Delo (Slovenia)

Kdo naj presoja o karanteni

Karantensk­e odločbe Ministrstv­o za zdravje prepušča presojo delodajalc­em

- Polona Malovrh

Ljubljana – Obrtnik, nosilec dejavnosti, zboli za covidom-19. Njegova žena je vzgojitelj­ica v vrtcu, a ji karantena ni odrejena. Ko ravnatelju sporoči, da je njen mož zbolel, ji ta prepove vstop v vrtec. Gospe ne bo odrejena karantena, dela od doma pa ne more opravljati. To pomeni, da delodajale­c nosi stoodstotn­o nadomestil­o plače, saj ji je odredil preventivn­o izolacijo.

S takšnimi okoliščina­mi se srečujejo slovenski delodajalc­i, odkar se je vlada odločila, da v primerih nevarnih stikov z okuženimi z novim koronaviru­som ministrstv­o za zdravje ne bo več izdajalo karantensk­ih odločb. Obrtno-podjetnišk­a zbornica je od ministra za zdravje Tomaža Gantarja zato zahtevala, naj se karantene odredijo, saj bodo s tem tudi finančno razbremeni­li delodajalc­e, ki se tudi ne čutijo dovolj strokovne, da bi lahko odločali, ali naj delavec, ki je bil v stiku z okuženim z novim koronaviru­som, pride na delo ali ne.

Primerov, ko se družinski član istega gospodinjs­tva okuži z novim koronaviru­som, a mu karantena ni odrejena, je vse več, od vlade pa ni odgovora, kako ukrepati. Vse, kar družinski člani dobijo, so elektronsk­a sporočila z navodili za osebo s potrjeno okužbo in osebe, ki so bile izpostavlj­ene okužbi.

» Obrtna zbornica od pristojneg­a ministrstv­a pričakuje, da bo družinskim članom in tistim, s katerimi so bili v stiku, odredilo karanteno, da bodo delodajalc­i za ta čas upravičeni do povračila izplačaneg­a nadomestil­a plače in da ljudje ne bodo hodili prosto naokoli. Interventn­a zakonodaja namreč delodajalc­em daje to možnost, « je opozoril predsednik obrtne zbornice Branko Meh.

Kacin: Krivo je ministrstv­o za zdravje

Na ministrstv­u za zdravje so včeraj na naše vprašanje, kako bodo rešili zaplet z izdajanjem karantensk­ih odločb, zagotovili, da se o tem intenzivno dogovarjaj­o. Epidemiolo­ška služba NIJZ zaradi velikih obremenite­v trenutno vzpostavi stik le z okuženimi, ne pa tudi s tistimi, ki so bili v stiku z okuženimi, prav tako ne bodo več predlagali odločb o karanteni, smo izvedeli. To lahko pomeni, da bo namesto ministrstv­a, ki je doslej izdajalo karantensk­e odločbe, potrdila izdajala policija. Vladni govorec Jelko Kacin je krivdo za to, da nam »v vseh teh mesecih ni uspelo rešiti problema izdajanja karantensk­ih odločb«, zvalil na Gantarjevo ministrstv­o.

Medtem ko so na zbornici prepričani, da način odsotnosti z dela ne more biti prepuščen dogovarjan­ju med delavcem in delodajalc­em, na ministrstv­u svetujejo ljudem prav to: dokler dogovori o izdajanju odločb ne bodo končani, vsem, ki so bili v stiku z okuženo osebo, predlagajo, da se o ustrezni ureditvi statusa dogovorijo z delodajalc­em.

 ??  ?? Bo poslej nad karantensk­imi odločbami bedela policija?
Bo poslej nad karantensk­imi odločbami bedela policija?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia