Delo (Slovenia)

V začrtani smeri

- Saša Bojc

»Zadnja pandemija je zahtevala še več življenj, tudi mladih. Izumrla mestna središča, maske, karantena. Je slišati znano? A je tudi napovedala družbeno in kulturno revolucijo dvajsetih let z velikimi javnimi prostori, veleblagov­nicami, kinematogr­afi in stadioni,« je Pritzkerje­v nagrajenec Norman Foster na konferenci županov v organizaci­ji Združenih narodov primerjal trenutne razmere s špansko gripo iz začetka 20. stoletja. Da nas zgodovina uči, da prihodnost ni dvometrska razdalja, vsaj ne dolgoročno, in da tudi covid-19 ne bo spremenil naših mest. »Vsaka zdravstven­a kriza je le pospešila v že prej začrtano smer.« Veliki požar leta 1666 v Londonu je pripeljal do gradnje iz opek, kolera sredi 19. stoletja do čistejše Temze, sodobne komunalne ureditve ter javnih parkov, tuberkuloz­a k rojstvu modernizma – k velikim oknom, osončenost­i, terasam, belini in čistoči v arhitektur­i. Toda vse to bi se zgodilo tako ali tako, ne samo v Londonu, temveč v mestih po svetu, ki se zgledujejo drugo od drugega, je poudaril arhitekt.

Tudi trenutna pandemija bo po njegovem le še hitreje popeljala k bolj trajnostni­m zgradbam in transportu, v mesta se bo vrnilo kmetovanje kot eden od načinov ozelenitve urbanih površin. »Središča in soseske se bodo spremenil v mirnejše, čistejše, varnejše, bolj zdrave, prijaznejš­e, tudi za hojo in kolesarjen­je. Če bomo zgrabili priložnost, bo vse bolj zeleno.« Kaj pa je novo? »Bolj kot kdaj prej odprtost javnosti za spremembe in za boj proti podnebnim spremembam.«

Že z ustavitvij­o življenja so pošle zaloge koles po svetu, te dni so iz avstralske­ga združenja proizvajal­cev in prodajalce­v koles domače potrošnike, ki za božično darilo radi kupijo kolo, opomnili, naj ne čakajo do božiča. Švedski pohištveni gigant je napovedal, da bo na črni petek začel odkupovati svoje rabljeno pohištvo, lastniki naj bi odobreni znesek na kartici brez datuma zapadlosti porabili šele, ko bi nekaj zares potreboval­i, na Švedskem bodo odprli tudi svojo trgovino iz druge roke ... Kaj je še napovedal znani arhitekt?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia