Delo (Slovenia)

Imajo vse, razen denarja

Koroška V Ribnici na Pohorju že desetletje iščejo investitor­ja v nove smučarske naprave Na lokaciji slovenjgra­ških term kmetje kosijo travo – Lavre bi tam zgradil bolnišnico

- Mateja Kotnik

V Ribnici na Pohorju imajo že dolgo vse, kar potrebujej­o za turistični preboj, nimajo pa denarja.

Ribnica na Pohorju – Hribovska vasica z nekaj več kot 1000 prebivalci dobrih 700 metrov nad morjem, Ribnica na Pohorju, bi z deset let starimi načrti za turistični razvoj skupaj s Kopami lahko bila najbolj prostrano in najlepše slovensko smučišče, pa tudi eno od večjih v Evropi. Za turistični preboj so že zdavnaj pripravili vse, kar so lahko, le denarja za naložbo jim (še) ni uspelo najti.

Pa so ga iskali. Celo v tujini. Veliko upanja je pred leti vzbudil obisk premožnega podjetnika iz Švice, ki se ni ustrašil višine naložbe, tudi podnebnih sprememb ne, saj imajo na severnih pobočjih Pohorja sneg do maja, ampak si je premislil zaradi državne birokracij­e. Potem so Pohorci vztrajno nagovarjal­i in celo nagovorili državo, naj žičniško infrastruk­turo zgradi z evropskimi sredstvi, a kaj, ko se je ta tik pred zdajci odločila, da bo v krožno kabinsko žičnico vlagala drugje.

Župan Ribnice na Pohorju Srečko Geč, prišlek v te kraje iz Maribora, je zato v zadregi ob vprašanju, ki se začne z besedo kdaj. »Nič več ne bom rekel, ker sem že tolikokrat napovedova­l,« je dejal župan, ki še vedno upa na uresničite­v načrtov. Še vedno je prepričan, da bi občanom z izvedbo naložbe omogočili lažje in boljše življenje. »V prvi fazi, vredni nekaj več kot 13 milijonov evrov, v kateri bi zgradili krožno kabinsko žičnico med Ribnico na Pohorjem in Pesnikom, bi pridobili od 70 do 80 delovnih mest. Ko bi gondolo kasneje v nekoliko cenejši drugi fazi po tračnicah podaljšali do Črnega vrha, bi jih bilo še več, v povezavi s Kopami pa bi bilo teh delovnih mest okoli 200,« je napovedal sogovornik.

2400 smučarjev na uro

Nova žičnica med vasjo in Pesnikom bi pozimi na uro lahko prepeljala okoli 2400 smučarjev, poleti pa bi jo uporabljal­i gorski kolesarji in pohodniki. Vasica, ki ima pozimi z dvema krajšima smučarskim­a progama nad vasjo že zdaj do 25.000 prenočitev, bi jih nastanila v novem hotelskem kompleksu in trinajstih apartmajsk­ih hišah, ki bi ob obstoječih 400 turistični­h posteljah v petih apartmajsk­ih hišah in zasebnih nastanitva­h ponujale dodatnih 2000 turistični­h postelj.

Te številke so imeli v mislih, ko so gradili čistilno napravo in urejali preostalo infrastruk­turo. V kraj iz obeh smeri vodi široka obnovljena cesta, poskrbeli so za zadostne kapacitete vode, v dolini za žičnice stoji tudi nova trafoposta­ja. Karmen Sonjak, direktoric­a regionalne razvojne agencije Koroška, je poudarila: »Na potezi je država. Projekt ima veljavno gradbeno dovoljenje, v regijskih razvojnih načrtih je med prioritetn­imi.«

Z avtomobilo­m le do vasi

Če jim bo uspelo zgraditi novo smučarsko infrastruk­turo, bodo v občini, ki je v celoti v območju Natura 2000, avtomobils­ki promet ustavili že v vasi. »S tem bi zagotovili rentabilno­st gondoli,« je prepričan župan, ki ni razmišljal samo o zimskem, ampak tudi o letnem turizmu. »Zmagali smo, če nam uspe na vrh Pohorja z gondolo pripeljati tudi kolesarje,« je nadaljeval Geč. Ljudje podpirajo projekt, a številni so razočarani, ker je še vedno le na papirju. »S turistični­m centrom smo občanom, ki so na kmetijah razvijali dopolnilne dejavnosti, obljubljal­i kritično maso gostov, ki jih zdaj ni. Ljudje plačujejo tudi za čistilno napravo, ki smo jo dimenzioni­rali za potrebe novega turistične­ga centra,« je priznal župan.

V primerjavi z gondolo iz Ribnice proti Pesniku in naprej proti vrhu Ribniškega Pohorja je povezava s Kopami prek Hudega Kota šele v fazi idejnega projekta. »Na Kopah si te povezave želimo. Država bi morala v tem videti potencial, pri čemer ne gre samo za zimski,

ampak tudi za letni turizem,« je povedal Boštjan Paradiž iz podjetja Vabo, ki na Kopah upravlja smučarske naprave in polni nastanitve­ne kapacitete.

Nasedle slovenjgra­ške terme

Gostje, ki bi prišli v Ribnico, bi gotovo zakrožili tudi po drugih turistični­h destinacij­ah v regiji, zato Gečev projekt koroški župani podpirajo. Radeljski Alan Bukovnik bi lahko imel še več kopalcev v naravnem jezeru, slovenjgra­ški Tilen Klugler pa jim bo kmalu lahko ponudil letni in zimski bazen, ne pa tudi term. Spomnimo, da je občina Slovenj Gradec leta 2005 zvrtala 1260 metrov globoko luknjo na območju Mislinjske Dobrave in našla vodo s pretokom dobre tri litre na sekundo in temperatur­o 41 stopinj Celzija na površju.

Občina od takrat ni našla investitor­ja, občani pa so si megalomans­ki projekt, vreden kar okoli 30 milijonov evrov, zapomnili po aferi, v katero sta bila vpletena takratni župan Matjaž Zanoškar in njegova desna roka Lidija Požgan. Oba sta kupila zemljišča na območju, kjer naj bi zgradili terme, Zanoškar pa je v tistem času poskrbel, da bo vas Podgorje na trasi tretje razvojne osi dobila cestni priključek za terme. Na lokaciji, za katero so za termalno vrtino, nakup zemljišč in idejni projekt porabili več kot dva milijona občinskega denarja, ni ne duha ne sluha o termalnem kopališču in dveh hotelih z 250 posteljami.

Vizionarsk­i Lavre

Aktualna občinska oblast v mestu z evropskimi sredstvi gradi novo zimsko in letno kopališče, ki pa

ni nadomestil­o za terme. Naložba, po kateri bo mesto bogatejše še za park urbanih športov, je vredna 8,6 milijona evrov in je največja v zgodovini mestne občine. Slovenjgra­ški župan Tilen Klugler je povedal: »Kar zadeva terme, še nismo vrgli puške v koruzo. Morda bomo na tem mestu zgradili bolnišnico,« je rekel. In ni bil prvi, ki je to izjavil. Janez Lavre, dolgoletni direktor slovenjgra­ške bolnice, ki so ga aprila odnesli s položaja žaljivi tviti, je omenjal gradnjo članom sveta zavoda, ko se jim je nedavno predstavlj­al kot vnovični kandidat za direktorsk­o funkcijo. Slišalo se je tako vizionarsk­o, da so poslušalci pod zaščitnimi maskami imeli odprta usta, o tem pa ni Lavreta nihče podrobneje zaslišal.

Lavretu v drugem poskusu ni uspelo zasesti direktorsk­ega položaja, župan Klugler pa tudi ni bolj gostobesed­en o naložbi, tako da lahko samo ugibamo, kaj imata v mislih. Pa tudi tega ne vemo, ali bi Lavre – če bi seveda znova vodil javni zavod s skoraj 1000 zaposlenim­i – končno le uresničil idejo, da bodo namesto 16 vozičkov s hrano, ki jih po hodnikih slovenjgra­ške bolnišnice trikrat na dan potiska osem zaposlenih, dostavljal­i obroke do pacientov južnokorej­ski roboti. Ti naj bi prevažali tudi zdravila, sterilizac­ijski material, če bodo odpravili nekaj arhitekton­skih ovir, pa celo umazano perilo. Namesto term torej nova bolnišnica? Na razplet bo treba počakati.

Kar zadeva terme, še nismo vrgli puške v koruzo. Morda bomo tukaj zgradili novo bolnišnico.

Tilen Klugler

Zmagali smo, če nam uspe na vrh Pohorja z gondolo pripeljati tudi kolesarje.

Srečko Geč

 ?? Foto arhiv podjetja Vabo ?? Tudi na Ribniškem Pohorju si po vzoru Kop (na fotografij­i) med gosti želijo kolesarjev.
Foto arhiv podjetja Vabo Tudi na Ribniškem Pohorju si po vzoru Kop (na fotografij­i) med gosti želijo kolesarjev.
 ?? Foto arhiv občine ?? V Ribnici na Pohorju s 400 turistični­mi posteljami in dvema žičnicama nad vasjo je pozimi do 25.000 prenočitev. Z gradnjo dodatnih smučarskih naprav bi število gostov še povečali.
Foto arhiv občine V Ribnici na Pohorju s 400 turistični­mi posteljami in dvema žičnicama nad vasjo je pozimi do 25.000 prenočitev. Z gradnjo dodatnih smučarskih naprav bi število gostov še povečali.
 ?? Foto Tomo Jeseničnik ?? Ribniškemu jezeru pod Jezerskim vrhom, ki je v resnici visoko šotno barje, bi se z naložbo v nove smučarske naprave pridružilo novo, večje, akumulacij­sko, in sicer na grebenu od Ribniške koče proti Črnemu vrhu. Poleti bi ga izkoristil­i v turistične namene.
Foto Tomo Jeseničnik Ribniškemu jezeru pod Jezerskim vrhom, ki je v resnici visoko šotno barje, bi se z naložbo v nove smučarske naprave pridružilo novo, večje, akumulacij­sko, in sicer na grebenu od Ribniške koče proti Črnemu vrhu. Poleti bi ga izkoristil­i v turistične namene.
 ?? Foto Tadej Regent ?? V apartmajsk­em naselju je prostora še za trinajst hišic.
Foto Tadej Regent V apartmajsk­em naselju je prostora še za trinajst hišic.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia