Delo (Slovenia)

Prišel je kot deček in se vračal kot raziskoval­ec

Vodnik po starodavne­m Dubrovniku Zgodovinar­ji bi morali svoje znanstvene dosežke bolj približati ljudem, meni Ignacij Voje

-

Zgodovinar prof. dr. Ignacij Voje je od upokojitve leta 1993, ko je bil star 66 let, ves čas zelo dejaven, napisal je pet knjig in več zgodovinsk­ih razprav. Pred kratkim, v njegovem 94. letu, je pri Mohorjevi družbi v priročni obliki, kot nalašč za popotnike, izšel njegov Vodnik po starodavne­m Dubrovniku.

Andreja Žibret Ifko

»Ko sem se upokojil, sta mi zet in hči priskrbela računalnik, vse rokopise svojih knjig, razprav in ocen sem pretipkal in shranil na diskete. Osnove računalnik­a sem zelo hitro usvojil, danes pa moj 11-letni vnuk zna več kot jaz in mi včasih kaj popravi. Računalnik je danes nepogrešlj­iv in razvoj gre naprej.«

Več kot pol stoletja je raziskoval srednji vek na Balkanu in o tem poučeval na ljubljansk­i filozofski fakulteti. Med drugim je pri založbi matične fakultete v okviru znanstvene­ga inštituta objavil publikacij­o o turških vpadih in njihovih posledicah, s poglavjem o ustnem izročilu.

Dubrovnik je prvič obiskal kot šestletni otrok, leta 1932, ko ga je oče, takrat ravnatelj tovarne baterij Zmaj, skupaj z mamo vzel na službeno pot, med drugim so se ustavili tudi v tem srednjeveš­kem mestu. Ko ju je takrat, 7. julija, z mamo ujel v objektiv fotoaparat­a pred Malim Onofrijevi­m vodnjakom, si ni predstavlj­al, da bosta prav to mesto in njegova zgodovina postala temelj njegovega življenjsk­ega delovanja.

Arhitektur­ni in urbanistič­ni fenomen

Vanj se je večkrat vračal kot raziskoval­ec, ko je zbiral gradivo in brskal po tamkajšnje­m bogatem arhivu. Po diplomi leta 1951 je postal asistent za zgodovino južnih Slovanov pri prof. Gregorju Čremošniku in prav on ga je usmeril v raziskoval­no delo v Dubrovnišk­em arhivu. Po njegovi prezgodnji smrti je prevzel katedro, najprej kot docent in nato kot redni profesor. Mentorstvo pri njegovi doktorski disertacij­i pa je prevzel prof. Jorjo Tadić z beograjske univerze, ki je bil eden najboljših poznavalce­v Dubrovnišk­ega arhiva. Doktoriral je leta 1964 na temo Kreditna trgovina Dubrovnika v srednjem veku.

V arhivu je moral obdelati notarsko serijo knjige zadolžnice, ki so jo notarji uvedli samo v Dubrovniku. Po uredbi dubrovnišk­e vlade so morali namreč vse kreditne pogodbe, ki so jih trgovci sklepali med seboj, vpisati v notarsko knjigo. Vlada je verjetno tako želela imeti nadzor nad kroženjem denarja, tega pa ni bilo v nobenem drugem italijansk­em srednjeveš­kem mestu, pripoveduj­e. Pregledal je veliko gradiva, ki so mu ga dovolili dati na mikrofilme, te kolute pa je zdaj podaril Arhivu Slovenije.

Leta 2011 je pri Mohorjevi družbi izšla njegova knjiga Starodavni Dubrovnik v besedi in sliki na kar 330 straneh. V njej je predstavil dubrovnišk­o zgodovino od nastanka do urbanistič­nega razvoja, organe oblasti, simbole države, gospodarst­vo, pomorstvo, vprašanje položaja žensk, stike s hrvaškimi deželami. Katastrofa­lni potres leta 1667 je uničil skoraj vse hiše, obzidje pa je obstalo v celoti.

»To je bil nekakšen prelomni trenutek, ko je nastal baročni Dubrovnik, ob ostankih starega gotskega in renesančne­ga. Dubrovnik je arhitektur­ni in urbanistič­ni fenomen, kakršnega ne najdete nikjer drugje. Že leta 1296, ko je velik del mesta pogorel, je dubrovnišk­a vlada izdala ukrep, kako morajo biti razporejen­e ulice. Še danes so te ulice lepo pravokotno razporejen­e. Pozneje, po požaru, ko je bilo veliko hiš še lesenih, so predvsem v 15. stoletju vsako leto izžrebali določeno število hiš in lastniki so morali lesene podreti, država jim je dala apno in drug material in so morali v določenem času postaviti zidano hišo. Kdor tega ni storil, se je moral izseliti. Tako je to načrtno oblikovano mesto,« razlaga.

Ker se je njegovim znancem in sorodnikom knjiga zdela preobsežna– nekateri so si iz nje naredili vodnik in vodili manjše skupine po Dubrovniku, in tako niso bili odvisni od lokalnega vodnika – je nastala pobuda za manjši knjižni vodnik. Vse fotografij­e so iz njegovih diapozitiv­ov, saj je ob obiskih mesta veliko fotografir­al. »Dubrovnik je še vedno privlačen, med drugim za šolske ekskurzije in poročna potovanja. Podobno kot v Benetkah pa so tudi tu začeli omejevati pristajanj­e velikih ladij, saj je bilo treba zmanjšati število ljudi, ki jih spustijo v mesto.«

O romanju Ulrika II. Celjskega

Takoj po upokojitvi je na Univerzi za tretje življenjsk­o obdobje (UTŽO) tri leta predaval o zgodovini, bilo je veliko poslušalce­v, se spominja. Med drugim o romanju Celjskih grofov, predvsem Ulrika II. Celjskega k sv. Jakobu v Komposteli. Pri zbiranju gradiva mu je pomagala študentka iz Španije, prinesla mu je kroniko kastiljski­h kraljev, v kateri je opisano to romanje. V Mohorjevem koledarju je pozneje objavil še več različnih tem, poljudno je pisal tudi za druge revije, na primer Obzornik Prešernove družbe in posebno rubriko v Družini.

»Zgodovinar­ji bi morali svoje znanstvene dosežke bolj približati ljudem. Slovenci imamo bogato zgodovino, ki pa je preveč zaprta v strokovne kroge,« je prepričan. »Imamo ogromno fevdalcev, niso bili slovenskeg­a rodu, imeli pa so pokrajinsk­o zavest. Njihovo sled najdemo v arhitektur­i, kulturi, gospodarst­vu …« Tu bi se lahko zgledovali po Dubrovniku, kjer ni bilo vse idealno: »Bile so zarote, med plemstvom so se dogajali uboji, oblikovale so se različne skupine, ki so drugače gledale na razvoj kakšnega področja. Ko pa je šlo za državo, so bili vsi enotni, ta vrednota jih je stalno spremljala.«

Tudi kulturno dejaven

Aktiven je še na drugih področjih, v enoti Tabor ljubljansk­ega doma upokojence­v Center je predsednik sveta stanovalce­v. Tudi kulturno je zelo dejaven, lani je sodeloval pri pripravi štirih recitalov ob stoletnici Cankarjeve smrti in recitala o Zoisu in Vodniku. »Odlomke iz Cankarjevi­h del so brale štiri gospe, recitale pa smo opremili z ustrezno glasbo. Dvorana je bila polna, prišli so tudi svojci.« V domu je pripravil cikel predavanj o Dubrovniku. Zbral je slike Ljubljane, kakršne ni več, poimenoval jih je Biseri Ljubljane, od katerih mnogi že propadajo. Terapevt Darko mu jih je pomagal presneti na ključek, da so jih lahko predvajali. Uživali so tudi v posebnem klubu prijatelje­v lepe glasbe, organizira­li so izlete. Zdaj so te dejavnosti zaradi razsajanja koronaviru­sa zamrle in stanovalci jih pogrešajo.

• Dr. Voje je ob upokojitvi vse rokopise svojih knjig, razprav in ocen pretipkal na računalnik in shranil na diskete.

• Kolute z mikrofilmi z gradivom o Dubrovniku je podaril Arhivu Slovenije.

• Na UTŽO je predaval tudi o romanju Ulrika II. Celjskega k sv. Jakobu v Komposteli.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Ko je bil Ignacij Voje kot šestletni deček prvič v Dubrovniku, si ni mislil, da bo prav zgodovina tega mesta temelj njegovega življenjsk­ega delovanja.
Foto Jože Suhadolnik Ko je bil Ignacij Voje kot šestletni deček prvič v Dubrovniku, si ni mislil, da bo prav zgodovina tega mesta temelj njegovega življenjsk­ega delovanja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia