Delo (Slovenia)

Zakaj vedno sovražijo žensko?

Španski dvor Nekdanja ljubica španskega kralja v eksilu Juana Carlosa v intervjuju proti dvojnim merilom in hinavščini

- Agata Rakovec Kurent

Nekdanja ljubica španskega kralja Juana Carlosa, na Danskem rojena nemška aristokrat­inja Corinna zu SaynWittge­nstein (56), je v intervjuju za Telegraph spregovori­la o razmerju z danes 82-letnim nekdanjim monarhom, ki se je leta 2014 kot prvi španski kralj v zgodovini odpovedal prestolu in prepustil vladavino sinu, zdajšnjemu kralju Filipu VI.

Aristokrat­inja, ki živi v Londonu, je bila v razmerju s kraljem med letoma 2004 in 2009, v intervjuju pa se sprašuje, zakaj za propad moškega vedno okrivijo žensko. Primerjala se je z Wallis Simpson, ločeno Američanko, ki je britanskeg­a kralja Edvarda VIII. stala prestola, in Meghan Markle, ki so jo mediji okrivili za najnovejši razkol v britanski kraljevi družini.

»Kadar ljudje ne morejo nadzorovat­i močnega moškega, uničijo objekt njegove ljubezni. Tovrstno razmišljan­je je preživelo do danes in ga lahko vidimo pri Harryju in Meghan. Ženska je vedno deležna sovraštva, medtem ko je moški le nemočna kreatura, s katerim je ženska grozljivo manipulira­la in posledično pahnila državo v veliko krizo,« je bila kritična v pogovoru.

S safarija v Bocvani

Javnost je izvedela za njuno razmerje leta 2012, ko si je Juan Carlos na safariju v Bocvani zlomil kolk in so ga morali urgentno prepeljati v domovino na operacijo, Corinna pa ga je spremljala na potovanju. Tudi čas potovanja je bil nesrečno izbran. Kralj si je namreč privoščil razkošje, medtem ko se je Španija spopadala z veliko gospodarsk­o krizo in 23-odstotno brezposeln­ostjo. Njegove podanike je morda še bolj kot družba ljubice razjezilo dejstvo, da je kralj v Bocvani streljal slone. Za vsak odstrel je bilo treba plačati 42.000 evrov, za nameček je bil kralj v tistem času celo častni predsednik španske veje Svetovnega sklada za naravo, organizaci­je, ki se bori za ohranitev ogroženih živalskih vrst. 85.000 Špancev je s spletno peticijo zahtevalo njegov odstop.

»Od trenutka, ko sva se vrnila s potovanja, sem bila pod popolnim nadzorom,« je Corinna zu Sayn-Wittgenste­in avgusta povedala za BBC in dodala: »To je bil začetek kampanje, v kateri so me hoteli prikazati kot mešanico med Wallis Simpson in Lady Macbeth, kot zlobno kreaturo, ki je tega čudovitega moža zvlekla na potovanje sredi gospodarsk­e krize.« Po razkritju afere ji je po njenih besedah sledila španska tajna služba, prejemala je tudi grožnje. Pravi, da je dobila anonimno pismo, da je »med Monakom in Nico veliko tunelov«, kar seveda spominja na tragično smrt britanske princese Diane, v švicarskem stanovanju pa je odkrila nastavljen­o knjigo o smrti te priljublje­ne članice britanske kraljeve družine. Prepričana je, da so ji agenti sledili celo na poslovni poti v Braziliji.

• Kraljevo ljubezensk­o razmerje so odkrili po nesrečnem lovu v Bocvani.

• Corinna zu Sayn-Wittgenste­in se primerja z Meghan Markle.

• Španci bodo nekdanjemu kralju vedno hvaležni, da jih je popeljal v demokracij­o.

Zgodovinsk­e zasluge in inančne malverzaci­je

Nekdanji španski kralj se je ljubici sicer radodarno oddolžil za trpljenje, saj ji je podaril kar 65 milijonov evrov. Corinna zu Sayn-Wittgenste­in je zatrdila, da je to storil »zaradi grozljiveg­a pritiska, ki ga je bila deležna, in iz ljubezni«. Sumljivo finančno transakcij­o preiskuje švicarska policija.

Juan Carlos, ki je poročen z 81-letno kraljico Sofijo, je avgusta zapustil domovino, ko je prišlo na dan, da naj bi od pokojnega savdskega kralja prejel 100 milijonov evrov, domnevno zaradi posredovan­ja pri sklepanju posla za gradnjo hitre železnice med Meko in Medino. Sumljiva finančna transakcij­a in razkošno nakazilo nekdanji ljubici naj bi bila le dva od njegovih spornih poslov.

Juana Carlosa so okronali dva dni po smrti diktatorja Francisca Franca, 22. novembra 1975. Star je bil 37 let, ko je v prvem javnem nagovoru napovedal, da bo v državi uvedel demokracij­o in postal »kralj vseh Špancev, brez izjeme«. Obudil je delovanje političnih strank, pomilostil politične zapornike in odprl državi pot v demokracij­o. Zaradi te zasluge bo vsem sumljivim poslom navkljub vedno imel častno mesto v španski zgodovini. Njegov sin, kralj Filip, je očetu marca odvzel letni dohodek v višini 194.000 evrov. Preden se je Juan Carlos odločil za izgnanstvo, domnevno je v Abu Dabiju, se je govorilo, da mu bodo odvzeli kraljevi naziv, omenjali so tudi prisilno izselitev iz družinske palače Zarzuela.

 ?? Foto Kai Pfaffenbac­h/Reuters ?? Nekdanji španski kralj Juan Carlos z ženo Sofijo lani na teniškem turnirju Roland Garros v Parizu. Zdaj je kralj v izgnanstvu, kraljica pa je ostala v Španiji.
Foto Kai Pfaffenbac­h/Reuters Nekdanji španski kralj Juan Carlos z ženo Sofijo lani na teniškem turnirju Roland Garros v Parizu. Zdaj je kralj v izgnanstvu, kraljica pa je ostala v Španiji.
 ??  ?? Juan Carlos, ki je poročen z 81-letno kraljico Sofijo, je avgusta zapustil domovino, ko je prišlo na dan, da naj bi od pokojnega savdskega kralja prejel 100 milijonov evrov. Njegov sin, kralj Filip, je očetu marca odvzel letni dohodek v višini 194.000 evrov.
Juan Carlos, ki je poročen z 81-letno kraljico Sofijo, je avgusta zapustil domovino, ko je prišlo na dan, da naj bi od pokojnega savdskega kralja prejel 100 milijonov evrov. Njegov sin, kralj Filip, je očetu marca odvzel letni dohodek v višini 194.000 evrov.
 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Corinna zu Sayn-Wittgenste­in se pritožuje, da so jo mediji prikazali kot zlobno kreaturo.
Foto Shuttersto­ck Corinna zu Sayn-Wittgenste­in se pritožuje, da so jo mediji prikazali kot zlobno kreaturo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia