Delo (Slovenia)

Gregor Jamnik, direktor hotela Slon

Turizem Hotelirji postopno zapirajo svoja vrata, gostinci se poskušajo prilagajat­i z dostavo in prevzemi

- Nataša Čepar

»V hotelu Slon smo odpustili že 60 odstotkov zaposlenih, zdaj jih dela 46, od tega jih ima tretjina skrajšan delovni čas.«

Slovenija – »Tudi če smo še odprti, se nam je promet znižal za 60 odstotkov, ob koncu tedna celo do 75 odstotkov. Očitno je, da so ljudje prestrašen­i,« meni Jaš Krašovec, eden od treh lastnikov nove koprske restavraci­je Džungla. »Zelo dobro smo delali, imeli smo tako lokalne goste kot tudi obiskovalc­e iz drugih delov Slovenije in tujine. Zdaj se pripravlja­mo za primer, da bomo morali zapreti – organizira­li bomo prevzem in dostavo,« napove.

in dopisniki

»Odpovedi domačih gostov so bile po novih vladnih ukrepih pričakovan­e, rezervacij­e tujcev ostajajo,« razloži Petra Zierer iz Hotela Kempinski Palace Portorož. »Vsekakor do konca leta še računamo na določen delež tujih turistov, verjetno pa jih bo kljub vsemu premalo, da bi se večini hotelirjev izplačalo imeti odprto,« dodaja Lea Šuligoj, predstavni­ca združenja. V skupini Sava nameravajo hotele na Bernardinu, v Strunjanu in Izoli zapreti do konca tedna.

Pričakujej­o veliko izgubo

»Vztrajali bomo in ne bomo odpuščali, a pričakujem­o pomoč države,« pravi Dada Jerovšek, lastnica štirinajst­ih ljubljansk­ih gostinskih lokalov, restavraci­j in slaščičarn s 120 zaposlenim­i. Po njenih besedah je trenutno edini način preživetja gostincev dostava hrane na dom in v podjetja, strankam pa omogočajo tudi prevzem hrane v lokalih. »Tako kot drugi gostinci bomo tudi mi zaradi ukrepov ob omejitvi epidemije imeli veliko izgubo,« priznava Momčilo Jorgačević, lastnik gostiln Portal in Rio Momo. Ocenjuje, da bo izpad prihodkov do konca leta dobrih 300.000 evrov.

In kako bodo drugi val epidemije preživeli ljubljansk­i hotelirji, ki so zaradi pomanjkanj­a tujih gostov že zdaj izgubili 70 odstotkov prihodkov? »Mestno hotelirstv­o si od prvega vala epidemije sploh ni opomoglo. Že od marca odpuščamo zaposlene in optimizira­mo poslovanje. Kako bo v prihodnje, ne vemo. V hotelu Slon smo odpustili že 60 odstotkov zaposlenih, zdaj jih dela 46, od tega jih je tretjina na skrajšanem delovnem času,« pravi Gregor Jamnik, direktor hotela Slon. Prav včeraj so začasno zaprli tudi City hotel v središču mesta, 35 zaposlenih so poslali na čakanje, goste pa preselili v hotel Slon.

V skrbeh za delovna mesta

»Danes zapiramo hotel za 30 dni, restavraci­jo pa smo že prejšnji teden. Računamo, da bomo čez mesec dni spet lahko odprli,« pravi Jurij Korošec iz Hotela Triglav Bled. Imeli so dober obisk, tudi rezervacij­e v tednu restavraci­j, prav tako za krompirjev­e počitnice, a se žal ni izšlo. Zaposleni bodo odšli na čakanje. »Skrbi nas, kako bo z delovnimi mesti v prihodnje, saj so blejski hotelirji pomembni zaposloval­ci za vso gorenjsko regijo,« poudarja Romana Purkart

iz Turizma Bled. Boljši obisk pričakujej­o na začetku prihodnjeg­a leta, ko bo Pokljuka gostila svetovno prvenstvo v biatlonu, Planica pa smučarske skoke. »Počakali bomo, ali bomo čez krompirjev­e počitnice vendarle imeli kakšnega gosta iz regije, nato se bomo odločali naprej,« o bohinjskem Hotelu Jezero napove Polonca Noč. Rezervacij­e imajo že za prihodnje leto, a to v sedanjih razmerah ne pomeni veliko.

Goste pozivajo, naj rezervacij­e preložijo

V laški Thermani bi morali biti prihodnji počitniški teden 85-odstotno zasedeni, večinoma z gosti iz drugih regij, zdaj pa jih pozivajo, naj rezervacij­e preložijo na poznejši čas. »Velik izpad je tudi na velnes področju, saj so od sobote za vse zunanje obiskovalc­e zaprti naši bazeni in, tako kot gostinska ponudba, namenjeni izključno hotelskim gostom,« sporočajo iz družbe s 480 zaposlenim­i. Velik izpad bodo imeli tudi zaradi odpovedi porok, rojstnodne­vnih zabav, poslovnih druženj in podobnega. V gostinskem delu pričakujej­o 50-odstotni izpad prihodkov. Gostilna Krpan, ki so jo odprli lani aprila in je ena največjih na območju Šmarja pri Jelšah, je bila zaradi epidemije letos zaprta le 14 dni. Lastnik Toni Golež je povedal, da so se takoj lotili dostave hrane, a to dolgoročno vendarle ni rešitev za vseh 22 redno zaposlenih.

Razvoj ponudbe, prilagojen­e epidemiji

Oštarija Herbelier v Dolenjskih Toplicah je zaprta: hotelskih gostov ni, pa tudi če bi bili, v gostinskem delu hotela ne bi mogli – glede na to, da za pripravo hrane potrebujej­o več osebja – kuhati samo za goste. »Razmišljam­o o prilagodit­vi sedanjim razmeram, vendar bolj dolgoročno,« razkrije lastnik Jernej Jarc o razvijanju poslovnega modela, s katerim bi ponudili nove produkte, prilagojen­e epidemiji. Denimo, da bi njihovo kulinaričn­o ponudbo gostje lahko okušali doma, v manjših skupinah ali v naravi.

V največjem turistične­m in gostinskem podjetju na Koroškem, družbi Vabo, ki ima v lasti tudi smučarske naprave na Kopah, omogočajo dostavo hrane in osebni prevzem, s čimer bodo ustvarili približno 30 odstotkov siceršnjeg­a prometa v gostinskem delu. Direktor Boštjan Paradiž se kljub temu zaveda, da so ukrepi nujni in jih podpira. »Zdržimo ta mesec, ki je v turistične­m smislu bolj prazen in omejimo širjenje okužb,« poziva. Pri tem dodaja, da naj bodo ljudje odgovorni in naj se nikar ne družijo na zasebnih zabavah, sicer so vsi ti ukrepi nesmiselni.

Ukrepi čez noč slabi za gostince

V gostilni Rajh v Bakovcih v Prekmurju so ogorčeni, ker so v petek popoldne izvedeli, da v soboto ne smejo več delati, pred tem pa so se založili s surovinami za konec tedna. »Katastrofa! Oktober je bil vedno naš najboljši mesec v letu. Tudi gostje niso bili seznanjeni z ukrepom. Še zdaj nas kličejo in prosijo za rezervacij­e. Celo iz tujine,« opozarjajo. Na plačilni listi imajo dvajset ljudi. Nikogar še niso poslali na čakanje, a jih skrbi, kako jih bodo plačali.

Da so razmere resne, trdi tudi Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem na Obrtni zbornici Slovenije: »Nasprotuje­mo temu, da bi ukrepe sprejemali z danes na jutri, kar prinaša zmedo med gostinci.« Gostinska panoga ima zaposlenih 38.000 ljudi, najmanj polovica jih pomaga tudi prek študentske­ga dela. »S tem virusom bomo morali živeti,« opozarja Cvar, ki meni, da tako strogo zapiranje lokalov ni potrebno.

• Gostinski lokali v obalno-kraški regiji, ki še delujejo, izgubljajo goste.

• Odprta ostaja le manjšina hotelov v turistični­h krajih.

• Do zaostritve razmer je bila jesenska turistična sezona dobra.

Vztrajali bomo in ne bomo odpuščali, a pričakujem­o pomoč države.

Dada Jerovšek

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? V piranski občini so imeli septembra kar 30 odstotkov večjo zasedenost kot v istem obdobju lani, dober obisk so imeli tudi ta mesec.
Foto Jože Suhadolnik V piranski občini so imeli septembra kar 30 odstotkov večjo zasedenost kot v istem obdobju lani, dober obisk so imeli tudi ta mesec.
 ??  ?? »Ni mogoče pričakovat­i, da bi z Jesenic ali iz Radovljice prihajali ljudje v hotel na Bled, tujce pa smo izgubili že prej,« so pojasnili v Turizmu Bled.
»Ni mogoče pričakovat­i, da bi z Jesenic ali iz Radovljice prihajali ljudje v hotel na Bled, tujce pa smo izgubili že prej,« so pojasnili v Turizmu Bled.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia