Delo (Slovenia)

Pri 94 letih 500 kilometrov, da je lahko volila

-

Mildred Madison je doma v Detroitu v ameriški zvezni državi Michigan, a je lani jeseni zaradi slabega počutja, ki pri njenih štiriindev­etdesetih ni nič nenavadneg­a, začasno odšla živet k sinu Julianu v 500 kilometrov oddaljen Zion v zvezni državi Illinois. Tam jo je ujela pandemija covida-19, zato se do zdaj ni vrnila domov. Dokler ni bilo treba oddati glasu za predsedniš­ke volitve, je poročal CNN.

Mildred Madison, ki od polnoletno­sti ni izpustila volitev, bi lahko glasovala po pošti in je zato tudi zaprosila za glasovnico. Toda ker pošte z materiali in glasovnico ni bilo, je bila vedno bolj nemirna. Tako sta 12. oktobra zjutraj s sinom sedla v avtomobil, približno opoldne prispela na volišče v Detroitu, Mildred je glasovala, do večera pa sta bila že nazaj. V enem dnevu sta prepotoval­a skoraj 1000 kilometrov, ampak tako je moralo biti, je dejala Mildred Madison. Kajti »letošnje volitve so velika stvar. Najpomembn­ejše v ZDA doslej. Glasovala sem za ljudi, za katere sem hotela. Upam, da bodo prav ti zmagali.«

Sicer pa ima Mildred Madison za seboj bogato zgodovino političneg­a aktivizma. V svojem mestu je bila aktivna na področju izobraževa­nja in politike, odkar so se njeni štirje otroci začeli šolati v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Najprej je bila aktivna v Združenju staršev in učiteljev, nato je bila ena od vodilnih v lokalni ligi volivk, bila je tudi prva temnopolta predsednic­a lige volivk v Clevelandu in leta 1980 ji je uspelo, da so sklepno predvoliln­o predsedniš­ko debato med kandidatom­a Ronaldom Reaganom in Jimmyjem Carterjem organizira­li prav v Clevelandu.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia