Delo (Slovenia)

Dosegli 52 točk, toda Golemac je krivca našel v obrambi

Košarka V 4. kolu evropskega pokala gladek poraz Cedevite Olimpije, ki je zaostajala za Trentom že s 24 točkami razlike

- Eduardo Brozovič

Trento – Nastop košarkarje­v Cedevite Olimpije v 4. kolu evropskega pokala smo napovedali s pomenljivi­m naslovom V Trentu bitka čvrstih obramb, s katerim bi težko zgrešili, saj sta se obe moštvi v prejšnjih tekmah precej bolje odrezali pri defenzivni­h nalogah kot v napadu. V medsebojne­m soočenju so vendarle imeli veliko več težav Ljubljanča­ni. Do polčasa so dosegli pičlih 22 točk, 34 v treh četrtinah, kar je bilo odločno premalo za zmago nad edino neporaženo zasedbo v skupini D. Številke ne lažejo. Cedevita Olimpija je v Trentu zaostajala že za 24 točk in bila na pragu pravega poloma proti tekmecu, ki je izkoristil le 34,7 odstotka vseh metov iz igre.

Zakaj, ni težko ugotoviti, saj je bila njena strelska bera še slabša – skupno 32,8 odstotka, trojke so njeni košarkarji metali pičlih 3:27 in proste mete 6:13, za nameček pa so gladko izgubili še skok. Za porazno statistiko je veliko razlogov, začenši s prestrašen­im pristopom košarkarje­v Jurice Golemca, ki je bil daleč od agresivne jeze z dvoboja proti Gran Canarii.

V oči je bodla tudi razlika v igralni zasnovi obeh moštev. Gostitelji so vztrajno iskali dodatno podajo, s katero bi našli dobro postavljen­ega soigralca, pri Ljubljanča­nih pa kroženja žoge domala ni bilo. Trmasto so vztrajali pri pretiranem vodenju, prenagljen­ih prodorih in poskusih za tri točke, kot da bi imeli občutek, da jim gredo meti dobro od rok.

Cedevita Olimpija je zadnjič vodila z 22:19 v 16. minuti, nato pa je njen načrt razpadel po dolgem in počez. Z nizom 0:11 je omogočila Trentu, da je pričakal polčas z obetavno prednostjo, v 29. minuti je že zaostajala z 20 točkami razlike (32:52), tri minute pozneje celo s 34:58. Zadnja četrtina je bila edina, v kateri je stožiška zasedba zmogla več kot 12 točk, a za odtenek boljša igra ji je prinesla le ublažitev drugega poraza v evropski sezoni, ob katerem sta le branilca Kendrick Perry in Jaka Blažič zmogla več kot sedem točk. Pa tudi onadva sta obogatila svojo osebno bero v zadnjih minutah igre, ko se je domače moštvo že prepustilo zadovoljst­vu.

»Tekme nismo niti dobro začeli niti nadaljeval­i. Manjkala nam je energija, kar 17 napadalnih skokov tekmecev je preveč. V napadu nismo zadevali, a to je posledica obrambe. Nismo zapirali prostora in si pripravlja­li protinapad­ov, zato se je v našo igro vnesla negotovost,« je po porazu vztrajal Jurica Golemac.

 ??  ?? Jaka Blažič je v prvem polčasu dosegel le dve točki, na koncu 12.
Jaka Blažič je v prvem polčasu dosegel le dve točki, na koncu 12.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia