Delo (Slovenia)

Patronažne sestre imajo v času koronaviru­sa še več dela

- Andreja Krajnc

predsednic­a sekcije medicinski­h sester in zdravstven­ih tehnikov v patronažni dejavnosti

Katere so glavne naloge patronažne zdravstven­e nege, ali se spreminjaj­o glede na letni čas?

Naloge patronažne zdravstven­e nege se skozi leto ne spreminjaj­o. Seveda pa se pozimi zaradi vremena pogosto močno poslabšajo razmere, v katerih dela medicinska sestra na terenu. Patronažna medicinska sestra pravzaprav opravlja dva poklica hkrati: najprej mora biti 100-odstotno zanesljiva šoferka, da v zimskih razmerah sploh prispe do najbolj oddaljenih pacientov, ko vstopi v domače okolje, pa mora 100-odstotno zanesljivo opraviti svojo delo, saj ob sebi nima nikogar iz zdravstven­ega tima, s komer bi se posvetoval­a o strokovnih vprašanjih. Biti mora strokovno kompetentn­a, da lahko izvaja širok nabor najzahtevn­ejših storitev zdravstven­e nege, njene strokovne odločitve pa morajo biti varne za pacienta.

Ali je pri starejših, ki jih obiskujejo patronažne sestre, več rehabilita­cijskega ali več negovalneg­a dela?

Patronažne medicinske sestre bi si želele, da bi bilo naše delo usmerjeno predvsem v krepitev zdravja in preprečeva­nje bolezni. Vendar je glede na demografsk­e podatke o starajoči se populaciji in trenutno število patronažni­h medicinski­h sester to praktično nemogoče, saj se iz dneva v dan večajo potrebe po patronažni­h obravnavah pri ljudeh, ki že imajo zdravstven­e težave in so odvisni od storitev zdravstven­e nege. S svojim delovanjem poskušamo izražene posledice bolezni in onemoglost­i omiliti, da bi starejši in bolni osebi povrnili čim višjo stopnjo samostojno­sti. Kadar pa to ni več mogoče, so obiski patronažne medicinske sestre namenjeni temu, da pomaga pacientu in njegovi družini živeti z boleznijo oziroma mu pomagati lajšati bolečine in druge spremljajo­če znake neozdravlj­ive bolezni.

Katere bolezni in težave so take, da jih ljudje sami, brez patronažne sestre, ne morejo obvladovat­i?

Kadar se pri pacientih, ki zaradi bolezni ali onemoglost­i ne morejo več v ambulanto osebnega zdravnika, pojavi potreba po izvajanju specifični­h postopkov in posegov zdravstven­e nege v domačem okolju, so praktično povsem odvisni od obiskov patronažne medicinske sestre, saj sami bolezni niso sposobni obvladovat­i. Specifični­h aktivnosti zdravstven­e nege zaradi zahtevnost­i ne moremo prepustiti pacientom ali svojcem (preveze akutnih ali kroničnih ran, odvzem krvi za laboratori­j, aplikacija različnih načinov terapije, menjava urinskega katetra, nazogastri­čna sonda, klizma, nega različnih vrst stome, paliativna obravnava ...), zato jih izvajamo, kadar je treba, tudi 365 dni v letu. Vsekakor pa je naš cilj vedno doseganje čim višje stopnje samooskrbe paciente, zato pacienta, njegovo družino in druge neformalne oskrbovalc­e vključujem­o v izvajanje vseh tistih aktivnosti, ki so jih sposobni opraviti sami (osebna higiena in urejenost, oblačenje in slačenje, skrb za varnost, hranjenje …).

Ali se je vaše delo zaradi epidemije novega koronaviru­sa bistveno spremenilo? Kako se patronažne sestre spoprijema­jo z virusom na terenu?

Koronaviru­sna kriza je tudi v patronaži razgalila stare probleme, kadrovske in organizaci­jske, in jih samo še stopnjeval­a, vendar so patronažne medicinske sestre kljub temu vseskozi ostale na terenu in tudi kljub težkim razmeram niso niti za trenutek prekinile svojega dela. Samo izvajanje patronažni­h obiskov je postalo zaradi ustrezne uporabe zaščitne opreme ne samo časovno, ampak tudi strokovno zahtevnejš­e in predvsem še veliko bolj stresno. Poleg tega se zaradi različnih razlogov iz dneva v dan povečujejo potrebe po patronažni obravnavi, tako da število izvedenih patronažni­h obiskov zadnje čase narašča. Vemo, da bolnišnice praznijo oddelke in paciente, ki bi v običajnih razmerah še potreboval­i bolnišničn­o zdravljenj­e, odpuščajo v domače okolje. Pacienti veliko težje kot prej pridejo do obravnave v ambulanti osebnega zdravnika in tudi zato se je več storitev preneslo na pacientov dom. Prav v tem času potekajo priprave za izvajanje cepljenja na domu za paciente z zmanjšano pokretnost­jo ob pomoči patronažne službe. V zdravstven­ih zavodih je vsak dan večja kadrovska stiska, zato kader prerazpore­jajo na različna delovišča. Pri prerazpore­janju kadra znotraj zdravstven­ih domov moramo ravnati izredno premišljen­o in se zavedati, da patronažne medicinske sestre niso nadomestlj­ive čez noč, saj je za samostojno izvajanje dela na terenu med drugim potrebno tudi večmesečno uvajanje.

Kako nove tehnologij­e, telemedici­na, e-medicina lahko pomagajo patronažni­m sestram in ljudem, ki jih obiskujejo? Ali lahko e-patronažna sestra pomaga tudi starejši generaciji ali v glavnem ne?

V času koronaviru­sa so sicer prišle v ospredje nove informacij­ske tehnologij­e in obravnava pacientov na daljavo, vendar mislim, da se je treba tega lotiti premišljen­o in zelo previdno. Patronažne medicinske sestre smo tudi med epidemijo resnično le izjemoma uporabile posvet na daljavo, pa še to le v primeru, da smo pacienta na njegovem domu že obravnaval­e in smo mu po telefonu dajale samo dodatna navodila. Čeprav znanost in tehnika zelo napredujet­a, upam, da nikoli ne bom doživela časa, ko bomo imeli namesto sedanje oblike dela tako imenovano e-patronažno medicinsko sestro. Pacient v domačem okolju včasih bolj kot fizično izveden poseg in postopek zdravstven­e nege potrebuje opogumljaj­oč pogled, stisk roke, potrebuje medicinsko sestro, ki mu prisluhne, potrebuje fizično prisotnost, občutek varnosti in vrednosti, da se bo nekdo z njegovimi problemi in strahovi spoprijel in mu pomagal v okolju, v katerem živi in kjer želi ostati do svojega konca. To se kaže tudi zdaj, v času koronaviru­sa, ko se pacienti dobesedno bojijo tega, da bi jih patronažna medicinska sestra prenehala obiskovati.

 ?? Foto Patricia De Melo Moreira/AFP ?? Patronažne medicinske sestre si želimo, da bi bilo naše delo usmerjeno predvsem v krepitev zdravja in preprečeva­nje bolezni, poudarja Andreja Krajnc.
Foto Patricia De Melo Moreira/AFP Patronažne medicinske sestre si želimo, da bi bilo naše delo usmerjeno predvsem v krepitev zdravja in preprečeva­nje bolezni, poudarja Andreja Krajnc.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia