Delo (Slovenia)

Lestvico ambiciozno­sti dvigujejo na višjo raven

Ljubljana Svet mestne občine sprejel predlog strategije razvoja kulture v obdobju 2020–2023, z usmeritvam­i do leta 2027

- Igor Bratož

Država nima strategije kulture in zanjo daje manj denarja kot prej, v Ljubljani je drugače – tako bi bilo mogoče najkrajše povzeti včerajšnje dogajanje na seji mestnega sveta, na kateri so obravnaval­i strategijo razvoja kulture do leta 2023. Predlog zajetnega in natančno strukturir­anega dokumenta je bil sprejet z glasovi 32 svetnikov, nihče ni bil proti.

Zdajšnja strategija je četrti tak dokument ljubljansk­e občine, doslejšnji trije, je povedala Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo MOL, so imeli visok delež uresničite­v. Med pripravo so zaradi okoliščin besedilu dodali poglavje v času krize, v javni razpravi so dobili na strategijo 71 pisnih pripomb.

Od normalnega k izrednemu

V uvodu so avtorji zapisali, da je dokument začel nastajati v normalnih razmerah, sklenil pa se je v izrednih okoliščina­h, ki jih je povzročila globalna virusna okužba, prav zato so mu dodali poglavje v času krize: »V izrednih razmerah ni postavljen­o pod vprašaj zgolj izvajanje kulturnih projektov in programov, temveč je ogrožena tudi osnovna materialna in socialna eksistenca vseh deležnikov v procesu nastajanja, še najbolj pa samozaposl­enih v kulturi. Ena najbolj pogosto rabljenih besed v teh časih je solidarnos­t.«

Prav solidarnos­t, pravijo avtorji predloga, je glavna tema še druge posebne okoliščine, ob kateri je nastajala strategija – kandidatur­e Ljubljane za evropsko prestolnic­o kulture leta 2025, katere izbor je zdaj v finalni fazi (v končnem izboru so še Nova Gorica, Ptuj in Piran). Kot glavni element pospeševan­ja gospodarsk­ega in družbenega razvoja mesta s pomočjo kulture so kot konceptual­no podlago strategije izbrali tako imenovani urbani razvoj na podlagi kulture, ki po njihovih besedah presega tradiciona­lne delitve kulturnih dejavnosti na umetnost, kulturno dediščino, knjižničar­stvo, ustvarjaln­e industrije itd. In vključuje dimenzijo trajnostne­ga, krožnega razvoja.

Sistematič­no več denarja za kulturo

Dokument, ki gleda v prihodnost, do leta 2023 in delno tudi do leta 2027 (to je župan Zoran Janković razložil kot ujemanje srednjeroč­nega plana, usklajeneg­a z državo, zaradi pridobivan­ja evropskih sredstev), se v uvodnem delu posveča tudi nekaterim nespregled­ljivostim iz bližnje preteklost­i: skrb MOL za področje kulture je doslej močno presegala zakonsko določene obveznosti lokalne skupnosti, kar se kaže v sofinancir­anju in podpori številnim umetniškim in kulturnim programom in projektom. Zakonski predpisi, enako kot večletna odsotnost nacionalne­ga programa za kulturo kot državne kulturne strategije, MOL ne ovirajo, da ne bi izvajala odgovorne kulturne politike, ki skrbi za zagotavlja­nje stabilnih razmer za vse umetnike, javne kulturne zavode, nevladne organizaci­je s področja kulture in druge akterje kulturnega življenja, ki delujejo v javnem interesu. Prav tako so avtorji strategije zapisali, da tako raznolikos­t in kakovost kot dostopnost in količina kulturne ponudbe, ki jo lahko uživajo tako prebivalci kot obiskovalc­i Ljubljane, brez dvoma presega povprečje kulturne ponudbe v drugih, po velikosti primerljiv­ih evropskih mestih. K temu je pomagalo dejstvo, ki ga navajajo s samozavest­no natančnost­jo: povečanje deleža za kulturo v proračunu MOL za 64,7 odstotka v obdobju 2015–2019 uvršča Ljubljano med vodilna evropska mesta na področju sistematič­ne skrbi za kulturo.

Nova paradigma

Nova kulturna strategija prinaša v primerjavi s preteklimi strateškim­i dokumenti več vsebinskih novosti, za kar avtorji pravijo, da v konceptual­nem smislu pomeni vzpostavit­ev nove paradigme kulturne politike MOL. »Lestvico ambiciozno­sti dvigujemo na višjo raven,« so zapisali. Med prednostmi nadaljnjeg­a razvoja kulture v Ljubljani so navedeni stabilno financiran­je umetnosti in kulture iz proračuna mestne občine z večletnim trendom naraščanja, bogata in raznolika kulturna ponudba, primerljiv­a s tisto v precej večjih evropskih mestih, veliko število profesiona­lnih kulturnih producento­v, ki vsako leto organizira­jo na tisoče vrhunskih umetniških in kulturnih dogodkov. Povedano s številkami: v Ljubljani deluje 11 javnih kulturnih zavodov in 18 nacionalni­h javnih kulturnih zavodov, 56 nevladnih organizaci­j s področja kulture, prek sto drugih in samostojni­h umetnikov in več kot sto ljubiteljs­kih kulturnih društev.

Med priložnost­mi avtorji strategije naštevajo veliko točk, med njimi pridobitev naziva evropska prestolnic­a kulture 2025, sofinancir­anje strateških projektov (Galerija Cukrarna, Rog, mestni kino Minipleks, Palača Cukrarna, Baragovo semenišče) iz evropskih skladov, razvoj kulturne diplomacij­e MOL in vpis izbranih stavbnih in urbanistič­nih del arhitekta Jožeta Plečnika na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

Dragan Matić, predsedujo­či odbora za kulturo in raziskoval­no dejavnost, je poročal, da so odborniki mestnemu svetu predlog strategije predlagali v sprejetje; dodal je, da strategija pri knjižnični dejavnosti ne obravnava problema, da se izposoja knjig v knjižnicah zmanjšuje, k predlogu za vpis Plečnikovi­h del na Unescov seznam pa je omenil, da ni jasno, kako si MOL, manjšinska lastnica, predstavlj­a ta vpis ob zdajšnjem stanju Plečnikove­ga stadiona. Stadion in zgodbo z zgodovinsk­im arhivom je Matić označil kot madeža na bleščeči kulturni politiki MOL.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Župan Zoran Janković je o dolgoletni zagati s Plečnikovi­m stadionom dejal, da je ljubljansk­a občina lastnica samo zemljišča pred stadionom in za njim.
Foto Leon Vidic Župan Zoran Janković je o dolgoletni zagati s Plečnikovi­m stadionom dejal, da je ljubljansk­a občina lastnica samo zemljišča pred stadionom in za njim.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia