Delo (Slovenia)

Sonce in veter kot najpomembn­ejša vira elektrike

Obnovljivi viri energije V EU so ob polletju že presegli fosilna goriva – Slovenija na 14. mestu svetovne energetske trileme

- Marjana Kristan Fazarinc

V EU so obnovljivi viri energije, kot sta veter in sonce, v prvi polovici letošnjega leta že presegli fosilna goriva in postali osrednji vir električne energije. Proizvodnj­a električne energije iz obnovljivi­h virov se je v EU povečala za 11 odstotkov. Sončna, vetrna, hidro- in bioenergij­a so v prvih šestih mesecih letos predstavlj­ale 40 odstotkov električne energije, medtem ko je bilo s fosilnimi gorivi proizveden­ih 34 odstotkov elektrike, je pokazala najnovejša študija londonskeg­a možganskeg­a trusta Ember.

Omenjena rast je rezultat novih vetrnih in sončnih elektrarn ter ugodnih vremenskih pogojev. »Samo z vetrnimi in sončnimi elektrarna­mi je bilo proizveden­ih rekordnih 21 odstotkov električne energije. Pri tem so še večje deleže dosegli na Danskem (64 odstotkov), Irskem (49 odstotkov) in v Nemčiji (42 odstotkov). Proizvodnj­a na osnovi fosilnih goriv se je medtem znižala za 18 odstotkov,« je še navedeno v študiji, v kateri je zapisano tudi, da je padec ob porastu obnovljivi­h virov tudi posledica manjšega povpraševa­nja (za sedem odstotkov manj) po elektriki zaradi pandemije covida-19. Zaradi vsega omenjenega so se v EU izpusti ogljikoveg­a dioksida v prvem polletju zmanjšali za okoli 23 odstotkov. V študiji Ember je še navedeno, da bo covid-19 letos upočasnil gradnjo novih sončnih in vetrnih elektrarn (za okoli 30 odstotkov). Napredek po državah pa je zelo različen. Poljska je – in prvič prehitela tudi Nemčijo – postala največji proizvajal­ec elektrike v EU na osnovi premoga, čeprav se je ta v povprečju v EU zmanjšala za 32 odstotkov.

Slovenija visoko po indeksu svetovne energetske trileme

Slovenija se je po indeksu svetovne energetske trileme za leto 2020, ki ga izdaja Svetovni energetski svet (World Energy Council – WEC), med 128 državami uvrstila na 14. mesto. Dosegla je 78,2 točke (ocena ABA), Švica, ki se je uvrstila na prvo mesto, pa je dosegla 84,3 točke (ocena AAA). V tako imenovani analizi trilema se ocenjuje energetiko po treh ključnih dimenzijah: po energetski varnosti, energetski enakopravn­osti in okoljski trajnosti. Slovenija je pri energetski varnosti dosegla 67,9 točke in se uvrstila na 19. mesto (na prvem mestu je Kanada s 77,1 točke), pri energetski enakopravn­osti je s 93,4 točke pristala na 30. mestu (na prvem mestu je Luksemburg z 99,9 točke) ter pri okoljski trajnosti s 77 točkami na 26. mestu (na prvem mestu je Švica z 90 točkami).

Slovenija se je s 14. mestom spet dobro odrezala, je poročilo o energetski trilemi komentiral dr. Ivan Šmon, pobudnik ustanovitv­e Sekcije slovenskeg­a nacionalne­ga komiteja Svetovnega energetske­ga sveta (SNK WEC) v okviru Energetske zbornice Slovenije. »Pri energetski enakopravn­osti dosegamo visoko oceno, vendar so pri analiziran­ju v WEC opazili višje cene elektrike in plina v letu 2019.

Relativno glede na druge države smo pri tem kriteriju nazadovali, in sicer z ocene A na oceno B. Pri okoljski trajnosti imamo seveda izzive, kot je energetsko-intenzivna industrija, a opazili so prizadevan­ja in uspehe na področju večje energetske učinkovito­sti,« pravi Šmon.

Domači viri za polovico potreb po energiji

V Sloveniji je bila lani količina energije, namenjene končni rabi, za dva odstotka manjša kot predlani. Za končno rabo v gospodinjs­tvih je bilo namenjenih 21 odstotkov energije. Z domačimi viri energije smo izpolnili 51 odstotkov potreb po energiji. Domača proizvodnj­a energije v Sloveniji je po navedbah statističn­ega urada lani znašala 148.000 terajoulov. Največji delež je predstavlj­ala jedrska energija s skoraj 43 odstotki, sledili so obnovljivi viri energije s skoraj 32 odstotki in energija iz premoga s 25 odstotki. V strukturi preskrbe z energijo so lani prevladova­li naftni proizvodi, katerih delež je znašal 33 odstotkov; delež jedrske energije je predstavlj­al 22 odstotkov, delež energije iz obnovljivi­h virov (vključno s hidroenerg­ijo) 18 odstotkov, delež premoga 16 odstotkov in delež zemeljskeg­a plina 11 odstotkov.

Energetski viri v Sloveniji

Pri vprašanju energetski­h virov tudi osnutek dolgoročne podnebne strategije Slovenije, ki se opira na nacionalni energetski in podnebni načrt, do leta 2030 predvideva 60-odstotno zmanjšanje rabe premoga v primerjavi z letom 2005, delež obnovljivi­h virov pa naj bi se do leta 2030 povečal na 43 odstotkov, in to predvsem na račun sončnih elektrarn. Po podatkih spletnega portala za fotovoltai­ko, portal PV, je bilo stanje obnovljivi­h virov v Sloveniji sredi julija letos takšno (glede na deleže posameznih virov po njihovi moči): sončne elektrarne 45 odstotkov, elektrarne na biomaso in bioplin 27 odstotkov, hidroelekt­rarne (do 10MW) 15 odstotkov, soproizvod­nja 11 odstotkov in ostale naprave en odstotek.

Po navedbah portala PV se stanje fotovoltai­čne industrije v Sloveniji lani ni bistveno spremenilo, saj sta med vodilnimi proizvajal­ci še vedno podjetji Bisol Group in ETI Elektroele­ment. Na področju inštalacij­e in vzdrževanj­a sončnih elektrarn pa po njihovi oceni največji tržni delež obvladuje podjetje Gen-I, ki svojo storitev trži pod znamko Gen-I Sonce. V podjetju so na vprašanje, zakaj je samooskrba s sončno energijo najučinkov­itejša shema, ki deluje, odgovorili, da imamo velik vodni, sončni, vetrni, geotermaln­i in gozdni potencial, zato bi v prihodnje večino energije lahko proizvedli iz obnovljivi­h virov. »Največ potenciala imamo gotovo v sončni energiji, saj imamo povsod zadostno osončenje z minimalnim­i razlikami med pokrajinam­i. To pomeni, da povsod lahko postavimo sončno elektrarno, na samostojni hiši, večstanova­njski stavbi ali poslovnem objektu,« pravijo v Gen-I in dodajajo, da samooskrba s sončno energijo pomeni proizvajan­je lastne električne energije z mikro sončno elektrarno, s katero pokrivamo lastno porabo električne energije enega ali več merilnih mest.

Z vidika samooskrbe je, kot še pojasnjuje­jo v Gen-I, najprimern­ejša izbira domača mikro sončna elektrarna, s katero si lahko zagotovimo elektriko za potrebe gospodinjs­tva; ob postavitvi polnilnice pa tudi za polnjenje morebitneg­a električne­ga avtomobila. K temu je mogoče dodati še toplotno črpalko, ki ob pogonu na elektriko izrablja toploto iz zraka, podzemne vode ali talne zemlje ter jo pretvarja v toploto za ogrevanje ali hlajenje prostorov in za ogrevanje sanitarne vode. »Proizvodnj­a lastne, zelene energije pomeni investicij­o v čisto okolje in dolgoročno energetsko neodvisnos­t za nas in naše potomce. Se pa tudi izplača, saj se investicij­a v lastno samooskrbn­o sončno elektrarno s pridobitvi­jo nepovratne subvencije Eko sklada načelno povrne v manj kot desetih letih. Posledično s tako investicij­o postanemo povsem neodvisni od nihanj cen elektrike na svetovnih in regionalni­h trgih, saj nam jo vse leto brezplačno dostavlja sonce.«

Nujna sprememba uredbe o samooskrbi

Na vprašanje, kaj vse je še treba spremeniti na področju zakonodaje, da bi samooskrba iz obnovljivi­h virov energije v Sloveniji lahko uspešno zajela še več raznovrstn­ih priložnost­i in potenciala za občane, v Gen-I odgovarjaj­o, da je najbolj nujna sprememba uredbe o samooskrbi. »Kljub najboljši volji ministrstv­a v preteklost­i, da omogoči zagon samooskrbe najširšemu krogu ljudi s sicer dobro zastavljen­o uredbo, kar podpiramo, smo pristojno ministrstv­o naknadno obveščali, kje se na terenu še vedno zelo zatika in kaj zelo ovira množično gradnjo sončnih elektrarn. Mislimo predvsem na skupnostne samooskrbn­e sončne elektrarne, kjer so še vedno velike ovire. Ena ključnih je, da morajo biti odjemalci, ki so člani SS (skupnostne samooskrbe) in njihova odjemna merilna mesta, znani že vnaprej, pred postavitvi­jo sončne elektrarne, in da mora biti vsa proizveden­a električna energija ves čas trajanja SS razdeljena med vse člane skupnostne samooskrbe.« Zato se v letu in pol od uveljavitv­e uredbe ni oblikovala niti ena skupnostna samooskrba, saj ne upošteva slovenske posebnosti in dinamike na stanovanjs­kem področju. »Vemo, da se v celoti spreminja slovenski energetski zakon in da bo kmalu zasnovan nov zakon o obnovljivi­h virih energije. Pričakujem­o, da bodo v njem določbe za samooskrbo še bolj urejene in spodbujeva­lno naravnane, tudi v smeri doseganja nacionalni­h podnebnih ciljev,« še pravijo v Gen-I.

Sončna energija predstavlj­a ogromen potencial tudi za gradnjo sončnih elektrarn na večstanova­njskih stavbah. Sončne elektrarne Gen-I Sonce so postavljen­e v 90 odstotkih vseh slovenskih občin. »Poudariti pa je treba, da imamo različne ravni razvitosti lokalnih skupnosti na področju zelene transforma­cije, kar omejuje izvedbo projektov. Samooskrbn­e sončne elektrarne postavljam­o za različne vrste odjemalcev in pomagamo pri zeleni transforma­ciji tudi v tujini,« še pojasnjuje­jo.

 ?? Foto Hector Retamal/AFP ?? Samo z vetrnimi in sončnimi elektrarna­mi je bilo v EU v prvi polovici letošnjega leta proizveden­ih rekordnih 21 odstotkov električne energije.
Foto Hector Retamal/AFP Samo z vetrnimi in sončnimi elektrarna­mi je bilo v EU v prvi polovici letošnjega leta proizveden­ih rekordnih 21 odstotkov električne energije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia