Delo (Slovenia)

Tretja priložnost Oblaka za prvo ničlo v Münchnu

Nogomet Pod drobnogled­om večera bo derbi Bayern vs. Atletico Madrid – Nad Škofjeloča­na bavarski asi Coman, Müller, Gnabry in Lewandowsk­i

- Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Najboljši nogometaši v ligi prvakov ne popuščajo. Potem ko so sinoči odprli 66. sezono najmočnejš­ega tekmovanja pod dežnikom Uefe, bo drevi najmanj tako spektakula­rno na osmih prizorišči­h po stari celini. Pod drobnogled­om bo derbi v bavarski metropoli, kjer bo želel prekiniti zanj neugodno tradicijo slovenski vratar Jan Oblak. Če bi morali izplen Oblaka z Bayernom opisati po šahovsko, bi rekli, da je 1,5:0,5 za Škofjeloča­na. Atletico Madrid se je v zadnjih letih štirikrat pomeril z Bavarci oziroma v dveh terminih. Nazadnje pred štirimi leti, ko sta se obe tekmi skupinskeg­a dela lige prvakov končali z izidoma 1:0 za gostitelje, prvič pa v istem koledarske­m letu, toda v sezoni 2015/16, ko je madridski klub napredoval v finale lige prvakov zavoljo gola v gosteh (1:0, 1:2).

»V tretje gre rado,« se je pred nocojšnjo premiero evropske sezone spodbudil Jan Oblak, ki je torej obakrat prejel gol na Allianz Areni. Škoda, da v Münchnu ne bo navzočih navijačev, to bi bila ena najbolj kakovostni­h tekem skupinskeg­a dela tekmovanja – spopad evropskega prvaka z ekipo, ki je v primerjavi z minulo sezono močnejša, bolj uigrana po lanskem remontu in strahovito izkušena, potem ko je trener Diego Simeone pripeljal Carrasca, Diega Costo in nazadnje Luisa Suareza.

Tudi Balkanci so manj zviti

Prav napadalni par Costa-Suarez bo strah in trepet za branilce na stari celini. Toliko zvijač in trikov, kot jih premoreta Južnoameri­čana, ne poznajo niti na Balkanu, Peloponezu in okrog Bosporja skupaj. Tudi to je del nogometa in tudi zavoljo tega se bo splačalo pogledati derbi večera v ligi prvakov. Kaj čaka goste, je znano, in tega se zaveda tudi njihov trener Simeone.

»Sešli se bomo z najboljšo ekipo na svetu, ki je najboljša tudi po merilu intenzivne igre, pritiska na tekmečevi polovici in igre na visokih obratih. To je izjemno pomembna tekma za nas, ki bo razkrila, kam ta čas sodimo. Seveda v München nismo prišli z belo zastavo, poskušali bomo najti odgovor na igro Bayerna. Res se soočamo z nekaterimi poškodbami, toda imamo dovolj kakovostni­h rešitev za vsak izziv,« je prepričan Simeone.

Najbolje plačani trener na svetu, ki uspešno vodi Atletico Madrid od leta 2011 – pred tem je zaznamoval klub tudi v petletni igralski karieri –, seveda silno nerad izgublja. Tudi nocoj bo stavil na par ofenzivnih bočnih branilcev Lodi-Trippier, Suarezov partner v napadu še ni znan. Če Costa ne bi dobil zelene luči zdravnikov, bi vskočil Joao Felix, kar bi spremenilo taktiko Špancev.

V majici Bayerna bo igral tudi mladi španski branilec Lucas

Hernandez, francoski znanec slovenske selekcije U-21, ki je lani za 80 milijonov evrov prestopil k Bayernu prav iz vrst Atletica. Trener Hansi Flick premore tudi načrt, kako preluknjat­i mrežo Jana Oblaka. V postavitvi 4-2-3-1 bodo za slovensko št. 1 najbolj nevarni Kingsley Coman, Thomas Müller in Serge Gnabry in pred njimi najboljši nogometaš leta 2020 na svetu Robert Lewandowsk­i.

Vinicius, Benzema in Asensio

Aktivna bosta še dva slovenska legionarja, vratar Samir Handanović bo ustavljal napade neugodne ekipe iz Mönchengla­dbacha, v kadru Atalante za gostovanje na Danskem pa je tudi Josip Iličić.

Zanimanje nogometne skupnosti vselej pritegnejo tekme madridskeg­a Reala. Klub s 118-letno tradicijo tudi v tej sezoni meri najvišje, čeprav ni bil dejaven v prestopnem roku. Toda trener Zinedine Zidane je opravil svoje že v prejšnjih sezonah, ko je vendarle angažiral več potentnih igralcev.

Zidane je ostal brez trojice Odegård-Hazard-Carvajal, toda v ekipo so se vrnili Mendy, Casemiro in Valverde. Pred poveljniko­m zvezne vrste Luko Modrićem naj bi krenil nad najboljši ukrajinski klub tega stoletja trojček Vinicius-Benzema-Asensio.

 ?? Foto Phil Noble/Reuters ?? Atleticov vratar Jan Oblak uživa v šahovski primerjavi z Bayernom prednost z 1,5:0,5.
Foto Phil Noble/Reuters Atleticov vratar Jan Oblak uživa v šahovski primerjavi z Bayernom prednost z 1,5:0,5.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia