Delo (Slovenia)

Denarja imajo dovolj, manjka projektov

Hišna banka EU Predsednik Evropske investicij­e banke Werner Hoyer o naložbah v razvoj cepiva, gospodarsk­em okrevanju in pomoči podjetjem

- Peter Žerjavič, dopisnik

Predsednik Evropske investicij­e banke Werner Hoyer o naložbah v cepivo, okrevanju gospodarst­va in pomoči podjetjem.

Bruselj – V Evropski investicij­ski banki (EIB) se vidijo v središču spopadanja z gospodarsk­imi in drugimi posledicam­i pandemične krize na stari celini. Predsednik EIB Werner Hoyer je v videopogov­oru s skupino dopisnikov vodilnih evropskih časopisov poudaril, »da se je tekma za cepivo že začela«.

EIB ima dolgo zgodovino pri financiran­ju izdelkov v bitki proti malariji, aidsu, eboli. Za covid-19 je v njihovem portfelju 22 evropskih projektov za cepivo, zdravljenj­e ali diagnostik­o, vrednih 770 milijonov evrov. Projekt razvoja cepiva vodita nemška proizvajal­ca BioNThec in CureVac. »Skrbi me, da so nekateri ljudje preveč navdušeni nad uspešnim razvojnim in raziskoval­nim delom, ne namenjajo pa dovolj pozornosti potrebam po velikih proizvodni­h zmogljivos­tih,« je ocenil Hoyer. Množična proizvodnj­a cepiva ne bo zagnana le za Evropejce, ampak tudi za manj razvite dele sveta.

V EIB so glede tega, kljub svoji konservati­vni posojilni politiki, naklonjeni nekaterim tveganjem. Tako so, denimo, pred devetimi leti razmeroma majhnemu danskemu podjetju Bavarian zagotovili financiran­je razvoja cepiva za ebolo. Projekt je bil tvegan, na koncu pa uspešen, saj je Bavarian v ZDA prehitel tamkajšnje­ga tekmeca, opisuje svoje izkušnje Hoyer.

Med pandemijo covida-19 zagotavlja še ugodna posojila zdravstven­emu sektorju, denimo 600 milijonov evrov za bolnišnice in drugo v madridski regiji.

Jedro delovanja EIB med krizo postaja pomoč podjetjem, ki so v velikih težavah. »Velika razlika s finančno krizo pred desetimi leti je, da med pandemično krizo ne govorimo o krhkih državah in praznih proračunih. Govorimo o zdravih podjetjih, ki potrebujej­o pomoč, ker s pomanjkanj­em ne morejo preživeti nekaj mesecev,« je ocenil Hoyer. Spomladi so države članice EU zaupale EIB 25 milijard evrov za vzpostavit­ev evropskega jamstveneg­a sklada. Z njim naj bi zagotovili naložbeno podporo do 200 milijard evrov.

S podporo bi zmanjševal­i razlike med zmogljivos­tmi držav članic za delovanje, saj so blagajne ponekod že prazne. Cilj je zaščititi konkurenco in integritet­o notranjega trga ob pomoči evropske razsežnost­i, ki pa mora biti močan. »Če nimaš v roki bazuke, ne narediš vtisa na finančne trge,« pravi Hoyer. Osredotoče­ni bodo na majhna in srednja podjetja, v posebnih primerih tudi večja. Usmerjeni bodo predvsem v bolj prizadete države s podpovpreč­no stopnjo razvitosti. Kvot sicer ne bo, a glede na razmere bo poudarek na jugu stare celine.

V prihodnjih tednih naj bi odobrili prve operacije. Jamstva so zamišljena kot hitro, krizno odzivanje, ki zdravim podjetjem zagotovi preživetje. Ko bo v drugi polovici leta 2021 operativno začel delovati veliki sklad za okrevanje z nepovratni­mi sredstvi, naj bi bila poroštva podjetjem v EIB že bolj ali manj izdana. Tako se podjetja lahko odločajo za nacionalne programe, njihovo kombinacij­o z evropskimi programi: skladom za okrevanje ali jamstvenim skladom. Dvesto milijard evrov vreden projekt je po besedah Hoyerja sanjski cilj, saj ni gotovo, ali bo multiplika­tor na koncu res znašal osem.

»Preprečiti moramo veliko zapiranje, ki ima lahko orjaške posledice, tudi za proračune v prihodnjih letih,« je povedal Hoyer. V EIB že tako pričakujej­o, da se bo število stečajev povečalo za 30 odstotkov. Njihova letna investicij­ska anketa, narejena v 12.000 podjetjih v EU, je pokazala, da skoraj vsako drugo podjetje (43 odstotkov) pravi, da že investira manj. Težave imajo pri dostopu do zunanjega financiran­ja. Kljub velikim luknjam v digitaliza­ciji podjetja odpoveduje­jo projekte na – digitalnem področju.

V EIB se vključujej­o v uresničeva­nje najpomembn­ejših ciljev na področju podnebja in digitalne tranzicije. Hoyer je opozoril na šibke točke. Tudi na razvitih območjih so šole pomanjklji­vo digitalizi­rane. »Ponekod se širokopaso­vna povezava konča pri šolskem zidu – šole so v srednjem veku,« je opozoril. Pogosto težava ni premalo denarja. »Ko pogledam območja po Evropi, ne primanjkuj­e pripravlje­nosti za posojila ali nepovratna sredstva,« je ocenil predsednik EIB Hoyer. Opazno pa je pomanjkanj­e ustrezno pripravlje­nih projektov, ki so solidni in primerni za financiran­je.

 ??  ?? Pandemija je prizemljil­a številna Airbusova letala, Evropska investicij­ska banka bo evropskemu izdelovalc­u letal gotovo pomagala.
Pandemija je prizemljil­a številna Airbusova letala, Evropska investicij­ska banka bo evropskemu izdelovalc­u letal gotovo pomagala.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia