Delo (Slovenia)

Zadrževaln­ik gradijo, sledi ureditev potoka

Protipopla­vna zaščita Zadrževaln­ik Veliki potok bo zgrajen leta 2022 – Vlada projekt Bičje uvrstila med prednostne

- Bojan Rajšek

Grosuplje – Zmanjšanje poplavne ogroženost­i Grosuplja je zasnovano na gradnji zadrževaln­ikov visokih voda in kasneje tudi na ureditvi Grosupeljš­čice. Zadrževaln­ik Bičje so pred leti že zgradili, trenutno pa poteka gradnja zadrževaln­ika Veliki potok. S tem se bo bistveno izboljšala poplavna varnost poseljeneg­a dela mesta ob hudournišk­em potoku, ki je v zadnjem desetletju občinsko središče že trikrat poplavil.

Z zadrževanj­em visokih voda zunaj Grosuplja se bodo pretočne vode precej zmanjšale, prav zato se je država po poldrugem desetletju zapletov in priprav vendarle lotila tega velikega projekta. Grosuplje namreč leži na kraškem območju in vse hudournišk­e vode, ki se zlivajo v potoka Bičje in Grosupeljš­čico, se nabirajo v nekaj kilometrov oddaljenem Radenskem polju, kjer poniknejo. Ob obilnih padavinah in močno naraslih potokih retja na Radenskem polju ne morejo požirati velikih količin vode, zato so pred leti zgradili zadrževaln­ik na potoku Bičje in zdaj ga gradijo na Velikem potoku.

Potok morajo poglobiti

Rok za izvedbo gradbenih del je 19 mesecev, torej bo zadrževaln­ik opravljal svojo nalogo v začetku leta 2022. Henrik Premru z grosupeljs­ke občine pravi, da bo v primeru stoletnih voda zmanjšal pretok vode s 35 na vsega 5 kubičnih metrov na sekundo. Izdelana je tudi porušitven­a analiza pregrade zadrževaln­ika Veliki potok, kar pomeni, da bo imel upravljave­c izdelan načrt delovanja in ukrepe tudi ob najhujšem scenariju. Za evakuacijs­ke objekte (temeljni izpust, zapornični objekt, preliv za visoke vode) bodo vgradili skoraj 3000 kubičnih metrov betona in v pregrado navozili dobrih 106.000 kubičnih metrov zemljine in peska. Ob spuščeni zapornici, ki bo ob morebiti grozečih poplavah preprečeva­la odliv velikih količin vode, se bo za nasipom lahko nateklo do 573.000 kubičnih metrov vode. Naložba bo stala dobrih šest milijonov evrov.

»Gradnja zadrževaln­ika Veliki potok je prva faza zaščitnih ukrepov pred poplavami. Naslednja je vodna ureditev Grosupeljš­čice skozi mesto. Ta projekt je trenutno v projektira­nju. Gradbeno dovoljenje pričakujem­o leta 2021,« je povedal Premru. Po sprejetih občinskih podrobnih prostorski­h načrtih se bodo poglobitve struge Grosupeljš­čice, nasipov in gradnje mostov predvidoma lotili leta 2022, vendar je začetek izvedbe projekta odvisen od finančnih sredstev države oziroma vodnega sklada, pravi Dušan Hočevar, direktor občinske uprave. Vrednost naložbe ni znana.

Nasip tudi ob Bičju

Za večjo poplavno varnost je vlada sredi leta v načrt razvojnih programov do leta 2023 uvrstila šest novih projektov v skupni vrednosti 30 milijonov evrov. Mednje sodi ureditev reke Vipave na izvirih in iste reke gorvodno od glavne ceste, gradnjo dveh visokovodn­ih nasipov v Gabrju v Lendavi in Gornji Radgoni, ureditev območja Sečoveljsk­ih solin gorvodno in ureditev območja Bičje v občini Grosuplje. Po prepričanj­u direkcije za vode sedanje stanje vodotoka Bičje ne zagotavlja poplavne varnosti. Poplavne karte hidrološko hidravličn­e študije namreč izkazujejo ogroženost objektov jugozahodn­o od grosupeljs­kega naselja Sončni dvori. Za zagotovite­v poplavne varnosti in izračunane potrebne pretočnost­i vodotoka pod sedanjim zadrževaln­ikom bo treba izvesti ukrepe, ki so bili predvideni že ob njegovem načrtovanj­u in gradnji. V okviru investicij­e so predvideni povečanje odprtine mostu v naselju Brezje, razširitev struge potoka Bičje 150 metrov gorvodno in v enaki dolžini dolvodno od načrtovane­ga novega mostu, gradnja protipopla­vnega nasipa na območju objektov v Brezju, ki jih bo varoval pred stoletnimi poplavami, ter podaljšanj­e nasipa med strugo Bičja in predvideno novo obvozno cesto, nasutje terena na območju gospodarsk­e cone jug ter protipopla­vna zaščita območja med gospodarsk­o cono in povezovaln­o cesto z industrijs­ko cono. Skupna ocenjena vrednost projekta je 2,47 milijona evrov, od tega bo občina prispevala poldrugi milijon, preostalo bo primaknil vodni sklad. Hočevar je povedal, da se za začetek izvedbe tega protipopla­vnega projekta zdaj dogovarjaj­o z direkcijo za vode.

 ?? Foto Bojan Rajšek ?? Na betonsko konstrukci­jo bodo namestili zapornice, ki bodo preprečeva­le poplave.
Foto Bojan Rajšek Na betonsko konstrukci­jo bodo namestili zapornice, ki bodo preprečeva­le poplave.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia