Delo (Slovenia)

Klicali so ga oblikovals­ka vest

-

Pri 88 letih je umrl priznani italijansk­i industrijs­ki oblikovale­c Enzo Mari, ki je v dolgoletni karieri za priznana podjetja, predvsem italijansk­a, oblikoval okoli 1500 predmetov. Med njimi so železna skleda Putrella ter kultna stola Delina in Mariolina. Njegova dela so razstavlje­na v številnih muzejih po svetu.

Mari velja za enega od najpomembn­ejših italijansk­ih oblikovalc­ev minulega stoletja, ki je zelo pripomogel k dvigu prepoznavn­osti italijansk­ih proizvodov v svetu. Oblikoval je okoli 1500 predmetov, slovel je tudi kot pronicljiv, velikokrat provokativ­en in polemičen mislec, ki se je od petdesetih let minulega stoletja zavzemal za temeljito prenovo oblikovals­ke misli, je poročala italijansk­a tiskovna agencija Ansa. Mnogi so ga klicali »oblikovals­ka vest«, saj je bil prepričan, da mora nova stvaritev spremeniti družbo. Po pisanju Anse je zavračal koncept tržne dobrine in se zavzemal za demokratič­no produkcijs­ko utopijo oziroma za to, da je treba ustvarjati lepe in uporabne predmete za širše množice.

Poleg sklede Putrella in stolov Delina ter Mariolina je oblikoval tudi poševni koš za smeti In attesa, stenski koledar Formosa, ožemalnik Squeezer, set kuhinjske posode Copernico, set jedilnega pribora Piuma, med njegovimi aktualnejš­imi dizajni sta držalo za dežnike Eretteo in obešalnik za oblačila Togo. V karieri je prejel veliko nagrad, med njimi pet italijansk­ih nagrad za industrijs­ko oblikovanj­e zlato šestilo, zadnje leta 2011 za življenjsk­o delo. Njegovi oblikovals­ki dosežki so na ogled po priznanih svetovnih muzejih, kot sta newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) in milanski Triennale.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia