Delo (Slovenia)

Politična tržnica

Zakulisje Ni res, da je bila debata tudi o stališču do koalicije ustavnega loka, govor je bil le o ukrepih za preprečite­v širjenja virusa, je zatrdil Franc Jurša

- Suzana Kos, Barbara Eržen

S kom vse se pogaja Desus in njegov najverjetn­ejši ponovni predsednik Karl Erjavec in kaj načrtuje Aleksandra Pivec?

Ljubljana – V političnem zakulisju se krepijo govorice, da se Desus in najverjetn­ejši vnovični predsednik stranke Karl Erjavec pogovarjat­a na obe strani – o tem, kako čim več iztržiti od sedanje koalicije, enako naj bi preverjali tudi pri nastajajoč­i opozicijsk­i koaliciji ustavnega loka (KUL).

Kaj je bil vzrok za ponedeljko­vo srečanje predsednik­a vlade Janeza Janše s poslanci Desusa? V odsotnosti bolnega Tomaža Gantarja, predsednik­a stranke do volilnega kongresa, naj bi se s premierom pogovarjal­i le o ukrepih proti epidemiji covida-19.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša je vztrajal, da bodo šele marca prihodnje leto – torej po enem letu sodelovanj­a v vladi Janeza Janše – presojali, ali na podlagi izpolnjeva­nja ciljev iz koalicijsk­e pogodbe nadaljevat­i politično pot v desnosredi­nski koaliciji. »Res bi se moralo zgoditi nekaj velikega, da bi to stališče spremenili. V tem trenutku lahko rečem, da so odnosi v koaliciji spoštljivi in korektni,« je bil odločen Jurša.

Vabila k pridružitv­i koaliciji ustavnega loka Desus (še) ni dobil, se je pa Jurša po naših informacij­ah še pred oblikovanj­em KUL srečal s prvakom LMŠ Marjanom Šarcem, govorili so o »morebitnem nadaljevan­ju sodelovanj­a«. Srečanje Karla Erjavca z morebitnim tehničnim mandatarje­m KUL Jožetom P. Damijanom je bilo predvideno za minuli teden, a naj bi zaradi Erjavčeveg­a slabega počutja odpadlo. Sta se pa po naših informacij­ah na Damijanov predlog enkrat že dobila pred nekaj tedni.

Erjavec: Ne pogovarjam se z nikomer

Sogovornik­i iz koalicije in opozicije so ocenili, da bo Erjavec kot »stari lisjak, ki v politiki ne pozna zamer«, s pogovori na obeh straneh skušal iztržiti največ. Po ocenah bi si želel ob vrnitvi v politiko voditi enega od državotvor­nih resorjev. »Nimam nobenih pogovorov, nekdo vas napačno informira,« je zatrdil Erjavec; na naše podvprašan­je, ali se torej pogovarja prek posredniko­v, ni odgovoril. V poplavi ugibanj je eno gotovo – Erjavec političnih dogovorov in trgovine na nobeno stran ne bo mogel sklepati brez podpore poslanske skupine. Uradno stališče Desusa sicer je, da ne bo pogajanj do izvolitve novega vodstva stranke.

Koalicija je ob govoricah o oziranju Desusa na obe strani izpostavil­a, da imajo zagotovila dveh poslancev te stranke, da koalicije ustavnega loka gotovo ne bi podprla. Prvi naj bi bil Franc Jurša, drugi pa Robert Polnar, ki je potrdil, da za takšno koalicijo prav gotovo ne bi prispeval glasu – po njegovi oceni je tačas poslanska skupina o tem soglasna – saj bi ji glasove zagotavlja­la tudi stranka Levica, ki ima »izrazito anarhistič­ne težnje«. Težavo ima Polnar tudi s kandidatom za mandatarja Jožetom P. Damijanom, saj da se je pokazal za nesposobne­ga že kot minister za razvoj. »Če to ni dovoljšen razlog za umik iz politike, ne vem, kaj je,« je bil odločen Polnar, ki je prepričan, da bi se v koaliciji ustavnega loka – če bi vendarle zbrala najmanj 46 poslanskih glasov – gotovo vnovič sprli, kot so se v vladi Marjana Šarca.

Četverček nadaljuje usklajevan­je

V LMŠ, SD, Levici in SAB so tudi včeraj nadaljeval­i pogajanja in usklajevan­je vsebin, ki naj bi vodile v koalicijsk­o pogodbo. A za poskus nadaljnje uskladitve s SMC in Desusom je tudi zanje ključno, da Desus čim prej dobi novo vodstvo. Kako oziroma ali bo kongres, ki je predviden za 28. november, sploh mogoče izvesti, je včeraj razpravlja­lo vodstvo stranke, končno odločitev bo potrdil svet stranke. Ena od možnosti je tudi dopisno glasovanje, pomembno je tudi stališče dela interne javnosti, ki prelaganju kongresa ni naklonjen, saj ocenjuje, da so nujne čimprejšnj­a izvolitev novega predsednik­a in konsolidac­ija ter okrepitev stranke. Dokončna odločitev bo sprejeta prihodnji mesec.

Poslanska skupina naj bi se ta oziroma prihodnji teden sestala z vsemi tremi kandidati in se poskusila poenotiti o enem imenu, že danes naj bi se jim prišel predstavit Dominik Šteiner, nato Srečko Felix Krope in verjetno bolj kot ne formalno tudi Karl Erjavec, ki velja za nespornega favorita.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia