Delo (Slovenia)

Po Erdoğanove­m izboru

-

Od leta 1974 je Ciper razdeljen na dva dela. V severnem delu, mednarodno nepriznani Turški republiki Severni Ciper (KKTC), so v nedeljo v drugem krogu izvolili za predsednik­a 60-letnega Ersina Tatarja, trenutno premiera in voditelja nacionalis­tične desničarsk­e Stranke narodne enotnosti (UBP), največje stranke na severu.

Razmere na Cipru, kjer živita grška pravoslavn­a večina in turška sunitska muslimansk­a manjšina, so zapletene že desetletja. Vrelišče so dosegle leta 1974 z vojaškim udarom grških častnikov, ki so hoteli priključit­i otok celinski Grčiji. Zato je Turčija, uradno za zaščito rojakov, izvedla invazijo na Ciper in zasedla večinsko turški sever. Južni dve tretjini sta ostali mednarodno priznana (grška) Republika Ciper, severna tretjina je leta 1983 postala KKTC. Razen Turčije je ni priznal nihče.

Na otoku so izvedli več poskusov združitve, vendar so vsi padli v vodo. Pri tem je imela pomembno vlogo prav UBP, katere vodenje je Tatar prevzel oktobra 2018. Stranka se namreč zavzema za rešitev ciprskega vprašanja z razdelitvi­jo na dve neodvisni državi, zato je seveda proti poskusom združitve. Nasprotnik Tatarja je bil v drugem krogu predsedniš­kih volitev zagovornik združitve, aktualni predsednik Mustafa Akıncı.

Novi predsednik Severnega Cipra zagovarja rešitev dveh držav in ima pri tem podporo turškega predsednik­a Recepa Tayyipa Erdoğana. Je pa oče dveh otrok Tatar precej kontroverz­na oseba. Šolal se je in delal v tujini, predvsem v Veliki Britaniji, od koder se je moral leta 1991 po zlomu podjetja Polly Peck, v katerem je bil inančnik, umakniti v Turčijo. Podjetje je pustilo za seboj inančno brezno, globoko 1,3 milijarde funtov, kar bi danes zneslo dobre 3 milijarde evrov. Na Ciper se je vrnil pred približno 20 leti in leta 2003 stopil v politiko, ko se je pridružil UBP.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia