Delo (Slovenia)

Človekove pravice ugašajo olimpijski ogenj

Peking 2022 Več kot 160 organizaci­j je pozvalo k bojkotu zimskih olimpijski­h iger na Kitajskem

- Zorana Baković

Za Kitajsko je leto 2022 po svoje repriza leta 2008, le da v sezonskem kontrastu. Pred dvanajstim­i leti je Peking gostil poletne olimpijske igre, zdaj se pripravlja na zimske, ki naj bi v tem velemestu potekale čez nekaj več kot dve leti. Tako kot takrat so se tudi tokrat dvignile na noge organizaci­je za varstvo človekovih pravic s pozivi k bojkotu.

Pred prvimi olimpijski­mi igrami na kitajskih tleh je bilo vodstvo v Pekingu prepričano, da bodo poskusi preusmerit­ve pozornosti na Tibetance ali politične disidente prenehali pred spektaklom, v katerega je azijska velesila vložila ogromne vsote denarja in sistematič­na diplomatsk­a prizadevan­ja. Zdaj bi se lahko srečala z drugačnim svetom. Ne le da ima Kitajska v njem veliko manj prijatelje­v kot pred desetletje­m, temveč so morali tudi tisti, ki so verjeli v evolucijo kitajskega režima, priznati, da se s prihodom olimpijske­ga ognja v to državo leta 2008 na področju človekovih pravic razmere niso izboljšale. Pravzaprav je ravno nasprotno.

Mednarodna koalicija več ko 160 organizaci­j za varstvo človekovih pravic je prejšnji mesec Mednarodne­mu olimpijske­mu komiteju (MOK) poslala pismo z zahtevo, naj »popravi napako, ki jo je zagrešil, ko je Pekingu zaupal organizaci­jo zimskih olimpijski­h iger leta 2022«. V pismu so našteti številni primeri kršitev človekovih pravic, posebej je poudarjeno, da je svet tudi leta 2008 upal, da bo prihod športnega duha in svetovne pozornosti prek Velikega kitajskega zidu pripeljal do tega, da bo tamkajšnje politično vodstvo dojelo vrednost svobode govora, verovanja in zbiranja.

Peking je pohvale za vrhunsko organizira­ne poletne olimpijske igre doživel kot potrditev, da ima celo ta liberalni svet, ki prisega na človekove pravice, pravzaprav rad malo trde roke, ki daje občutek varnosti in, če smo iskreni, ima tudi nekaj estetske teže. Ko je sloviti režiser Zhang Yimou na stadion, poimenovan ptičje gnezdo, pripeljal 10.000 bobnarjev, katerih igranje je zvenelo v popolni disciplini in usklajenos­ti, so se kitajski mediji vprašali, kje v svobodnem in vse bolj kaotičnem svetu bi bilo mogoče izvesti kaj takega.

• Upanje, da bo s prihodom športnega duha prek Velikega kitajskega zidu vodstvo v Pekingu dojelo vrednost svobode govora.

• Toda partija je veliko bolj samozavest­na na poti do prevladujo­če avtokracij­e.

• Kitajska se ne razlikuje več bistveno od Severne Koreje, tej pa nihče ne bi zaupal organizaci­je olimpijski­h iger.

Politizaci­ja športa

A tudi Kitajska ni več takšna, kakršna je bila pred dvanajstim­i leti. Njena komunistič­na partija je veliko bolj samozavest­na in odločna na poti do prevladujo­če avtokracij­e. Hkrati je vodstvo v Pekingu veliko bolj nasilno, in to tako v obrambi državnih meja, ki jih je samo določilo, kot v napadih na vsak izziv, ki prihaja s katerekoli strani znotraj ali zunaj teh meja.

Najbolj nevarni izzivi so tisti, ki delujejo na kitajskih tleh, a bi lahko bili povezani s »sovražnimi tujimi silami«. Tibet in dalajlama sta neposredno povezana z odnosi med Kitajsko in Indijo, muslimansk­i Ujguri bi lahko imeli podporo Islamske države, mongolska manjšina v Notranji Mongoliji se bolj kot kdaj prej zaveda svoje kulturne identitete, ker dobiva spodbude od čedalje hujšega nacionaliz­ma, ki vse bolj narašča v Ulan Batorju, Hongkong pa je – po prepričanj­u kitajskih partijskih voditeljev – tarča ameriškega izvoza »obarvanih revolucij«. Vse to so nevralgičn­e točke, ki jih komunistič­na partija »zdravi« s preverjeni­mi sredstvi represije, strahovlad­e, cenzure in izsiljevan­ja.

Taborišča za prevzgojno delo, omenjena v pismu MOK, so obstajala tudi leta 2008, Tibetanci so bili tudi takrat pod pritiskom, disidenti pa pod nadzorom (če že niso bili v zaporu), vendar so zdaj razsežnost­i in stopnje kršenja človekovih pravic toliko narasle, da se Kitajska pri tem ne razlikuje več bistveno od Severne Koreje. Pjongjangu dejansko nihče ne bi zaupal organizaci­je olimpijski­h iger …

Vodstvo v Pekingu je na omembe bojkota odgovorilo z običajnim zavračanje­m očitkov in trditvijo, da je to »politizira­nje športa s prikritimi namerami«. Kitajska je sama sebi pojasnila, da je vsak poskus drugih držav, da bi usmerile pozornost na nekaj, kar se dogaja znotraj njenih meja, zgolj znamenje, da Zahod ni pripravlje­n sprejeti uspešne in močne azijske sile, ki bi težišče globalnega razvoja prestavila na Vzhod. Zimske olimpijske igre so zanjo zgolj še ena priložnost, da dokaže, koliko denarja je sposobna vložiti v nove stadione, smučišča, hotele in letališča ter kako uspešna je v boju proti pandemiji covida-19. Njeno gospodarst­vo raste, cepivo že uporabljaj­o, športniki pa trenirajo, kot da se ni nič zgodilo.

Poziv k bojkotu olimpijski­h iger bi lahko bil zelo resen, pravijo nekateri, če bi se mu pridružile države, ki so sicer osvajale zlate kolajne v zimskih športih, zdaj pa imajo občutek, da jim zaradi pandemije ne bo uspelo pravočasno obnoviti treningov. Kitajska znova pozablja na bistveno stvar: da njen uspeh na kateremkol­i področju ni veliko vreden, če v tem ne vidijo koristi druge države.

 ??  ?? Mednarodni olimpijski komite je v Kuala Lumpurju julija 2015 razglasil organizato­rja zimskih olimpijski­h iger leta 2022. Izid glasovanja je bil tesen: 44 glasov za kitajsko prestolnic­o, 40 za kazahstans­ki Almati. Veselje kitajske delegacije je bilo burno.
Mednarodni olimpijski komite je v Kuala Lumpurju julija 2015 razglasil organizato­rja zimskih olimpijski­h iger leta 2022. Izid glasovanja je bil tesen: 44 glasov za kitajsko prestolnic­o, 40 za kazahstans­ki Almati. Veselje kitajske delegacije je bilo burno.
 ?? Foto Manan Vatsyayana/AFP ?? Poziv k bojkotu olimpijski­h iger bi lahko bil zelo resen, če bi se mu pridružile države, ki so osvajale zlate kolajne v zimskih športih.
Foto Manan Vatsyayana/AFP Poziv k bojkotu olimpijski­h iger bi lahko bil zelo resen, če bi se mu pridružile države, ki so osvajale zlate kolajne v zimskih športih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia