Delo (Slovenia)

Kako bivati in bivati zares

Nina Medved Drseči svet je prva pesniška zbirka lanskoletn­e uršljanke

- Nina Gostiša

Pesnico, fotografin­jo, prevajalko in performerk­o Nino Medved je širša javnost pobliže spoznala na tako imenovanih slamih – postala je prva državna prvakinja v tej disciplini in je vodja pesniškega društva Slam zverine. Lani je prejela nagrado urška, ki ji je omogočila izid prvenca Drseči svet.

Knjiga je izšla minuli petek pri JSKD, je intimna, introspekt­ivna zbirka milozvočni­h pesmi, ki na običajne prizore iz vsakdana naslanjajo velika življenjsk­a vprašanja, s katerimi se sooča mlad človek na pragu odraslosti.

Pesmi pišete že dolgo, na sceni ste od gimnazijsk­ih let. Gotovo ste že kdaj imeli vzgib, da jih objavite tudi v zbirki. Vam je nagrada urška končno to omogočila?

Ja in ne. Imela sem tudi malo sreče. O zbirki sem namreč že nekaj časa razmišljal­a in skušala nagovoriti nekaj založb, vmes pa se je zgodila urška. Če se ne bi, bi poskusila še kje, a knjiga ne bi bila takšna, kot je, saj je bila del nekega procesa. Ko sem sodelovala z mentorjem in so nastajale nove pesmi, sem dobila občutek, da je prva knjiga že mimo in da si želim iti naprej z novim materialom. V zbirki je nekaj predelanih starejših tekstov, vsaj dve tretjini pa je novih.

Zbirka je sklenjena, zaokrožena celota. Beremo jo lahko kot eno samo pesem, ki ji na koncu sledi povzetek, ali kot posamezne pesmi, ki se naposled zlijejo v eno. Kako ste starejša besedila izbrali, predelali in smiselno umestili vanjo?

Vedela sem, katere teme so zame pomembne in sodijo skupaj. Tematsko je knjiga precej podobna prejšnji, saj ima podoben dramaturšk­i lok. Je nekakšna bildungszb­irka, v kateri lirski subjekt vstopi v nenavaden prostor, ki ga ne razume, ga začne raziskovat­i, se poda v dogodivšči­no in iz nje pride drugačen. Teme, povezane s tem, so: kaj ti je najbolj pomembno v življenju, kje si želiš živeti, kakšen odnos imaš do sebe v svetu kot družbeno in naravno bitje, kako dojemaš svoje lastno telo, kako vidiš svojo vlogo kot otrok, posameznik, partner, tudi starš.

Ganljiv je del, v katerem nagovarjat­e svojega morebitneg­a bodočega otroka.

Najprej sem nameravala objaviti le pesem o jajčecih, potem pa me je ena od bralk – imela sem skupino prvih bralcev, ki so mi sporočali vtise – opozorila, naj premislim, ali je to res vse, kar si želim dati v zbirko, in kako se bo ta postarala. Pesmi sem tako dala odgovor. Razmislek o tej temi se mi zdi

 ?? Foto Gregor Salobir ?? Nina Medved je uršljanka leta 2019.
Foto Gregor Salobir Nina Medved je uršljanka leta 2019.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia