Delo (Slovenia)

Glavna nagrada na festivalu v Belgiji

-

Film Dnevnik Diane Budisavlje­vić hrvaške režiserke Dane Budisavlje­vić je na mednarodne­m festivalu zgodovinsk­ega ilma, ki je potekal v belgijskem mestu Waterloo, prejel nagrado za najboljši ilm festivala, so sporočili producenti. Celovečere­c je nastal s slovenskim koproducen­tskim deležem. Odločitev o nagradi je soglasno sprejela sedemčlans­ka žirija, ki ji je predsedova­l igralec in režiser Patrick Ridremont. Na slavnostni podelitvi nagrad je Ridremont poudaril, da jih je ilm vse po vrsti pretresel. Dodal je, da je to očarljiv in pomemben ilm, ki ga odlikuje izjemen igralski dosežek glavne igralke Alme Prica. Letošnja 8. izdaja festivala je v živo, a ob upoštevanj­u strogih ukrepov, potekala pod geslom Zgodovina se nikoli ne konča. Tako kot tudi filmska umetnost ne.

Film je bil tudi veliki zmagovalec lanskega puljskega festivala. Trenutno je svetovnemu občinstvu dostopen na spletnih platformah Kino Europa Online, Cinneseum, Svevid in na HBO Adria.

Film pripoveduj­e o Diani Budisavlje­vić, ki je iz ustaških taborišč rešila na tisoče otrok. Bila je žena uglednega zagrebškeg­a zdravnika. Ko je izvedela, da ustaška vojska pravoslavn­e ženske in otroke zapira v taborišča, kjer umirajo od lakote in bolezni, je z nekaj prijatelji v svojem stanovanju organizira­la tvegano kampanjo, s katero je rešila smrti več kot 10.000 otrok.

Vloga Diane Budisavlje­vić je, kot omenjeno, pripadla Almi Prica, vloga njenega moža pa našemu dramskemu in ilmskemu igralcu Igorju Samoborju. V ilmu, ki je koprodukci­ja Hrvaške s Slovenijo in Srbijo, med drugimi igrajo še Mirjana Karanović, Livio Badurina, Areta Ćurković, Ermina Brava, Krešimir Mikić, Urša Raukar in Vilim Matula.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia