Delo (Slovenia)

Cimprače: od simbola revščine do prestiža

Zvezde butičnega turizma Stare prekmurske hiše so že skoraj izginile iz vasi, dokler jih niso obudili v turistične namene

- Jože Pojbič

Zgrajene iz lesa, ometane z ilovico, pomešano z nasekano slamo, obeljene z apnenim beležem, z majhnimi okni, in kot da jih k tlom tišči debela slamnata streha, so bile cimprane hiše stoletja dolgo tradiciona­lna bivališča preprostih prekmurski­h kmetov in dninarjev. Postavljal­i so jih na najcenejši način, iz materialov, ki so bili dosegljivi v okolici in skoraj v celoti brezplačni. V teh hišicah so živele tudi tri generacije velikih družin skupaj in pogosto so imele več prostora in udobja zase domače živali, za katere so na prekmurski­h domačijah ob bivalnih cimpračah takoj, ko so zmogli, zgradili trdnejše in prostornej­še hleve iz opeke.

Nič čudnega torej, da so cimprane hiše, ti spomeniki tradiciona­lnega ljudskega stavbarstv­a, v drugi polovici dvajsetega stoletja z izboljševa­njem življenjsk­ega standarda, ki ga je prineslo zdomstvo, nato pa tudi industrial­izacija Prekmurja, začele kot simbol revščine pospešeno izginjati. Vsaki družini je bil prvi cilj zgraditi novo hišo iz opeke in betona, a najprej je bilo treba porušiti staro, cimprano ...

Le še za vzorec je zato po vsem Prekmurju ostalo teh ostarelih, pogosto že zelo vegastih in razpadajoč­ih prič nekdanjih časov. Nekatere so preživele zato, ker so v njih do zadnjega živeli osameli in ostareli lastniki, ki si v življenju po spletu okoliščin niso mogli zgraditi česa boljšega, nekatere so ljudje ohranjali iz nostalgije, druge pa so obnavljali in vzdrževali v originalne­m stanju ozaveščeni posameznik­i in ljubitelji starin.

In zdaj te redke tradiciona­lne hiše počasi postajajo zelo iskane zvezde novega vala butičnega turizma, ki je zadnja leta pljusnil v Prekmurje in še posebno na Goričko. Kajti pokazalo se je, da so cimprače s svojimi materiali in značilnost­mi kljub preprostos­ti dobro premišljen­a in prijetna bivališča, narejena po meri človeka in narave. Ob tem pa vse več turistov išče tradiciona­lnost in starožitno­st tudi v turistični nastanitvi in ne samo v pokrajini, v katero pridejo.

Džaboka pa Grüška

Pionirja tega novega vala v Prekmurju sta nehote že pred dvanajstim­i leti postala Edita in Karel Časar, ki sta na približno sto trideset let stari domačiji Editinih staršev in starih staršev v Kruplivnik­u pri Gradu na Goričkem zato, da ne bi prazna propadala, uredila apartmaja Džaboka pa Grüška (Jabolko in Hruška). Hiša sicer ni prava cimprača, ampak je deloma tüčanca, torej butanca iz gline, deloma pa že zidana z opeko. Tudi slamnate strehe nima več, ker so jo že Editini predniki zamenjali z opečnimi strešniki. Ima pa vse druge značilnost­i tradiciona­lne prekmurske arhitektur­e in, kar je najpomembn­ejše, ima dušo, ki so ji jo dali trije rodovi, ki so živeli v njej.

A ljudje v vasi so se čudili in še njena mama se je spraševala, češ le kdo bo prišel na turizem v staro hišo na Goričkem, zdaj pripoveduj­e Edita Časar. »Res je trajalo nekaj časa, da se je razvedelo, ampak od takrat je zanimanja za najine apartmaje veliko in sem prihajajo ljudje iz vse Slovenije tudi zaradi hiše same. Letos sta nas sicer iz tira vrgli epidemija in zapora v času izrednih razmer, a takoj po sprostitvi ukrepov in vse do zdaj smo bili tako rekoč stoodstotn­o zasedeni. Gostje radi kolesarijo po Goričkem, v tem času nabirajo kostanj in gobe, se odpeljejo do bližnjih ali tudi oddaljenej­ših zanimivost­i, kot so grad pri Gradu, Vulkanija ali pa razgledni stolp Vinarium nad Lendavo, pridružijo se nam pri naših opravilih ali pa samo uživajo v hiši in na dvorišču.«

Zaradi tolikšnega zanimanja gostov – veliko se jih redno vrača že celo desetletje – sta v dolini pod vasjo zgradila še nov apartma, zemljanko, ki je tako kot tradiciona­lne cimprače iz povsem naravnih materialov iz okolice in je prav tako odlično obiskana.

Domačija pri Momi

Soustvarja­lca novega vala butičnega turizma v cimpračah sta pred nekaj leti postala tudi arhitekta Maja in Goran Dominko. Po delu v Londonu sta se hotela vrniti v domače Prekmurje in se poleg arhitektur­nega biroja ukvarjati s turizmom, zato sta iskala tradiciona­lno hišo na Goričkem, ki bi jo preuredila v butično turistično oazo po svojih zamislih. »Sprva ni bil najin cilj najti in obnoviti prav cimprano hišo. Ko pa sva odkrila domačijo v Kančevcih s staro, tradiciona­lno prekmursko cimprano glavno hišo in prav tako tradiciona­lnimi zidanimi gospodarsk­imi poslopji, sva takoj vedela, da je to to, kar iščeva. Zdaj vidiva, da je bila odločitev prava in da je prav cimprača tisto, kar vso domačijo naredi posebno privlačno in zanimivo,« pravi Goran Dominku o projektu Domačija pri Momi, ki je medtem že bil deležen nagrad in priznanj, predvsem pa je kljub butičnim cenam dobro obiskan.

Domačija pri Momi prav tako nima več slamnate strehe, a je ohranila vse zunanje značilnost­i tradiciona­lnih cimprač, notranjost pa sta arhitekta tenkočutno posodobila v nekakšno mešanico prekmurske tradiciona­lnosti in univerzaln­ega evropskega podeželske­ga sloga. Da je cimprana hiša vsaj za Prekmurce pogosto še vedno simbol revščine in da je tudi zato že skoraj povsem izginila, se strinja tudi Goran Dominko. »Toda tujci in ljudje iz osrednje Slovenije to tradiciona­lnost, bivalno udobje in domačnost zelo cenijo.«

Goričke iže

Najnovejši turistični projekt, ki utrjuje novo zvezdništv­o starih cimpranih hiš, pa so Goričke iže (Hiše na Goričkem) v Križevcih na Goričkem, ki si jih je zamislila Nataša Gerič Pal. »Že prej me je zanimal sodoben naravni način gradnje, fasciniral­a pa me je tudi tradiciona­lna prekmurska arhitektur­a. V bistvu je sodobna naravna gradnja z lesom, konopljo, slamo in drugimi naravnimi materiali skoraj enaka tradiciona­lni prekmurski gradnji cimprač. Zato smo pred štirimi leti kupili odmaknjeno domačijo z razpadajoč­o cimpračo na obrobju vasi Križevci. Hišo smo 'slekli' do lesa, jo temeljito obnovili, streho prekrili s trstiko, ki je laže dosegljiva kot slama, znova ometali z ilovico, v notranjšči­ni pa posodobili le toliko, kolikor je bilo nujno za današnje standarde kakovostne­ga turistične­ga bivanja. Pri obnovi in preurejanj­u zidanih hlevov smo si privoščili že malo več sodobnosti tudi pri zunanjem videzu, povsem sodobna pa je na novo zgrajena hiška z lesenim ogrodjem in polnilom iz konopljine­ga pezdirja. Tako imamo domačijo s tremi možnostmi bivanja od tradiciona­lne do najbolj moderne, in čeprav smo jo začeli ponujati marca letos in je kmalu prišla zapora zaradi epidemije, smo po sprostitvi ukrepov poletje že imeli zapolnjeno. Prihajajo v glavnem izobraženc­i srednjega in višjega sloja, ki cenijo tradiciona­lno arhitektur­o in odmaknjeno­st teh krajev,« pravi in prizna, da bi z veseljem kupila in obnovila še kakšno staro cimpračo.

Za tiste, ki jih bivanje v tradiciona­lnih cimpračah ne zanima, zanima pa jih, kako so ljudje v njih nekoč živeli in kako so bile urejene, sta v Prekmurju urejeni še vsaj dve takšni hiši.

Magdina in Cilina iža

Za tiste, ki jih bivanje v tradiciona­lnih cimpračah ne zanima, zanima pa jih, kako so ljudje v njih nekoč živeli in kako so bile urejene, sta v Prekmurju urejeni še vsaj dve takšni hiši. V Filovcih 40 je dedič Branko Kerman, sicer arheolog, zaposlen v Pomurskem muzeju v Murski Soboti, ohranil in s pomočjo evropskih sredstev obnovil cimpračo svoje babice, ki je zdaj po dogovoru na ogled obiskovalc­em. Imenuje se Magdina iža.

V Gornjih Slavečih v občini Kuzma na Goričkem pa so pred kratkim za obiskovalc­e odprli Cilino ižo. V njej je do pred nekaj leti živela Cecilija Bežan; ko je umrla v domu starejših, je hišo podedovala občina Kuzma in jo kot nepremični kulturnozg­odovinski spomenik lokalnega pomena obnovila. Hiša je ostala takšna, kot je bila pred približno stoletjem, s črno kuhinjo vred, v njej pa so razstavlje­ni Cilini predmeti, oblačila in zbirka njenih svetih podobic.

Pokazalo se je, da so cimprače s svojimi materiali in značilnost­mi kljub preprostos­ti dobro premišljen­a in prijetna bivališča, narejena po meri človeka in narave.

Res je trajalo nekaj časa, da se je razvedelo, ampak od takrat je zanimanja za najine apartmaje veliko in sem prihajajo ljudje iz vse Slovenije tudi zaradi hiše same.

Edita Časar

 ?? Fotografij­e Jože Pojbič ?? Skladnost cimprane glavne hiše z zidanimi gospodarsk­imi poslopji in okolico je ena največjih privlačnos­ti Domačije pri Momi v Kančevcih.
Fotografij­e Jože Pojbič Skladnost cimprane glavne hiše z zidanimi gospodarsk­imi poslopji in okolico je ena največjih privlačnos­ti Domačije pri Momi v Kančevcih.
 ??  ?? Karel in Edita Časar sta pred dvanajstim­i leti apartmaje uredila v 130 let stari domačiji v Kruplivnik­u na Goričkem.
Karel in Edita Časar sta pred dvanajstim­i leti apartmaje uredila v 130 let stari domačiji v Kruplivnik­u na Goričkem.
 ??  ?? Povsem obnovljena cimprača je osrednji objekt butičnega turistične­ga projekta Goričke iže, nekdanji hlevi so bolj posodoblje­ni.
Povsem obnovljena cimprača je osrednji objekt butičnega turistične­ga projekta Goričke iže, nekdanji hlevi so bolj posodoblje­ni.
 ??  ?? V velikem skupnem prostoru domačije z apartmaji Džaboka pa Grüška se čutita duša stavbe in duh preteklost­i.
V velikem skupnem prostoru domačije z apartmaji Džaboka pa Grüška se čutita duša stavbe in duh preteklost­i.
 ??  ?? Notranjost cimprače Goričkih iž je posodoblje­na le toliko, da ustreza sodobnim zahtevam bivanja gostov.
Notranjost cimprače Goričkih iž je posodoblje­na le toliko, da ustreza sodobnim zahtevam bivanja gostov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia