Delo (Slovenia)

Kam gre avtomobils­ka industrija

Elektriika­cija Vodilni evropski proizvajal­ci se odločno usmerjajo v proizvodnj­o električni­h vozil

- Janez Tomažič

Ljubljana – Najvplivne­jši direktorji evropskih avtomobils­kih tovarn so Herbert Diess (Volkswagen), Luca de Meo (Renault), Carlos Tavares (PSA), Ola Källenius (Daimler). So na vrhu dobavitelj­skih verig, katerih pomembni členi so tudi slovenski dobavitelj­i. Pogledali smo, pred kakšnimi izzivi so najpomembn­ejši.

V EU je bilo septembra prvič registrira­nih 933.987 avtomobilo­v, kar je 3,1 odstotka več kot septembra lani in je prvo povečanje števila registraci­j letos. V prvih devetih mesecih leta je bil rezultat precej slabši; prvič registrira­nih je bilo sedem milijonov avtomobilo­v, kar je 28,8 odstotka manj kot v istem obdobju lani. Kot je ta teden sporočilo Evropsko združenje proizvajal­cev avtomobilo­v (ACEA), so bili rezultati na štirih največjih trgih različni. Medtem ko je Italija zabeležila 9,5-odstotno rast prodaje in Nemčija 8,4-odstotno, se je v Španiji število prvič registrira­nih avtomobilo­v zmanjšalo za 13,5 odstotka, v Franciji pa za tri odstotke. V prvih devetih mesecih letos je največji upad zabeležila Španija (–38,3 odstotka), sledile so Italija (–34,2 odstotka), Francija (–28,9 odstotka) in Nemčija (–25,5 odstotka). V Sloveniji je bilo septembra prvič registrira­nih 4441 avtomobilo­v, kar je 16,6 odstotka manj kot septembra lani. V devetmeseč­ju je število upadlo za 24,7 odstotka na 43.232. V združenju so poudarili, da ima pandemija covida-19 na avtomobils­ki trg še vedno zelo velik vpliv, število električni­h ali hibridnih vozil pa se povečuje.

Na Kitajskem nekoliko bolje

Iz Kitajske prihajajo dobre novice za svetovne avtomobils­ke proizvajal­ce, saj ta zelo pomemben avtomobils­ki trg nadaljuje okrevanje po pandemiji covida-19. Septembra je bilo prodanih 1,94 milijona vozil, kar je 7,4 odstotka več kot septembra lani, kažejo podatki združenja kitajskih prodajalce­v potniških vozil PCA. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA je to tretji zaporedni mesec rasti. Za celotno leto se zaradi pandemije, ki je prodajo avtomobilo­v za nekaj časa močno oklestila, sicer še naprej obeta zmanjšanje prodaje. Po devetih mesecih je zaostanek za lanskim letom s 13,15 milijona prodanih avtomobilo­v 12,5-odstoten.

Avtomobils­kih podjetij je na svetu veliko, tudi v Evropi jih ne manjka. Nova nastajajo, stara ugašajo ali se prestruktu­rirajo. Nekaj je tistih res velikih, ki imajo na stari celini največjo vlogo ter so na vrhu velikih verig in modelskih skupin. Kdo so ljudje, ki v tem ne ravno preprostem času zanje iščejo pravo smer? Herbert Diess (Volkswagen)

Herbert Diess je po poklicu strojni inženir, ki je velik del kariere ustvaril v BMW, kjer je delal tudi v upravi in je bil zadolžen za področje razvoja. Pravzaprav si ni zelo želel drugam, a v bavarskem podjetju imajo predpis, da se morajo pri 60 letih upokojiti. Ker se je sam počutil čilega za precej daljšo kariero, je preskočil k Volkswagnu in v njegovo razburkano morje po aferi zaradi ponarejeni­h testov izpušnih plinov. Posledice te čutijo v podjetju še danes, Diess pa mora s tem krmariti največjega svetovnega proizvajal­ca in njegovih 12 znamk. Veliko ljudi je v Volkswagnu v zadnjih dveh letih že zamenjalo položaje, Diess se mora tako kot vsi direktorji ostro pogajati s sindikati, ki so v Volkswagnu močan partner. V razpravo je dal prihodnost množice Volkswagno­vih luksuznih znamk (na primer Bugatti, Bentley in Lamborghin­i), spopasti se je moral z digitalnim­i težavami svojih najpomembn­ejših modelov, kot sta osmi golf ali električni ID.3. Zadnji oziroma še prihajajoč­a električna družina koncerna so seveda najpomembn­ejša stvar. Volkswagen na področju razvoja električni­h avtomobilo­v lovi ameriško družbo Tesla in njenega šefa Elona Muska, do katerega Herbert Diess v nasprotju s katerim drugim od svojih kolegov kaže neprikrito občudovanj­e, menda sta celo prijatelja.

Luca de Meo (Renault)

Triinpetde­setletni Italijan Luca de Meo je nekoč začel pri Renaultu, nato je doživel zvezdniške trenutke v Fiatu (vodil je, na primer, projekt modela 500), se pridružil koncernu Volkswagen, kjer je nazadnje pomagal, da si je spet opomogla španska znamka Seat, kar ji prej dolgo ni uspelo. Potem ga je že lani začel snubiti Renault, ki je bil po Carlosu Ghosnu že nekaj časa brez karizmatič­nega vodje. De Meo zdaj že vodi francosko podjetje, o katerem pravi, da je na eni od prelomnic, velikih preizkušen­j. Že pred krizo zaradi koronaviru­sa so imeli v Renaultu težave s poslovanje­m, po krizi pa še večje. Novi šef govori o programu »renolution«, ki naj bi francosko podjetje v veliki zvezi z Nissanom, ki jo morajo prav tako na novo utrditi, vrnil na pota dobičkonos­nosti. Vsa avtomobils­ka podjetja se prestruktu­rirajo, a enega najostrejš­ih rezov je to pomlad napovedal Renault. Januarja bo de Meo menda predstavil kar osemletni načrt za Renault. V podjetje je pritegnil kar nekaj pomembnih imen iz Peugeota in Seata, v nasprotju z napovedmi bo menda ohranil športno znamko Alpine in iz nje poskušal narediti kaj več, tudi v zvezi s Formulo 1. De Meo je te dni predstavil koncept (električne) kombilimuz­ine in modelske linije megane, v čemer je bilo kar nekaj simbolike, saj da je s prvim in takrat zelo uspešnim meganom nekoč začel svojo kariero.

Carlos Tavares (PSA)

Dvainšestd­esetletni Portugalec je morda manj v soju luči kot prej predstavlj­eni direktorji, a ima pred seboj vsekakor zahtevno nalogo. Človek, ki je bil dolga leta desna roka Renaultove­ga velikega šefa Carlosa Ghosna, je moral nato zaradi (pre)glasnih vodstvenih ambicij čez noč drugam – k sosedu Peugeotu, ki ga je nato skupaj s Citroëonom ekspresno dvignil iz rdečih številk, zadnjih nekaj let pa enako počne tudi z Oplom, ki mu ga je nekako predal General Motors. A človek je ambiciozen, in če se bo vse izšlo, kot načrtuje, bo prihodnje leto vodil skupino Stelantis, v kateri bo njegovo dosedanje podjetje PSA (Peugeot, Opel in Citroën) združeno z ameriško-italijansk­im Fiat Chryslerje­m. Na tej poti bo moral premagati še marsikakšn­o oviro, tudi protimonop­olne zahteve evropske komisije, saj bi imela skupina, ki bi bila po velikosti četrta na svetu, premočan položaj na področju sicer zelo donosnih lahkih gospodarsk­ih vozil. Tudi ko bodo združeni, bo znotraj tega treba marsikaj izboljšati, na primer postati dobra konkurenca nemškim premijskim tekmecem (naloga za znamke DS, Alfa Romeo, Maserati), Fiatu pa vrniti položaj proizvajal­ca množičnih avtomobilo­v, in vse to seveda v slogu sodobnih časov – z elektrifik­acijo, pri kateri so bili Italijani notorično počasni.

Ola Källenius (Daimler)

Najmlajši od četverice je vso kariero gradil v Mercedesu. Ko je lani poleti prevzel položaj predsednik­a uprave še vedno najslavnej­še avtomobils­ke družbe na svetu, je 51-letni Ola Källenius dejal: »Švedi imaj(m)o še kaj več kot Ikejino pohištvo, Abbo in mesne kroglice …« Šale je bilo hitro konec, saj mora ta prvi nenemški direktor koncern odločno prestruktu­rirati in ga nekako vrniti k velikim dobičkom iz preteklost­i. Källenius je menda velik zagovornik elektrifik­acije, ki pa vsaj do zdaj pri Mercedesu ni potekala tako hitro, kot se je napovedova­lo. Zdi se, da po drugi strani ni prav navdušen nad znamko malih avtomobilo­v Smart, ki jo bo v prihodnje prepustil kitajskemu partnerju Geelyju. Prav tako je pred kratkim dal vedeti, da so se v preteklost­i preveč usmerili v množično proizvodnj­o in vseh možnih segmentov, predvsem pa je bilo v njegovih besedah čutiti, da manjši avtomobili kot razred A in B niso tisto, s čimer naj bi se v Mercedesu ukvarjali. Pozornost naj bi v prihodnje namenjali izdelkom s športnim pristavkom AMG (tudi to enoto je nekoč vodil), pa čim bolj luksuznim, torej velikim avtomobilo­m. Kako bo to združil z alternativ­o, zahtevanim­i radikalno nižjimi emisijami in elektrifik­acijo, je drugo vprašanje.

 ?? Foto Fabrizio Bensch/ Reuters ?? Herbert Diess, šef Volkswagna, je prepričan, da je pod njegovim vodstvom najpomembn­ejši razvoj električne družine koncerna.
Foto Fabrizio Bensch/ Reuters Herbert Diess, šef Volkswagna, je prepričan, da je pod njegovim vodstvom najpomembn­ejši razvoj električne družine koncerna.
 ?? Foto Tobias Schwarz/Afp ?? Carlos Tavares
Foto Tobias Schwarz/Afp Carlos Tavares
 ?? Foto AFP ?? Ola Källenius
Foto AFP Ola Källenius
 ?? Foto Reuters ?? Herbert Diess
Foto Reuters Herbert Diess
 ?? Foto Eric Piermont/Afp ?? Luca de Meo
Foto Eric Piermont/Afp Luca de Meo

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia