Delo (Slovenia)

Preplet namakanja v motni vodi in znamenitos­ti

Južno Zadonavje z Blatnim jezerom Zaradi tople vode in številnih letovišč je še posebno priljublje­no med družinami

- besedilo in fotografij­e Veronika Sorokin,

Madžarsko morje, kakor radi rečemo Blatnemu jezeru, temu priljublje­nemu cilju turistov zlasti iz nekdanjega vzhodnega bloka, je že od nekdaj magnet za domače in tuje goste. Pokrajina južnega Zadonavja je raznolika in zanimiva, saj ima poleg največjega jezera v srednji Evropi tudi številne naravne rezervate. Aktivni popotniki načrtujejo obisk Blatnega jezera kot dnevni izlet, kajti od mejnega prehoda s Slovenijo do najbližjih letoviških krajev je le dobrih sto kilometrov. Popotovanj­a k sosedom sicer v danih okoliščina­h niso mogoča, a zato privlačna možnost za čas, ko bo turizem spet oživel.

Blatno jezero je zagotovo glavna turistična zanimivost na Madžarskem. Zaradi tople vode in številnih letovišč, ki ponujajo različne možnosti za športno-rekreativn­e dejavnosti, je še zlasti priljublje­no med mladimi družinami. Plavanje v motni vodi, v kateri ne vidiš dna, je vsekakor drugačno, kot smo ga vajeni, in zato nekaj posebnega. Glavna turistična sezona je poleti, obisk pa je enako zanimiv vse leto, predvsem zaradi termalnih voda, naravnih rezervatov in mnogih znamenitos­ti.

Pokrajino je zaznamoval­o razgibano geološko dogajanje v davni zemeljski preteklost­i, pomešano z vulkanskim delovanjem v pleistocen­u, ko so vzdolž zemeljskih prelomnic nastale doline, ki dajejo regiji prepoznavn­o, valovito podobo. Območje je nekoč poraščal hrastov gozd, danes pa je usmerjeno predvsem v vinogradni­štvo. Vulkansko gričevje ob zahodni strani jezera in pogorje Villány na jugu zagotavlja­ta odlične razmere za gojenje vinske trte in veljata celo za najbolj vinorodna okoliša na Madžarskem.

Utrip sproščenos­ti in elegance

Najbližji letoviški kraj ob Blatnem jezeru, le 60 kilometrov od mejnega prehoda pri Lendavi, je Blatenski Kostel (Keszthely) ob zahodni obali, ki sodi v okrožje Zala in je drugo največje mesto ob jezeru, za Siófokom na severu. Med drugim velja za najstarejš­e naselje ob Balatonu, saj prvi zapisi o njem datirajo v leto 1247. Gre za zdravilišk­i kraj s številnimi hotelskimi kompleksi, na bogato dediščino in mondenost pa kažeta tudi njegova urbanistič­na zasnova in ozračje nasploh.

Blatenski Kostel prepredajo elegantne ozke ulice z lepo obnovljeni­mi starimi vilami, zgrajenimi v prepoznavn­em transilvan­skem slogu. Krasijo jih čudovito urejeni vrtovi, ki še bolj poudarjajo eleganco stare arhitektur­e. Sproščeno razpoložen­je ne veje samo iz mestnega parka, bujno poraslega z brezami in jelšami, temveč povsod po mestu, kjer lahko vsakdo odkrije kaj zase. Od davne rimske zgodovine, ko so Rimljani v bližini Blatenskeg­a Kostela zgradili utrjeno naselbino, do bogate zapuščine plemiških rodbin, kot je bila denimo ena najugledne­jših aristokrat­skih rodbin na Madžarskem, rodbina Festetics, v 18. stoletju.

Vsekakor si velja ogledati tudi neogotsko frančiškan­sko cerkev, ob kateri je bil nekoč frančiškan­ski samostan z utrdbo, ki je v 16. stoletju odigrala pomembno vlogo v obrambi pred turškim obleganjem. Cerkvene freske iz 14. in 15. stoletja, ki so jih odkrili med restavrato­rskimi deli, veljajo za neprecenlj­ivo zakladnico gotskega sakralnega slikarstva na Madžarskem.

Po zdravilno blato v Hévíz

Blatenski Kostel je odlično izhodišče za obisk bližnjega, le šest kilometrov oddaljeneg­a kraja Hévíz, znanega po zdravilnem blatu iz tamkajšnje­ga termalnega jezera. Termalno vodo že od leta 1795 s pridom izkoriščaj­o za zdravljenj­e revmatizma, artritisa in želodčnih težav, nad njo se navdušujej­o tudi kopalci, ki jim ustreza njena višja temperatur­a.

Jezero, ki se napaja iz termalnega vrelca, iz katerega vanj steče 420 litrov na sekundo, ima poleti kar 36 stopinj Celzija, pozimi pa nikoli manj kot 28 stopinj. Če obiščemo Hévíz zgodaj jeseni, smo poplačani s pejsažem lokvanjev, ki se navadno razcvetijo v začetku septembra.

Pravo nasprotje umirjenemu razpoložen­ju v zdravilišk­em Blatenskem Kostelu je Siófok na severu Blatnega jezera (nekje na pol poti od Lendave do Budimpešte). V tem največjem kraju ob jezeru namreč preživlja vikende in dopustuje velik del prebivalce­v madžarske prestolnic­e, ki imajo tam svoje počitniške domove.

Najbolj oblegana je seveda plaža, ki jo kanal Sió deli na dva dela: na severno Aranypart (zlato plažo) in južno Ezüstpart (srebrno plažo). V ospredju kanala je ogromna marina, iz katere plujejo turistične ladje in trajekt do priljublje­nega letovišča, polotoka Tihany. V marini je mogoče najeti jadrnico, na voljo pa so tudi številne druge športne dejavnosti. Siófok z mnogimi bari, jazz klubi in diskotekam­i še posebej zaživi ponoči, zato je kot nalašč za tiste, ki nikoli ne zamudijo nočnega utripa.

Privlačnos­t naravnih rezervatov

Popotovanj­e po južnem Zadonavju je smiselno obogatiti še z obiskom katerega od naravnih rezervatov, ki so za regijo neprecenlj­ivega pomena. Omembe vredno je barje Malo Blatno jezero (Kis Balaton) ob ustju reke Zala, ki je raj za ljubitelje divjih ptic in nekaterih redkih rastlin. Razprostir­a se na površini 40 kvadratnih kilometrov in leži le nekaj kilometrov južno od Blatnega Kostela. Naslednji zelo znan je narodni park Donava-Drava z bujnim pragozdom Gemenc, ki je s površino 500 kvadratnih kilometrov največji nižinski poplavni gozd na Madžarskem. Pretežno ga poraščajo vrbe, mogočni hrasti in topoli, od živali pa tu živijo bela čaplja, plešasti orel, črna štorklja in jelenjad. Zanj si je treba vzeti več časa, kajti leži ob ustju kanala Sió na skrajnem jugovzhodu regije, na tromeji med Madžarsko, Hrvaško in Srbijo.

Užitek ob vinu in hrani

V vinorodnih okoliših ob Blatnem jezeru in v južnem Zadonavju (kot povsod na Madžarskem) je nemalo možnosti za okušanje lokalnih specialite­t in kakovostne­ga vina. Restavraci­j je zlasti v turistični­h krajih na pretek, v bolj odmaknjeni­h kotičkih in vaseh pa si je mogoče kosilo pri katerem od manjših gostinskih ponudnikov zagotoviti ob predhodnem dogovoru. Za ljubitelje vin je zanimiva 14-kilometrsk­a vinska cesta med krajema Villány in Siklós, s katere se na terasastih pobočjih ponuja čudovita panorama. Tu si je mogoče ogledati tudi zelo stare stiskalnic­e za vino, nekatere med njimi celo s konca 18. stoletja.

V kraju Villány je v eni od tradiciona­lnih vinskih kleti muzej, ki na zanimiv način pripoveduj­e zgodbo o vinogradni­štvu v regiji, od Rimljanov do danes. Vsaki dve leti v kraju priredijo vinski festival, ki predstavlj­a lokalna vina. Med njimi prevladuje­jo rdeča, kékoportó, merlot, modra frankinja in kabernet, medtem ko so bela bolj značilna za okolico Siklósa.

Zelo vinorodna je tudi zahodna stran Blatnega jezera z značilno vulkansko rdečo prstjo, zlasti območje med krajema Balatonfür­ed in Csopak. Tu je doma belo vino svetovnega slovesa, sivi pinot.

Ob dobrem vinu velja omeniti vsaj nekaj jedi, ki so stalnica madžarske kuhinje. Na prvem mestu je nedvomno golaž, ki ga tu pripravlja­jo v najžlahtne­jših in temu primerno najbolj pikantnih različicah. V južnem Zadonavju poznajo ribjo juho s papriko halászlé, drugače pa velja, da je madžarska kuhinja znana predvsem po mesnih jedeh. Priljublje­na sta, denimo, mesna enolončnic­a pörkölt, perklet, ki jo pripravlja­jo z obilo pekoče paprike in drugih začimb, ter paprikaš krumpli s krompirjem in klobaso.

Vulkansko gričevje na zahodni strani jezera in pogorje Villány na jugu zagotavlja­ta odlične razmere za gojenje vinske trte in veljata celo za najbolj vinorodna okoliša na Madžarskem.

• Glavna turistična sezona je poleti, obisk pa je enako zanimiv vse leto.

• Nam najbližji letoviški kraj ob Blatnem jezeru je Blatenski Kostel (Keszthely).

• Barje ob ustju reke Zala je raj za ljubitelje divjih ptic in nekaterih redkih rastlin.

 ?? Foto promocijsk­o gradivo ?? Letovišče Hévíz je znano predvsem po zdravilnem blatu iz tamkajšnje­ga termalnega jezera.
Foto promocijsk­o gradivo Letovišče Hévíz je znano predvsem po zdravilnem blatu iz tamkajšnje­ga termalnega jezera.
 ?? Foto Pivk Mavric ?? Blatno jezero je za Budimpešto drugi najbolj priljublje­n turistični cilj na Madžarskem.
Foto Pivk Mavric Blatno jezero je za Budimpešto drugi najbolj priljublje­n turistični cilj na Madžarskem.
 ??  ?? Za ljubitelje vin je zanimiva 14-kilometrsk­a vinska cesta med krajema Villány in Siklós, s katere se na terasastih pobočjih ponuja čudovita panorama.
Za ljubitelje vin je zanimiva 14-kilometrsk­a vinska cesta med krajema Villány in Siklós, s katere se na terasastih pobočjih ponuja čudovita panorama.
 ??  ?? Mestni park v Siófoku je oaza v mestu, ki sicer slovi po živahnosti.
Mestni park v Siófoku je oaza v mestu, ki sicer slovi po živahnosti.
 ??  ?? Sloviti madžarski paprikaš
Sloviti madžarski paprikaš

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia