Delo (Slovenia)

Pogovor s šefom KPK

Predsednik KPK O noveli, ki je danes pred poslanci, in paradoksu, da je samostojni in neodvisni državni organ odvisen od državnega proračuna

- Barbara Eržen

Robert Šumi o noveli, ki je danes pred poslanci, in paradoksu, da je neodvisni državni organ odvisen od državnega proračuna.

Ljubljana – Pred poslanci bo danes novela zakona o integritet­i in preprečeva­nju korupcije, ki je v postopku sprejemanj­a že pet let, kar je po mnenju sedanjega predsednik­a Komisije za preprečeva­nje korupcije (KPK) Roberta Šumija tudi posledica razhajanj med institucij­ami (ministrstv­o za pravosodje, državni zbor, komisija) pri razumevanj­u njihove vloge. Novela sicer ni optimalna, a prinaša nekatere koristi. Po njegovem mnenju je zato bolje, da se sprejme, kot da se ne.

Kaj ključnega novela zakona o integritet­i in preprečeva­nje korupcije prinaša za KPK? Procesna jamstva obravnavan­ih oseb, kar smo do zdaj na podlagi sodnih odločb zagotavlja­li že sami, bodo zdaj imela zakonsko podlago, enako tudi Erar, aplikacija za prikaz porabe javnega denarja.

Jasneje se tudi ločuje med pristojnos­tmi komisije za preprečeva­nje korupcije, policije in tožilstva, saj KPK še bolj poudarjeno dobiva vlogo, ki ji je že od začetka namenjena, in sicer preventivn­o-nadzorno. V preteklost­i se je namreč večkrat napačno pričakoval­o, da bo KPK, na primer, za korupcijsk­a kazniva dejanja izvedla vse postopke. A ob sumih, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, komisija zadevo preda policiji ali tožilstvu, saj je naša vloga preprečeva­nje korupcije (in ne sankcionir­anje). Pomembno je tudi, da novela daje večjo težo kršitvam integritet­e oziroma sami integritet­i, ki pomeni pričakovan­o ravnanje.

Po sprejetju novele upate tudi na dodatna sredstva, kajne?

KPK nujno potrebuje obljubljen­a sredstva tako za dodatno predvidene zaposlitve kot tudi za posodobite­v IT-infrastruk­ture, da lahko bolj do uporabniko­v prijazni. Zaveza vlade je, da bo zagotovila ustrezna finančna sredstva, ne nazadnje tudi za predvideno vsakoletno podporo nevladnim organizaci­jam s področja krepitve integritet­e in preprečeva­nja korupcije.

A ne glede na novelo, ki komisiji prinaša dodatne pristojnos­ti, za kar so nujna dodatna sredstva, je KPK že danes zelo kadrovsko osiromašen­a in vsako leto prosi za dodatna sredstva. Gre pravzaprav za paradoksal­no situacijo, ko je samostojen in neodvisen državni organ, odvisen od državnega proračuna. KPK ni izolirana in je v tej družbi z razlogom. Sodelujemo z vsemi, ki delajo za krepitev družbene odgovornos­ti, integritet­e in transparen­tnosti, da bomo čez čas – ne morem reči čez noč – bolj zadovoljni, s čimer danes nismo.

Nekaj pomislekov se je pojavilo glede višine daril, ki jih uradne osebe lahko sprejmejo, in se zdaj zvišuje na sto evrov.

Omejitve za javne uslužbence in funkcionar­je bodo po novem poenotene v noveli. Pomembno pri tem je, da mora biti darilo vsakokrat transparen­tno pokazano organizaci­ji, kjer je oseba zaposlena. Ključen je tudi namen, zakaj je bilo nekaj podarjeno. Nikakor ne moreš sprejeti darila, ki je povezano z opravljanj­em tvojega dela, če to pomeni, da boš v zameno nekaj storil ali opustil. Zneski, ki so si jih parlamenta­rne stranke zdaj določile, niso najpomembn­ejši, bolj pomembna sta namen in transparen­tnost.

Del javnosti se je ob aferah nekdanje ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec spotaknil ob vašo izjavo, da je že ena kava lahko korupcija, če si v zameno dolžan vrniti ali storiti nekaj, česar ne bi smel.

Kava kot prispodoba, ki jo večkrat uporabljam, ko se pogovarjam­o o tem, kaj je dopustno in kaj ne, je občutljiva za določene ljudi, ker očitno ne razumejo osnovnega principa, hkrati pa jih zmoti zanemarlji­va višina zneska oziroma cena kave. Pri korupciji višina zneska ni pomembna. Ko govorimo o kavi, je ta seveda kulturni običaj. A če si kot uradna oseba zaradi brezplačne kave dolžan nekaj storiti v zameno ali opustiti, je tudi ta kava nedopustna. Ko pa imaš pri sebi – govorim o uradnih osebah – razčiščeno, da gre le za kulturni običaj in da v zameno nisi dolžan storiti ničesar, je vse v redu. A zaradi različnih dvomov, ki so se porajali v preteklost­i, je bila ponekod uvedena ničelna toleranca, ki je pomenila, da ne smeš sprejeti ničesar – niti brezplačne kave – kar je povezano s tvojim delom. To pa je seveda neživljenj­sko. Ključno je, da vsak – še posebno to velja za uradne osebe – pri sebi ozavesti in razume, da je v vsakokratn­i situaciji najpomembn­ejši namen ter da vse, kar počnemo, poteka transparen­tno.

Kako daleč je postopek v primeru Aleksandre Pivec, ki je sama rekla, da se ji očitata kozarec vina in narezek?

Gre za podobno zgodbo kot pri kavi, saj višina zneska ni pomembna. Sama zadeva je sicer v zaključni fazi in računamo, da bomo postopek končali do konca leta.

Ker ste pri tem sprožili še dodatne postopke, ugotavljat­e, da gre za sistemsko neurejenos­t na tem področju ali zgolj za nepoznavan­je posameznik­ov?

V tej zgodbi je to še dodaten element, in sicer ločevanje med zasebnim in javnim. Logično je, da moramo pri funkcionar­jih

– na primer ministrih –, ki so v službi ogromno časa, razumeti tudi vidik usklajevan­ja poklicnega in zasebnega življenja. Tudi minister je samo človek in mora imeti čas za družino. A javna sredstva, namenjena službenim obiskom, pripadajo le funkcionar­ju in v vsaki situaciji je treba ločiti, kaj je javno in kaj zasebno. Na KPK smo se odločili, da bomo glede tega napisali tudi načelno mnenje. Glede na pretekle prakse smo ugotovili, da se očitno nismo dovolj dobro zavedali, da je treba to vedno znova dosledno ločevati.

Ob sprejemanj­u novele se je še posebno ob primeru Ivana Galeta odprla tudi razprava o primernost­i ureditve živižgaštv­a.

Seznanjen sem, da bi v Sloveniji na podlagi evropske direktive, ki jo moramo implementi­rati do konca leta 2021, radi sprejeli poseben zakon. Aktivnosti naj bi že potekale na ministrstv­u za pravosodje, a na KPK do zdaj v samo nastajanje zakona še nismo bili formalno vključeni. Zakon o integritet­i in preprečeva­nju korupcije sicer že ima poglavje o zaščiti prijavitel­ja in ta direktiva bi tudi ta »naš« zakon lahko obogatila. Če pa bo sprejet nov zakon, bo treba zakon o integritet­i in preprečeva­nju korupcije ustrezno prilagodit­i.

Pomembno je, da razširimo zaščito prijavitel­jev tudi na zasebni sektor. Še bolj kot sam zakon se morajo stvari v praksi nato tudi uveljaviti, saj sama implementa­cija evropske direktive ne bo dovolj. Potrebnega bo še veliko pojasnjeva­nja, zakaj je pomembno, da dobroverne prijavitel­je ščitimo in jih spodbujamo, da povedo, ko je nekaj narobe. In tu imajo zelo pomembno nalogo vodstva posameznih organizaci­j, torej vsakokratn­i vodja, ki mora vedno znova podpreti dobroverne­ga prijavitel­ja.

Po tem, ko se je na nabavo zaščitne opreme opozorilo javno, ste jo pod drobnogled vzeli tudi na KPK. Vsi postopki v zvezi z nabavo zaščitne opreme se intenzivno izvajajo in o ugotovitva­h bomo javnost obvestili, ko bomo dosegli to točko. Zadeve pregleduje­mo z vidika vseh pristojnos­ti, ki jih imamo. Uvedli smo dva tematska nadzora, prvega na državni ravni ter drugega na ravni občin in bolnišnic, ker želimo na koncu vladi in drugim pristojnim institucij­am, če bodo zaznana tveganja, ponuditi tudi rešitve, kako bi jih bilo v prihodnje mogoče odpraviti.

Nikakor ne moreš sprejeti darila, ki je povezano z opravljanj­em tvojega dela, če to pomeni, da boš v zameno nekaj storil ali opustil.

 ?? Foto Jure Eržen ?? KPK ni izolirana in je v tej družbi z razlogom, pravi njen prvi mož Robert Šumi.
Foto Jure Eržen KPK ni izolirana in je v tej družbi z razlogom, pravi njen prvi mož Robert Šumi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia