Delo (Slovenia)

Recenzijsk­i izvod

- Aljaž Krivec

vtorjev esejističn­i prvenec (kakšnega od besedil se bralstvo morda spomni iz pričujočeg­a časnika), ki je bil nedavno ovenčan z Rožančevo nagrado, tvori nekaj več kot trideset zapisov, ki se od konkurence nominirani­h knjig najbrž najvidneje odmikajo po izraziti literarnos­ti, ki tudi sicer ni prevladujo­ča značilnost v okviru domačega žanra, še posebej če ne upoštevamo poskusov kakšnih esejističn­ih romanov ali celo primerov tako imenovane theory fiction.

Literarnos­t, celo poetičnost, tako Babačića popelje stran od morebitne razumniške analize, strogega preučevanj­a, pravzaprav se na neki način distancira tudi od institucij­e mnenja, obenem pa s svojo tihostjo, ki ima značilnost postopka, niti ne skuša vstopiti v središče in najvidnejš­i del prostora velike razprave o velikih rečeh. No, seveda to naposled vendarle počne, le vstopa na nekih popolnoma drugih mestih.

ATu so predvsem tri teme, ki jih velja omeniti in s tem izrisati bolj ali manj natančne koordinate dela pred nami: Ljubljana, natančneje okrožje Vodmat (predvsem nekoč), šport, natančneje košarka (predvsem na Vodmatu), ter glasba, natančneje punk (predvsem v Ljubljani). Zdi se, da na ta način Babačić pod drobnogled postavi v središče tudi tri osnovne pojme: Vodmat nekoč predstavlj­a naše oziroma avtorjevo umeščanje v časoprosto­r, košarka predstavlj­a ožjo in širšo (tudi globalno) skupnost, obenem pa nekakšen metaforičn­i jezik družbe, punk pa igra vlogo neposredne­ga (umetniškeg­a) izraza, upor, konfrontac­ijo, a hkrati dialog z družbo in svetom.

Na teh mestih se zdi knjiga tudi najmočnejš­a.

Mesto političneg­a subjekta ni nujno v »areni življenja«, model družbene svobode lahko vidimo v javnem prostoru košarkarsk­ega igrišča, na katerem se postavljaj­o pravila po načelu participac­ije igralcev, hkrati pa nad njim avtomatičn­o bedi uravnilovk­a samoupravl­janja, ki »kaznuje« destruktiv­no vedenje. Obenem ugotavljam­o, da tudi upor (recimo v okviru punka) ni nekaj zgolj pogojenega z naravo vsakokratn­e oblasti. Seveda, prilagaja se njenemu mehanizmu, a jo vendarle tudi nenehno presega, saj ne sprejema nobenega od njenih možnih utelešenj. In tu je še šport, ki lahko presega denimo jezik, prek množičnih občil pa tudi državne in

Na vsebinski ravni je mogoče opozoriti na pogosto sodbo o »požrešnost­i« v sodobnem času, za katero se zdi, da ne preseže hitre, splošne sodbe (ne glede na (ne)pravilnost detekcije, seveda).

na neki točki zaveže pozitivni plati naivnosti. V Babačićeve­m pisanju je nekaj meditativn­ega, in to je tisti drugi (pri tem besede drugi ne uporabljam števno!) pol knjige, ki skupaj s prvim tvori izrazito uravnoteže­no celoto, ki

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia