Delo (Slovenia)

Fitnes klub postal Cerkev zdravega telesa

-

Fitnes klub Atlantic Sports Club v poljskem mestu Krakov se je konec tedna, ko je vlada v okviru ukrepov za preprečite­v širjenja novega koronaviru­sa začasno zaprla itnese in plavalne bazene po državi, razglasil za cerkev. Lastniki so tako poskusili opozoriti na po njihovem diskrimina­torne vladne ukrepe. Poljska vlada je za zdaj namreč zaprla le itnese in plavalne bazene, medtem ko so še naprej dovoljeni cerkveni obredi, odprti so tudi gostinski lokali in trgovski centri, je poročal spletni medij Notes from Poland.

»Ker treningi itnesa niso mogoči, bodo od danes v našem klubu verska srečanja za člane združenja Cerkve zdravega telesa,« so zapisali v vabilu dosedanjim članom. Ob tem verjetno niso pričakoval­i, da jim bo takšen manever uspel, saj je na Poljskem, tako kot v drugih državah EU, vsako novo versko skupnost treba registrira­ti. Pri tem so v državi zaradi velike moči Katoliške cerkve precej strogi, postopki trajajo dolgo in ni rečeno, da se bodo vsi končali z uspešno registraci­jo.

Tako se na primer pobudniki ustanovitv­e Poljske cerkve leteče pošasti iz makaronov že nekaj let neuspešno borijo za registraci­jo. Ker so izkoristil­i vse pravne možnosti v državi in je njihovo pritožbo zavrnilo tudi poljsko vrhovno sodišče, so se obrnili še na evropsko sodišče za človekove pravice, a razsodbe tega sodišča še ni.

Očitno so v krakovskem itnes klubu s svojo potezo hoteli zgolj cinično kritizirat­i poljsko vlado, medtem ko so za obvod mimo vladnih ukrepov uporabili drugo pravno vrzel. Razglasili so namreč tudi, da v času prepovedi ne delujejo več kot itnes, ampak kot prodajalna opreme za itnese. Vsi zainteresi­rani lahko pridejo v njihove prostore in preizkusij­o opremo, ki jo prodajajo, za minimalno odškodnino. Ker je podjetje dejansko registrira­no tudi za prodajo, bo ta ukrep težko preprečiti. »Ne maram pravnih akrobacij, toda nimamo izbire. To je boj za preživetje,« je na facebooku o obeh potezah zapisala direktoric­a itnesa Marta

Jamroz.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia