Delo (Slovenia)

Solskjær snuje novo presenečen­je na Parku princev

Nogomet Nocoj začetek nove sezone lige prvakov s šestimi Slovenci – Derbi večera med PSG in Manchester Unitedom – Edinson Cavani se je naveličal striženja ovc

- Peter Zalokar

Ljubljana – Z mesecem zamude in manj kot dva meseca od finala v lizbonskem mehurčku se sredi drugega vala pandemije covida-19 v Evropi začenja nova sezona lige prvakov. Uvodni večer prinaša derbi na Parku princev, kjer se bosta srečala stara znanca Paris Saint-Germain in Manchester United.

V ligi prvakov bo nastopilo šest Slovencev, vratarja Jan Oblak (Atletico) in Samir Handanović (Inter) ter Josip Iličić (Atalanta), Benjamin Verbič (Dinamo Kijev), Miha Blažič (Ferencvaro­s) in Kevin Kampl (Leipzig). Danes bodo v akciji Verbič, ki se v LP vrača po štirih letih, ko je igral za København, Blažič, ki bo debitiral med elito, in nekdanji slovenski reprezenta­nt Kampl. Naslov najboljšeg­a na stari celini bo branil Bayern, ki je v finalu 23. avgusta premagal PSG. Ta že vrsto let naskakuje nogometni Mt. Blanc in je na stavnicah znova med favoriti, takoj za Bayernom, Man.

Cityjem in Liverpoolo­m ter pred Real Madridom, Barcelono in Juventusom.

Man. United ne kotira prav visoko, a njegov evropski renome – trikrat je osvojil ligo prvakov – prekaša francoskeg­a. Ne nazadnje je PSG presenetlj­ivo izločil v sezoni 2018/19, ko je po domačemu porazu z 0:2 v gosteh zmagal s 3:1 in se prebil v četrtfinal­e. To je bil evropski debi za trenerja Oleja Gunnarja Solskjærja, ki je malo prej nasledil Joseja Mourinha na Old Traffordu. Norvežan ima zaupanje uprave, ki mu je pogledala skozi prste, ko je United z 1:6 izgubil doma proti Tottenhamu tik pred reprezenta­nčnim premorom. United je popravni izpit opravil z odliko, po zaostanku z 0:1 je v Newcastlu uprizoril zasuk in zmagal s 4:1, odločilni gol je dosegel vroči novinec Bruno Fernandes.

Zdaj se v napadu obeta še hujša konkurenca, tik pred iztekom prestopneg­a roka je Solskjaer dobil veterana Edinsona Cavanija, Urugvajec bi utegnil nocoj debitirati prav proti PSG, v katerem je preživel sedem sezon, odigral 301 tekmo in zabil okroglih 200 golov.

Na teden 232.000 €

Cavani se je odrekel življenju na kmetiji in se odločil ponovno stopiti v soj žarometov. Podpisal je dveletno pogodbo, ki mu bo na teden navrgla 232.000 evrov. »To bo zame poseben trenutek, za katerega si nisem mislil, da ga bom dočakal. Neverjetno, čudovite emocije!« pravi 33-letni Cavani, ki je nazadnje igral marca, od takrat pa strigel ovce doma v Urugvaju in se celo posvetil baletu. Navijači dvomijo o njegovi pripravlje­nosti in se bojijo, da je šlo za panični nakup, potem ko se je izjalovil prestop Jadona Sancha iz Dortmunda. A Urugvajec zgolj zamahne z roko. »Vedno sem želel zaigrati v premier league in United, zelo sem motiviran in pripravlje­n trdo delati,« zatrjuje Cavani, ki se je pred mesecem z dekletom na Ibizi okužil s koronaviru­som, ob prihodu na Otok pa moral še v 14-dnevno karanteno.

Še en adut v rdečem napadu Marcus Rashford upa, da bo imel Cavani podoben učinek na ekipo kot Zlatan Ibrahimovi­ć, ki je leta 2016 prav tako kot prost igralec prišel iz Pariza. »Nič ti ne pomaga, če nimaš igralcev, ki znajo zadeti gol. In Cavani je takšen tip igralca,« je dejal Rashford.

Neymar vprašljiv

Solskjaer bo zdaj imel sladke skrbi pri izbiri napadalcev, po zmagi v Newcastlu mu je odleglo, zagrabil ga je val optimizma. »Način, na katerega smo se pobrali, je izjemen. Rekel bi, da smo opravili test zrelosti. Zdaj se v bistvu naša sezona šele zares začenja,« pravi Norvežan, ki ga lahko hitro zalije nova hladna prha, če bo Kylian Mbappe imel svoj dan. Vprašanje pa je, ali bo lahko računal na pomoč rahlo poškodovan­ega Neymarja, ki je izpustil petkovo zmago s 4:0 v Nimesu.

 ?? Foto Martin Bureau/AFP ?? Edinson Cavani se je marca kot kralj strelcev poslovil od Parka princev, kamor se vrača v dresu Manchester Uniteda.
Foto Martin Bureau/AFP Edinson Cavani se je marca kot kralj strelcev poslovil od Parka princev, kamor se vrača v dresu Manchester Uniteda.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia