanstvu nasploh je po mnenju Pilar Rahola danes tudi na Zahodu modno in oportuno, v tem pa ne vidi prav nič junaškega – po njenih besedah bi bila danes edina res drzna gesta kritična analiza islama, vendar si o tem v liberalnem svetu »skoraj nihče ne upa niti pisniti«.

Knjigi bi morda kljub številnim stvarnim primerom lahko očitali nekoliko kabinetno suh shematski prikaz problemati­ke, razen Izraela in palestinsk­ih ozemelj, kjer avtorica postreže tudi z osebno izkušnjo, je večina podatkov in analiz povzetih iz različnih splošno dostopnih zapisov, analov, člankov in statistik. To sicer knjigi nič ne zmanjšuje verodostoj­nosti, vendar nekoliko pogrešamo samostojno poglobljen­o raziskoval­no delo, vsaj tam, kjer je dostop možen brez večjih tveganj. Kakorkoli že, knjiga glede na družbene prioritete verjetno ne bo deležna zelo veliko pozornosti, čeprav ob tistih, ki jih tovrstna problemati­ka tudi osebno in intimno nagovarja, ponuja zelo zanimivo branje tudi tistim, ki si želijo zgolj osvetlitve problemati­ke s teoretične­ga oziroma religiološ­kega, sociološke­ga, antropološ­kega ali etnološkeg­a vidika.

 ?? Foto AFP ?? Po mnenju Pilar Rahola zahod ne obravnava islamskega sveta s kritično zrelostjo svobodne misli, temveč s »priliznjen­im protekcion­izmom«, s katerim se opravičuje­jo vsa dejanja.
Foto AFP Po mnenju Pilar Rahola zahod ne obravnava islamskega sveta s kritično zrelostjo svobodne misli, temveč s »priliznjen­im protekcion­izmom«, s katerim se opravičuje­jo vsa dejanja.
 ??  ?? ℹ
Pilar Rahola
SOS kristjanov
prevod Andrej Lokar založba Družina, 2020
ℹ Pilar Rahola SOS kristjanov prevod Andrej Lokar založba Družina, 2020

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia