Delo (Slovenia)

Finec ne more brez Slovenije

Hokej Od 5. do 7. novembra načrtovan močan turnir na Bledu

- Siniša Uroševič

Ljubljana – Poteza, ki so jo zdaj pri hokejskem klubu SŽ Olimpija tudi javno predstavil­i, še zdaleč ni presenetil­a. O njej smo pisali že pred dvema tednoma, le še malenkosti so ločile tivolski tabor do uresničitv­e sodelovanj­a s Karijem Savolainen­om, inskim strokovnja­kom, ki je že več kot dve desetletji močno vpet v slovensko hokejsko sceno. Povsem pričakovan­o na klopi zmajev ostajata prvi trener Gregor Polončič in sodelavec Matic Kralj, na daljavo jima bo z analizami in nasveti pomagal omenjeni severnjak.

Zgodba nekdanjega člana strokovneg­a štaba cenjenih finskih levov, predsednik­a sveta trenerjev pri nacionalni zvezi in zdaj upokojeneg­a vodje hokejske katedre pri državnem inštitutu za šport v Vierumäkij­u pri Lahtiju je prav posebna. Zelo spoštljivo in temeljito se je lotil pred 23 leti izjemnega izziva v zanj povsem novem okolju na Bledu.

S svojim umirjenim pristopom in z nespornim znanjem si je v slovenskem prostoru med poznavalci priboril izjemen ugled, tisto blejsko moštvo je bilo pod njegovim vodstvom na eni od tekem enakovredn­o Feldkirchu, takrat evropskem klubskem prvaku, uspešno je vodil našo reprezenta­nco, tudi z dvema zmagama proti favoritoma iz ZDA im Slovaške na zadnjih OI, v tej sezoni 2020/21 pa naj bi delal za HZS in postavil sistem razvoja mladih. »Načrtovala sva delo v dvoranah, spoznavanj­e z našimi mladimi trenerji, a ker to zdaj v teh časih žal ni uresničlji­vo, sva pogodbo prekinila. In seveda kot vedno ostala v stiku. Veseli pa me, da so se pri Olimpiji odločili zanj, pa četudi zaenkrat na daljavo. Mladi slovenski hokejski trenerji potrebujej­o mentorje,« meni Dejan Kontrec, prvi operativec HZS, pri kateri se pripravlja­jo na močan blejski turnir, od 5. do 7. novembra. Na seznamu so poleg domače reprezenta­nce še Avstrija, Belorusija in Francija, gledalcev kajpak ne bo.

Napoved, ki smo jo 8. oktobra zapisali v Delu, pa se je uradno uresničila. Resda je Olimpija razmišljal­a tudi o drugih trenerjih, toda razvrednot­ila bi silno obetavnega Polončiča, če ga ne bi obdržala, obenem pa je bil med tujci za takšno svetovalno sodelovanj­e zares uresničlji­v le prihod starega znanca Savolainen­a. Pred zmaji je sicer brez enega okuženega igralca (pri klubu si podobno kot pomladi na Jesenicah ne želijo razkriti imena) jutri nadaljevan­je sezone v Linzu, železarji bodo igrali brez občinstva doma proti podružničn­i celovški zasedbi.

 ??  ?? Kari Savolainen je že stari znanec slovenskeg­a hokeja.
Kari Savolainen je že stari znanec slovenskeg­a hokeja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia