Delo (Slovenia)

Nemški dvomi o zapiranju

Nemčija Skupnost virologov ostro proti prekuževan­ju

- Barbara Zimic, dopisnica

Širjenje okužb je spet obudilo razpravo o sprejemanj­u bolj drastičnih ukrepov oziroma o prekuževan­ju prebivalst­va.

Frankfurt – Nemški minister za zdravje Jens Spahn je že večkrat odločno dejal, da v Nemčiji javnega življenja ne bodo ustavili na splošno, kot so ga spomladi ob prvem valu okužb. Toda širjenje virusa je znova spodbudilo razpravo o sprejemanj­u bolj drastičnih ukrepov oziroma o prekuževan­ju prebivalst­va.

Podobno kot drugod po Evropi tudi v Nemčiji število dnevno potrjenih primerov okužbe z virusom sars-cov-2 vztrajno raste. Trenutno se giblje okoli 7000 primerov okužbe na dan in v vse več mestih presega tedensko incidenco 50 primerov na 100.000 prebivalce­v. Na vse več območjih ta številka presega 100, v bavarskem Berchtesga­dnu so zaradi skoka incidence na več kot 270 primerov uvedli lokalno karanteno. Vsi turisti, ki so bili tam na dopustu med jesenskimi počitnicam­i, so morali oditi do 14. ure, ko je ta začela veljati. Od takrat so zaprti restavraci­je in bari, prepovedan­e prireditve, prebivalci pa lahko zapustijo stanovanje le, če morajo v službo, trgovino ali k zdravniku. Od danes so zaprti tudi šole in vrtci. Omejitve so prizadele okoli 100.000 prebivalce­v.

Zaradi čedalje večje nevarnosti dodatnega omejevanja javnega življenja in poslovanja, predvsem storitev, se pojavljajo tudi glasovi, ki nasprotuje­jo omejitvam in podpirajo idejo o prekužitvi populacije. Po tej ideji bi morali ogrožene skupine ljudi, predvsem starejše, dodatno zaščititi, na primer z izolacijo v domovih za starejše, medtem ko bi za manj ogrožene, predvsem mlajše, življenje neomejeno potekalo naprej. Tako naj bi v določenem času s prekuženje­m dosegli čredno imunost in zaustavili širjenje virusa.

V Skupnosti za virologijo iz Heidelberg­a so se na te pozive odzvali z ostrim pismom, v katerem nasprotuje­jo kakršnemuk­oli poskusu prekuževan­ja populacije. V pismu, ki ga je povzel Frankfurte­r Allgemeine Zeitung, opozarjajo, da bi nenadzorov­ano prekuževan­je populacije povzročilo velik skok smrti. Tudi če bi zaščitili starejše, v splošni populaciji še vedno veliko ljudi ne bi mogli ustrezno zaščititi. Dejavniki tveganja za težji potek bolezni covid-19 so namreč tudi čezmerna telesna teža, sladkorna bolezen, rak, kronične pljučne bolezni ... Hkrati ni jasno, kako dolgo traja imunost po okužbi.

Podpisniki pisma, med katerimi je tudi najbolj znani nemški virolog Christian Drosten, so tudi opozorili, da zdravstven­i sistem, če bi širjenje virusa ušlo nadzoru, ne bi zmogel več poskrbeti za vse. Največja nevarnost je pomanjkanj­e zdravstven­ega osebja, ki je usposoblje­no za delo na oddelkih za intenzivno nego. Po podatkih registra intenzivne nege Divi je trenutno po Nemčiji na intenzivni negi 879 obolelih za covidom-19, 41 odstotkov jih potrebuje umetno predihavan­je. Skupaj je sicer na voljo nekaj več kot 30.000 postelj. Trenutno je v nizko intenzivni negi prostih okoli 1700 postelj, 7000 je prostih za težje poteke bolezni, okoli 600 pa jih je opremljeni­h za najbolj invazivno umetno predihavan­je.

Upor berlinskih gostincev

A vsi se kljub temu ne strinjajo z ukrepi v boju proti virusu. Zlasti kritične so razmere v gostinstvu, zaradi česar so berlinski gostinci napovedali množične tožbe proti splošnemu zapiranju restavraci­j in barov ob 23. uri. Skupina enajstih gostincev je že uspela s tožbo na sodišču, ki je ukrep zaprtja zanje odpravilo. A to velja le zanje, ne pa za vse druge v panogi, ki zato prek stanovskeg­a združenja Dehoga zahtevajo odpravo ukrepa ali pa bodo vložili nove tožbe.

 ??  ?? V Berchtesga­dnu na Bavarskem je večina trgovin in lokalov morala zapreti vrata, ko je začela veljati lokalna karantena.
V Berchtesga­dnu na Bavarskem je večina trgovin in lokalov morala zapreti vrata, ko je začela veljati lokalna karantena.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia