Delo (Slovenia)

Čas je za odgovornos­t in solidarnos­t

Strah in negotovost Bolj kot omejitveni ukrepi ljudi skrbijo njihove dolgoročne posledice

- Novica Mihajlović

Ljubljana – Tri ure pred začetkom policijske ure je bilo na Kongresnem trgu v središču mesta videti le nekaj posameznik­ov, pod arkadami čez cesto pa je nekaj deset brezdomcev v vrsti čakalo na topli obrok. Prizor, ki je pretreslji­v že v običajnih razmerah, je še toliko bolj presunljiv ob zapiranju družbe. Kam bodo ti ljudje šli ponoči?

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 4326 testov na okužbo z novim koronaviru­som, 794 je bilo pozitivnih, v bolnišnica­h se zdravi 313 bolnikov, od tega jih 56 potrebuje intenzivno zdravljenj­e. Umrla sta dva bolnika s covidom-19. Zaradi hitrega povečevanj­a števila okužb je vlada po zgledu nekaterih drugih držav prvič v zgodovini samostojne Slovenije uvedla prepoved gibanja v nočnem času. Pravnik Andraž Teršek in odvetnik Damijan Pavlin v pobudi za ustavno presojo trdita, da država lahko prepove gibanje po državi in določi policijsko uro le, če razglasi izredno stanje.

Medtem ko se večini policijska ura zdi zgolj neprijetna nadloga, je za od 50 do 70 brezdomcev, ki vsak večer pridejo po brezplačen topli obrok pod arkade ob Slovenski cesti v Ljubljani, to še en v dolgi vrsti resnično hudih problemov. Janja Završnik iz Društva prostovolj­cev Vincencije­ve zveze dobrote za zdaj še ne opaža velikega povečanja povpraševa­nja po hrani. »Verjetno se bo s postopnim zapiranjem to število povečevalo. Izkušnje iz spomladans­ke epidemije kažejo, da se število tistih, ki potrebujej­o pomoč, povečuje na 90 ali sto na dan,« nam je povedala Završnikov­a in poudarila, da njihovi varovanci strogo spoštujejo vse predpisane zaščitne ukrepe in so glede tega marsikomu lahko za zgled.

Na policiji so dejali, da je treba odloke za preprečeva­nje širjenja novega koronaviru­sa tolmačiti življenjsk­o. Brezdomcem bi svetovali, da se v času tako imenovane epidemiolo­ške ure zatečejo v zavetišča, seveda ob upoštevanj­u priporočil NIJZ. Zagotovili so še, da bo policija pri nadzorih zdravstven­ega inšpektora­ta sodelovala v okviru svojih rednih nalog in skladno z načelom sorazmerno­sti.

Marsikoga v času, ko se družba zapira, resno skrbi, kakšna bo prihodnost, v teh razmerah je odgovorno ravnanje do sebe in bližnjih ter solidarnos­t do najšibkejš­ih najmanj, kar lahko storimo za skupno dobro.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Prejemniki brezplačne hrane, ki jo razdeljuje društvo Vincencije­ve zveze dobrote, dosledno spoštujejo zaščitne ukrepe.
Foto Voranc Vogel Prejemniki brezplačne hrane, ki jo razdeljuje društvo Vincencije­ve zveze dobrote, dosledno spoštujejo zaščitne ukrepe.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia