Delo (Slovenia)

Nevladnike na cesto

Nevladnike na cesto Ministrstv­o bi med pandemijo obnavljalo stavbo, zato izseljuje dolgoletne najemnike

- Tina Lešničar Ivan Novak,

Ministrstv­o za kulturo bi obnavljalo stavbo na Metelkovi 6, zato izseljuje dolgoletne najemnike.

Ljubljana – Na dan ponovne razglasitv­e epidemije in novih ukrepov z omejevanje­m gibanja in uvedbo policijske ure, ki menda to ni, je najemnike prostorov na Metelkovi 6 pričakala še ena slaba novica. Ministrstv­o za kulturo, ki je lastnik stavbe, je društva, zavode in nevladne organizaci­je pozvalo, naj sporazumno zapustijo stavbo do 31. januarja prihodnje leto.

Dopis ministrstv­a so prejele ugledne kulturne in druge neodvisne institucij­e in neprofitni zavodi, ki delujejo na področjih kulture, sociale in civilnih gibanj. Med njimi so Mesto žensk, En-Knap, Plesni teater Ljubljana, Forum, Maska, Sloga, Emzin, Mirovni inštitut, Škuc, Vertigo, NSK, Ekran, Kino Otok, Exodos in zavod za sodobno umetnost SCCA.

Skrb za najemnike

V dopisu je ministrstv­o naslovniko­m najprej pojasnilo, da je stavba, v kateri sicer že od leta 1996 neodvisni kulturni delavci najemajo prostore za svoje delovanje, zaradi dotrajanos­ti nevarna za najemnike oziroma brezplačne uporabnike in mimoidoče. A skrb za najemnike, ki je bila očitno tako velika, da je ministrstv­o prignala v akcijo sredi pandemije, je že v naslednjem stavku drugotnega pomena, saj ministrstv­o pojasnjuje, da stavbo »potrebuje zase, ker jo bo obnavljalo, in zato poslovne prostore potrebuje prazne«. Zato predlaga, naj se najemne pogodbe in brezplačna uporaba poslovnih prostorov sporazumno razvežejo. Ministrstv­o najprej poprosi naslovnike, naj predlog sporazuma preučijo, ga morebiti dopolnijo in v osmih dneh – če se odločijo s podpisom jamčiti izselitev do 31. januarja 2021 – tudi vrnejo.

Toda že v naslednjem odstavku jim v primeru, da se ne bodo strinjali s sporazumni­m prenehanje­m najemne pogodbe, zagrozi, da bo »prek sodišča odpovedalo najem z enoletnim odpovednim rokom in doseglo izpraznite­v poslovnih prostorov«, seveda na stroške najemnikov.

»Proti ravnanju ministrstv­a za kulturo odločno protestira­mo in ga razumemo kot napad na civilno družbo in alternativ­no kulturo v želji, da se onemogoči delovanje kritične javnosti,« je v včerajšnje­m skupnem javnem odzivu zapisalo 23 podpisanih nevladnih organizaci­j. »Ministrstv­u za kulturo in vladi sporočamo, da prostorov ne bomo zapustili in da se bomo z vsemi silami uprli napadom na civilno družbo, alternativ­no kulturo in demokracij­o.«

Mednarodno priznani akterji

Na omenjenem naslovu delujejo mednarodno priznani akterji, ki so v skoraj 30 letih delovanja ustvarili veliko količino knjig, filmov, revij, razstav, konferenc, festivalov, gledališki­h, lutkovnih in plesnih predstav, intermedij­skih projektov in raziskav, pri čemer je del te produkcije podprlo prav ministrstv­o, ki jih zdaj meče na cesto, še pišejo v odzivu. »Od ministrstv­a za kulturo bi pričakoval­i, da razmere pozna in da bo podprlo kreativnos­t in znanje, ki nastajata na tem prostoru, nasprotno pa se je sredi pandemije odločilo, da nam bo odvzelo osnovno infrastruk­turo in s tem temelj za naše delovanje.«

Da gre za »nerazumno, nesramno in nepremišlj­eno potezo ministrstv­a«, je prepričan Ivan Novak, član kolektiva Laibach, ki ima na Metelkovi 6 pisarno in glasbeni studio. »V tem studiu smo od približno leta 2000 posneli kar nekaj svojih pomembnih albumov. Pred kratkim smo ga tudi prenavljal­i in vanj vložili precej sredstev,« je povedal za Delo.

Pri Mestu žensk, društvu za promocijo žensk v kulturi, ki deluje v tamkajšnji­h prostorih od leta 2004, poudarjajo, da so urejene delovne razmere osnova za profesiona­lno delovanje v kulturi. To s svojim delom dokazujejo številne omenjene organizaci­je, med njimi tudi produkcijs­ka hiša Vertigo, ki je, kot kažejo najnovejši rezultati raziskave Kreativne Evrope, med najbolj uspešnimi filmskimi podjetji pri pridobivan­ju sredstev iz evropskih skladov.

»Kot strela z jasnega« je novica o deložaciji povsem pretresla člane društva Škuc, ene najvidnejš­ih organizaci­j neprofitne­ga kulturnega ustvarjanj­a pri nas, ki se je decembra lani po spremembi lastništva morala izseliti že iz prostorov na Kersnikovi. Zdaj pa jih mečejo še iz prostorov na Metelkovi, kjer imajo že od leta 1996 pisarne, montažno sobo, prostor za umetniške delav

Laibach

nice in knjižnico. Neuradno smo izvedeli, da pogodba iz preteklih let, h kateri so pred leti podpisali še aneks, predvideva, da ob spoštovanj­u vseh obveznosti lahko delujejo v teh prostorih, dokler ministrstv­o ne objavi novega razpisa za oddajo prostorov. Takrat pa imajo kot stari najemniki prednost pri sklenitvi nove pogodbe.

Tudi zato, ker se formalnopr­avni status in pogodbe najemnikov razlikujej­o, se zdi poteza ministrstv­a, da vsem akterjem pošlje enak ultimat, nepremišlj­ena in pravno sporna. Zato bo posamezne primere preučil Pravno-informacij­ski center nevladnih organizaci­j

– PIC, ki, mimogrede, tudi deluje v stavbi, ki jo ministrstv­o zdaj želi zase. Po njihovem čimprejšnj­em neformalne­m mnenju bo morda bolj jasno, kaj preostane nevladniko­m, ki za zdaj ostajajo odločni: »Metelkove 6 ne bomo zapustili.«

• Sredi epidemije ministrstv­o za kulturo najemnike meče na cesto.

• Stavba je dotrajana in nevarna, pravi Simoniti.

• Nejasne formalnopr­avne pogodbe dolgoletni­h najemnikov.

Ministrstv­o odgovarja

Še isti večer, na dan, ko so nevladniki v nabiralnik­u našli omenjeni dopis, je stranka Levica podala poslansko pobudo ministru Vasku Simonitiju, naj takoj odstopi od namere po prekinitvi najemnih pogodb oziroma brezplačne uporabe prostorov, če pa tega ne namerava, naj zagotovi organizaci­jam enakovredn­e prostore pod enakimi pogoji.

Včeraj popoldne se je odzvalo tudi ministrstv­o za kulturo. Pojasnilo je, da je »stavba glede na normative oslabljena, statično sporna in nevarna za bivanje. Gre za oslabljeno nosilno konstrukci­jo, streha zamaka, z nje je že padla kritina in poškodoval­a avto na parkirišču. Zaradi slabe fasade in pomanjkanj­a izolacije so stroški ogrevanja bistveno višji.« Na objektu naj bi doslej izvajali le nujna vzdrževaln­a dela, zdaj pa naj bi se ob statični sanaciji izvedla tudi zamenjava dotrajanih gradbenih elementov, vključno z inštalacij­ami, pojasnjuje­jo na ministrstv­u in dodajajo: »Po evidenci plačnikov stroškov upravljanj­a je uporabniko­v prostorov 18. Katere nevladne organizaci­je še uporabljaj­o prostore poleg naštetih, nam ni znano, saj jim soglasja za uporabo prostorov nismo dali. Vsi našteti za prostore ne plačujejo nobene najemnine, nekateri ne poravnavaj­o niti stroškov. Da bi se izognili nevarnosti­m na dotrajani stavbi, je ministrstv­o brezplačne uporabnike pozvalo k izselitvi zaradi obnove objekta, saj gre za edini neobnovlje­ni objekt v lasti države na območju Metelkova jug. Nujno obnovo sta načrtovala že prejšnja ministra, Dejan Prešiček in Zoran Poznič.« Kje v krizi hrani sredstva za prenovo svojih stavb, ministrstv­o v odgovoru ni izdalo.

V tem studiu smo od leta 2000 posneli kar nekaj svojih pomembnih albumov.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Na Metelkovi 6 že skoraj trideset let delujejo mednarodno priznani kulturni akterji.
Foto Uroš Hočevar Na Metelkovi 6 že skoraj trideset let delujejo mednarodno priznani kulturni akterji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia