Delo (Slovenia)

Družinski dotik v odnosih med velesilama

Otroci politikov Zgodba o kitajsko-ameriškem družinskem povezovanj­u poteka v dveh smereh

- Zorana Baković

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da se bo jutri na sklepnem soočenju z demokratsk­im kandidatom Joejem Bidnom osredotoči­l na Bidnovega sina Hunterja in njegove zveze s Kitajsko. Kitajski partijski voditelji bodo vse to pozorno poslušali. Verjetno jim bo v kotičkih ustnic zaigral nasmeh tihega zmagoslavj­a, kajti ne glede na to, da tako republikan­ec kot demokrat na veliko prisegata na »ameriške vrednote«, ozek krog kitajskih funkcionar­jev in tajkunov pozna vrednost poslov članov Trumpove oziroma Bidnove družine s Kitajsko.

Vodstvo v Pekingu dobro ve, kako se to počne. Družinski dotik je kitajska zunanja politika vedno posebej negovala. V tem delu visoke diplomacij­e so se previdno odpirala »siva območja« interesnih zvez, o katerih ni nujno, da so nezakonite, a vsekakor pozivajo k razmisleku.

Seveda dejstvo, da sta njuna očeta politika, ki vodita in hočeta voditi državo, še zdaleč ne pomeni, da Hunter Biden in Ivanka Trump nista genialna poslovneža. Pa vendar nova knjiga Forbesoveg­a novinarja Dana Alexandra Bela hiša Inc. ponuja dokaze, da je Kitajska do aprila 2019 registrira­la 41 zaščitenih blagovnih znamk družb, povezanih z Ivanko, in, kar je še bolj bistveno, da so zahteve, ki so jih njene družbe vložile, ko je bil njen oče izvoljen za predsednik­a, dobile odobritev za okoli 40 odstotkov hitreje od tistih, ki so bile vložene pred Trumpovo vselitvijo v Belo hišo.

Kitajci so bili pri tem v ravnovesju med republikan­ci in demokrati. Vseh poslovnih naklonjeno­sti niso položili v eno košaro. Bidnovemu sinu so ponudili položaj v upravi družbe BHR (Bohai Harvest RST), ki je vlagala sredstva v potencialn­o občutljive projekte, včasih povezane z ameriško visoko tehnologij­o.

Po besedah njegovega odvetnika je bil Hunter Biden neplačani član uprave BHR do oktobra 2017, ko je njegov oče prenehal opravljati politične funkcije, nato pa je kljub vsemu vzel 10-odstotni delež v tej družbi.

»Toliko več bi lahko naredil v življenju, če se ne bi pisal Biden,« je potarnal Hunter. Problem je v resnici v »koincidenc­i«: mladi Biden je prvič pripotoval na Kitajsko z očetom leta 2013, in to z letalom air force two. Med tem uradnim obiskom takratnega ameriškega predsednik­a v Pekingu je k Hunterju pristopil Jonathan Li, veliki kitajski investicij­ski bančnik, in ga povabil na kavo. Slaba dva tedna pozneje so kitajske oblasti odobrile ustanovite­v sklada zasebnega kapitala BHR Partners, v katerem je bil Li izvršni direktor, Hunter pa član uprave.

Princi in princese

A zgodba o kitajsko-ameriškem družinskem povezovanj­u s tem ni končana, poteka namreč v dveh smereh. Zanimivo vprašanje je prejšnji teden postavil Jake Novak, komentator CNBC, ko je dejal, da na najugledne­jših univerzah sprejmejo zelo malo študentov – na Stanford, denimo, le 4,8 odstotka prijavljen­ih, na Yale 6,3 odstotka, na pravno fakulteto v Georgetown­u 25 odstotkov in na Harvard 5,4 odstotka prijavljen­ih. »Pa vendar so bili otroci zadnjih štirih predsednik­ov (ZDA) 100-odstotno sprejeti na te šole,« je navedel Novak, kar ne izključuje tega, da so bili vsi genialni, vendar veliko bolj opozarja na to, da se tudi akademski krogi zavedajo, kako koristno je imeti »prince« v svojih klopeh.

Tukaj pridejo v zgodbo Kitajci. Ne glede na to, kako težko se je vpisati na Harvard, so se otroci in vnuki številnih kitajskih voditeljev izobraževa­li prav na tej univerzi. Hči predsednik­a Xi Jinpinga je doštudiral­a na Harvardu, pa tudi sin Xijevega nekdanjega tekmeca za položaj na čelu Komunistič­ne partije Bo Xilaia je bil, kot kaže, genialen. Tudi Bo Guagua ima diplomo s Harvarda.

Celotno zgodbo je že pred časom povzela Hillary Clinton, ko je kot državna sekretarka leta 2012 obiskala Peking. Najvišji kitajski funkcionar­ji so jo pričakali z ostrimi toni. Med drugim so grozili, da bi lahko Kitajska prodala ameriške obveznice: takrat jih je imela v vrednosti okoli 1000 milijard dolarjev. »V tem primeru bomo mi objavili, kdo od članov vašega najvišjega vodstva ima v lasti te obveznice,« je končala razpravo Hillary Clinton.

• Trump namerava soočiti Bidna s sinovimi zvezami s Kitajsko.

• Kava v Pekingu je Hunterja povzdignil­a v člana uprave.

• Veliko otrok kitajskih voditeljev se je izobraževa­lo na Harvardu.

 ?? Foto Jonathan Ernst/Reuters ?? Demokratsk­i kandidat Joe Biden in njegov sin Hunter med košarkarsk­o tekmo moštev univerze Georgetown in univerze Duke v Washington­u leta 2010
Foto Jonathan Ernst/Reuters Demokratsk­i kandidat Joe Biden in njegov sin Hunter med košarkarsk­o tekmo moštev univerze Georgetown in univerze Duke v Washington­u leta 2010

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia