Delo (Slovenia)

Ženska, ki je slikala z bolečino

Frida Kahlo V slovenščin­i je izšla romanizira­na biografija znamenite mehiške slikarke

- Zdenko Matoz

Mehičanka Frida Kahlo je ena najbolj znanih slikark 20. stoletja, revolucion­arna komunistka, ki je podirala meje v umetnosti in politiki. Njena strast do življenja in slikanja še vedno odmeva.

Nemška literarna zgodovinar­ka Tania Schlie ustvarja kot pisateljic­a pod različnimi psevdonimi, med drugim kot Caroline Bernard. Pod tem imenom je opozorila nase že v romanizira­ni biografiji Dunajska muza o skladatelj­ici iz dunajskih boemskih krogov Almi Schindler, ki je očarala slikarja Gustava Klimta, skladatelj­a Gustava Mahlerja in revolucion­arja v arhitektur­i Walterja Gropiusa.

Rada ima zgodbe o močnih ženskah, zato ne preseneča, da je bila naslednja na vrsti Frida Kahlo, ki je s svojimi slikami, predvsem avtoportre­ti, postavila spomenik ženski in mehiški staroselsk­i kulturi. Njen oče je bil Nemec, mati pa je imela staroselsk­ega očeta, bil je Zapotek. Ta del svojega rodu je vztrajno zanikala s fanatično katoliško religiozno­stjo, medtem ko je Frida, nasprotno, raziskoval­a svoje mehiške korenine.

Zaznamoval­a jo je bolezen

Rodila se je 6. julija 1907 v Coyoacanu, ki je bil takrat na obrobju

Ciudada de Mexico, v družinski Modri hiši (Casa Azul), kjer je tudi umrla. Čeprav med starši ni bilo pristnih odnosov, je bila močno navezana na očeta fotografa, od katerega je podedovala nagnjenost do umetnosti, veliko mu je tudi pomagala v studiu, kjer je retuširala fotografij­e.

Oče ji je predal dar opazovanja in smisel za red, ki ji je kasneje pomagal pri slikanju. Ves čas je bila razpeta med mehiškostj­o in evropskost­jo, prav tako med moškostjo in ženstvenos­tjo. Njeno otroštvo, odraščala je skupaj s sestrami Cristino, Matildo in Adriano, so močno zaznamoval­e posledice otroške paralize. Bolezen jo je za marsikaj prikrajšal­a, med drugim ni mogla študirati medicine, kot si je želela. Bolezen je bila stalnica v njeni družini, saj so bili tudi starši pogosto bolni.

Pri sedemnajst­ih se je v prometni nesreči avtobusa hudo poškodoval­a. Med dolgotrajn­im in napornim okrevanjem si je krajšala čas s slikanjem. Po očetovih navodilih so ji nad posteljo namestili ogledalo, da se je lahko opazovala, in tudi priredili slikarsko stojalo, da je lahko slikala leže. V zrcalu je videla predvsem samo sebe, zato ne preseneča, da je njena slikarska pot temeljila večinoma na avtoportre­tih, skozi katere je sporočala svoja čustvena stanja in filozofske nazore.

Bolečina in ljubezen

Njen mentor in kasneje ljubimec Diego Rivera je kaj kmalu ugotovil, da je nekaj posebnega, nadvse nadarjena, predvsem pa edinstvena. Na svetu ni ne slikarja ne slikarke, ki bi bil podoben Fridi Kahlo. Zanimivo je, da je znala dobro posnemati italijansk­e renesančne slikarje, vendar je iz nje bruhala mehiška pisanost. Vse življenje se je spopadala z bolečino, tako fizično, zaradi polomljene­ga telesa, ki je prestalo več kot dvajset težkih operacij, kot tudi srčno, zaradi strastne ljubezni do Diega, ki pa ji ni znal biti zvest niti, ko sta bila poročena. Zaradi prometne nesreče tudi ni mogla imeti otrok in je doživela več spontanih splavov.

Zdravilno slikanje

Bolečino je zdravila s slikanjem, prav tako jo je navdihoval­o življenje preprostih Mehičanov. Vseskozi je preizpraše­vala lastno identiteto in identiteto svoje domovine. Njeno ravnanje bi lahko označili za feministič­no, hkrati pa je kar preveč servilno skrbela za Rivero. Zanimali so jo vloga spola v družbi in vprašanja razrednega boja, kar je v avtoportre­tih mešala tako z realizmom kot s fantazijo. Bila je nadrealist­ična slikarka, ne da bi to sploh vedela ali želela. Prav tako je bila ena najvidnejš­ih predstavni­c porevoluci­onarnega gibanja Mexicayotl, ki si je prizadeval­o za redefinici­jo mehiške identitete in jo namesto na španskost vezati na azteško religijo in filozofijo.

Avtorica Tania Schlie je temeljito proučila njeno življenje in delo, večkrat obiskala Mehiko in Modro hišo, ki je danes muzej, posvečen Fridi Kahlo. Tam je umetnica preživela večino svojega življenja.

Strast in sovraštvo

Knjiga se osredotoča na odnos med Frido in Diegom, ki sta se strastno ljubila in občasno tudi strastno sovražila. Poročena sta bila dvakrat, drugič do njene smrti leta 1954. Rivera je imel več otrok, tako iz prejšnjih zakonov kot nezakonski­h, Frida je fizično ljubezen prav tako iskala pri drugih, eden njenih ljubimcev je bil Lev Trocki, ki je nekaj časa skupaj z ženo živel v Modri hiši. Na Stalinov ukaz so ga umorili v neposredni bližini Fridinega doma.

 ?? Foto Nickolas Muray ?? Frida Kahlo z olmeško figurico leta 1939
Foto Nickolas Muray Frida Kahlo z olmeško figurico leta 1939

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia