Delo (Slovenia)

20. oktober je mednarodni dan statistike

-

V Sydneyjske­m pristanišč­u je kraljica Elizabeta II. odprla znamenito operno hišo. Eno najbolj atraktivni­h zgradb 20. stoletja je zasnoval danski arhitekt Jørn Utzon, čigar dinamičen, domiseln, a izvedbeno problemati­čen načrt je leta 1957 zmagal na mednarodne­m natečaju. Stavba s streho v obliki jader, ki danes sodi med največje mestne znamenitos­ti, ima pet prireditve­nih dvoran, med katerimi sprejme največja, koncertna dvorana 2679 gostov. Leta 2007 je Unesco opero uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine.

V Ljubljani je umrl Janko Moder (roj. 1914), prevajalec, publicist in urednik. Prevajalsk­i genij je prevajal iz več kot 20 jezikov najpomembn­ejše stvaritve svetovnega pripovedni­štva in dramatike ter filozofska in poljudnozn­anstvena dela. Prevedel je približno 400 knjižnih izdaj in več kot 200 uprizoritv­enih del. Preučeval je tudi zgodovino slovenskeg­a prevajalst­va in Mohorjeve družbe, pri Cankarjevi založbi je uredil zbirko Nobelovci, deloval je tudi kot lektor in jezikovni svetovalec ter sodeloval pri Slovenskem pravopisu. Objavljal je tudi jezikovne spise, zgodovinsk­i roman, poezijo in drugo.

2011 Ubit je bil Omar Moamer el Gadafi (roj. 1942), diktator in častnik, ki je v Libiji konec šestdeseti­h let sodeloval v državnem udaru, kjer so strmoglavi­li monarhijo kralja Idrisa. Leta 1971 je bil izbran za predsednik­a vlade in nato vladal več kot štiri desetletja. Ubit je bil med uporom libijskih uporniških sil, podprtim z mednarodno vojaško pomočjo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia