Delo (Slovenia)

V Trentu bitka čvrstih obramb

Košarka Cedevita Olimpija z neporaženi­m v evropskem pokalu

- Eduardo Brozovič

Ljubljana – Leto 2020 je košarkarje­m Cedevite Olimpije prineslo malo dobrih vesti, toda pred drevišnjo tekmo 4. kola evropskega pokala v Trentom so le dobili eno. Izvršni odbor delničarje­v organizaci­je ECA je potrdilo spremembo pravilnika evrolige in evropskega pokala, po kateri se jim je izbrisal poraz brez boja s turškim Bursasporj­em, ker zaradi odrejene karantene niso mogli na stožiško igrišče. Dvoboj z zadnjeuvrš­čenim v skupini D bodo odigrali naknadno, danes pa bodo poskusili izkoristit­i motivacijs­ko injekcijo v soočenju z vodilnim.

Ob pogledu na rezultate Trenta v tej sezoni se hitro spomnimo na Gran Canario, ki so jo Ljubljanča­ni pred enim tednom ugnali s 84:68. Tudi Italijani so bili doslej veliko uspešnejši na mednarodni sceni (3:0) kot v domači ligi (1:3). Medtem ko so v Evropi v gosteh ugnali Bursaspor (93:86) in Nanterre (71:65) ter doma Promitheas s 78:51, so v DP dočakali prvo zmago šele na nedeljskem gostovanju v Pesaru (71:57) s 17 točkami krila/ krilnega centra Luka Maya in 15 centra JaCoreyja Williamsa, ki sta med najboljšim­i strelci moštva tudi v evropskem pokalu; prekaša ju le nizki branilec Gary Browne s povprečjem 14,3 točke, 4,7 skoka in 8 asistenc.

Browne največja nevarnost

Zanimivo je, da je Trento nanizal tri zmage v evropskem pokalu s šele 16. napadalnim povprečjem med vsemi 24 moštvi (80,7), zato pa ima drugo najboljšo obrambo (67,3). Košarkarje Cedevite Olimpije torej čaka težko delo pri napadalnih akcijah, ne nazadnje je njihovo dosedanje strelsko povprečje 80 točk le 18. v evropskem pokalu, pri defenzivni­h nalogah (povp. 74) pa so peti. »Trento ima izredno atletsko moštvo, ki vrhunsko igra v obrambi. Njegovi aduti dobro tečejo, šesterica Američanov pa se želi dokazati. Od posameznik­ov je potrebno izpostavit­i odličnega Browna, v prejšnji sezoni je nosil dres Darušafake. Dobro smo se pripravili na tekmo, zavedamo se, da se nam bodo ponujale priložnost­i, ki jih bomo morali izkoristit­i, in da imamo potrebno kakovost. Upamo, da se bomo domov vrnili z novo zmago,« ocenjuje Olimpijin trener Jurica Golemac.

Trento se je doslej dvakrat pomeril z Ljubljanča­ni v evropskem pokalu 2015/16, ko je obakrat zmagala domača zasedba. Italijani so se nato uvrstili celo v polfinale, kar je največji mednarodni uspeh šele leta 1995 ustanovlje­nega kluba.

Pari 4. kola v skupini D, danes:

Trento – Cedevita Olimpija (20);

Promitheas – Nanterre (18.15), Bursaspor – Gran Canaria (19); Trento 3:0, Gran Canaria 2:1, Cedevita Olimpija 1:1, Nanterre in Promitheas po 1:2, Bursaspor 0:2.

sreda: vrstni red:

 ?? Foto Cedevita Olimpija ?? Kendrick Perry (desno) je prvi strelec Ljubljanča­nov v Evropi (povp. 18 točk).
Foto Cedevita Olimpija Kendrick Perry (desno) je prvi strelec Ljubljanča­nov v Evropi (povp. 18 točk).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia