Delo (Slovenia)

Spletna prodaja, igre na srečo in voda

Kitajski superbogat­aši Pandemija koronaviru­sa je pripomogla k velikim zaslužkom spletnih trgovcev in ponudnikov iger na srečo

- Jože Pojbič

Kitajski superbogat­aši so letos do zdaj zaslužili poldrugo milijardo ameriških dolarjev oziroma 1,274 bilijona evrov. To je več kot v prejšnjih petih letih skupaj, poroča AFP, ki se sklicuje na letno poročilo o najbogatej­ših Kitajcih Hurun. Bajne zaslužke jim je omogočila predvsem pandemija koronaviru­sa – ljudje, ki so morali ostajati doma, so namreč veliko nakupovali pri spletnih trgovcih in več kot običajno igrali spletne igre na srečo. To sta tudi dejavnosti, v katerih je bila rast prihodkov letos največja.

Zaradi velikih zaslužkov v času pandemije se je na Kitajskem do avgusta kar 257 ljudi na novo pridružilo klubu milijarder­jev. Pred tem je število milijarder­jev na Kitajskem dve leti zapored upadalo. Zdaj je v drugi največji gospodarsk­i velesili kar 878 dolarskih milijarder­jev. V ZDA je bilo na začetku letošnjega leta milijarder­jev precej manj, 626. Poleg tega je iz poročila Hurun razvidno, da je bilo na Kitajskem avgusta letos dva tisoč posameznik­ov z neto premoženje­m, večjim od dveh milijard juanov (okoli 255 milijonov evrov).

Še nikoli tako bogato leto

Na vrhu seznama najbogatej­ših na Kitajskem se je spet znašel lastnik spletnega trgovskega velikana Alibabe Jack Ma. Njegovo premoženje se je med pandemijo novega koronaviru­sa povečalo za krepkih petinštiri­deset odstotkov na 58,8 milijarde ameriških dolarjev (slabih petdeset milijard evrov). Na drugo mesto se je s 57,4 milijarde dolarjev premoženja uvrstil Pony Ma, lastnik spletnega ponudnika iger na srečo Tencenta in aplikacije wechat. Njemu se je premoženje letos povečalo za kar petdeset odstotkov.

Na tretje mesto med najbogatej­šimi Kitajci se je uvrstil novinec med milijarder­ji, šestinšest­desetletni Zhong Shanshan, ki je najbolj znan po blagovni znamki usteklenič­ene vode znamke Nongfu. Njegovo premoženje je septembra znašalo 53,7 milijarde dolarjev.

»Na svetu do zdaj v enem letu še nikoli ni nastalo toliko bogastva kot letos,« je podatke komentiral vodja raziskoval­cev v poročilu Hurun Rupert Hoogerwerf. »In iz letošnjega poročila je razvidno, da se Kitajska odmika od tradiciona­lnih gospodarsk­ih dejavnosti, kot so proizvodnj­a in nepremični­ne, ter se vse bolj usmerja v novo ekonomijo.« Po mnenju Mednarodne­ga monetarneg­a sklada bo kitajsko gospodarst­vo edino večje svetovno gospodarst­vo, ki bo letos doživelo rast. V tretjem četrtletju letošnjega leta je ta znašala 4,9 odstotka.

 ??  ?? Na vrhu seznama najbogatej­ših na Kitajskem se je spet znašel lastnik spletnega trgovskega velikana Alibabe Jack Ma.
Na vrhu seznama najbogatej­ših na Kitajskem se je spet znašel lastnik spletnega trgovskega velikana Alibabe Jack Ma.
 ?? Foto Reuters ?? Lastnik Tencenta Pony Ma Huateng je drugi na lestvici kitajskih milijarder­jev.
Foto Reuters Lastnik Tencenta Pony Ma Huateng je drugi na lestvici kitajskih milijarder­jev.
 ?? Foto Twitter ?? Zhong Shanshan je letos prvič na lestvici kitajskih milijarder­jev in je že na tretjem mestu.
Foto Twitter Zhong Shanshan je letos prvič na lestvici kitajskih milijarder­jev in je že na tretjem mestu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia