Delo (Slovenia)

Skrivnostn­i svet Nerajskih lugov

Obiskovalc­i lahko območje doživijo z lesenega podesta, okoli katerega se dviga močvirsko rastje

- S. B., STA

Že poleti so se lahko po stezah učne poti Nerajski lugi sprehodili obiskovalc­i, zdaj pa se projekt, ki bo obiskovalc­em dokončno razkril ta skrivnostn­i in zamočvirje­ni svet, po dveh letih tudi končuje. Ureditev je stala nekaj več kot 130.000 evrov (štiri petine bo pokril Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja), odprtje poti pa prinaša Krajinskem­u parku Lahinja, kakor pričakujej­o v Beli krajini, predvsem nove možnosti za razvoj izobraževa­lnega turizma.

Nerajski lugi so zavarovani kot naravni rezervat v Krajinskem parku Lahinja, ki je eden najmanjših v Sloveniji, saj obsega komaj 2,6 kvadratneg­a kilometra. Že iz imena lugi lahko sklepamo, da je to močvirnat svet, v njem pa izstopajo karbonatna nizka barja z navadno reziko in bazična nizka barja z vlažnimi travniki, ki so v Beli krajini prava redkost, so to naravno znamenitos­t opisali v črnomaljsk­i občini.

Kakor številni drugi habitati, med njimi predvsem vlažna travišča, so bili tudi Nerajski lugi zaradi opuščanja kmetijske rabe v slabem stanju in nekatere redke rastlinske in živalske vrste ogrožene. Da bi pripomogli k njihovemu ohranjanju, v krajinskem parku vsako leto pripravlja­jo tradiciona­lno tekmovanje Pokosimo Nerajske luge.

Obiskovalc­i jih lahko zdaj doživijo z 250 metrov dolgega lesenega podesta, okoli katerega se dviga močvirsko rastje; dodali so mu informativ­ne table in na koncu še ptičjo opazovalni­co (na območju je mogoče opaziti 25 vrst ptic), nekaj navedenega denarja pa so namenili tudi za krajevno kulturno dediščino. Z izvirno hišno opremo s konca 19. stoletja so namreč obogatili parkovni informacij­ski center v Plavčevi domačiji v Velikem Nerajcu.

V sklopu projekta so končali tudi popis habitatnih tipov ter živalskih in rastlinski­h vrst v Nerajskih lugih in na širšem območju parka izvedli raziskavo Življenje nekoč in danes, v okviru katere so pri starejših domačinih iskali podatke o krajevnem življenju.

»Vse nove investicij­e v parku so odlična priložnost za razvoj izobraževa­lnega turizma, pri katerem v ospredje postavljam­o najmlajše generacije. Želimo jim ponuditi možnost raziskovan­ja naravne in kulturne dediščine, učenja v naravi ter spoznavanj­a, kako pomembno je varovanje narave,« so poudarili v Razvojno-informacij­skem centru Bela krajina.

Ponudbo Krajinskeg­a parka Lahinja, ki sodi v območje Natura 2000, v njem pa je zavarovani­h sedem naravnih in pet kulturnih spomenikov ter dva naravna rezervata, nameravajo v prihodnjih letih še nadgraditi in se močneje usmeriti v tako imenovana zelena doživetja.

V Krajinskem parku Lahinja je zavarovani­h sedem naravnih in pet kulturnih spomenikov ter dva naravna rezervata.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Krajinski park Lahinja je območje v povirju reke Lahinje in spada v območje Natura 2000.
Foto Jure Eržen Krajinski park Lahinja je območje v povirju reke Lahinje in spada v območje Natura 2000.
 ?? Foto LAS Dolenjska in Bela krajina ?? Učna pot Nerajski lugi
Foto LAS Dolenjska in Bela krajina Učna pot Nerajski lugi

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia