Delo (Slovenia)

Neponovlji­vi mejnik Rogliča in Tratnika

Dvojna zmaga Zaradi koronskega koledarja Giro in Vuelta prvič potekala na isti dan in na obeh sta bila najboljša Slovenca

- Miha Hočevar

Ljubljana – Spomin na podvige Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča na dirki po Franciji, ki sta jo končala na prvem in drugem mestu, je še svež. Vendar s tem še zdaleč ni bilo konec postavljan­ja mejnikov za slovensko kolesarstv­o. Roglič je za tem dobil eno največjih enodnevnih dirk Liège–Bastogne–Liège, včeraj pa bil del še enega dosežka, ki se bo zapisal v anale. Zaradi prilagojen­ega koledarja v času koronaviru­sa sta sočasno potekali etapi dveh tritedensk­ih dirk in na obeh sta zmagala Slovenca. Najprej je bil v 16. etapi Gira najboljši Jan Tratnik (desno), nato v prvi etapi Vuelte še Roglič. M. H.

Ljubljana – Nismo se še naveličali zgodovinsk­ih dnevov za slovensko kolesarstv­o. In 20. oktober 2020 bo gotovo za vselej poseben, na isti dan sta etapno zmago na tritedensk­ih dirkah slavila dva Slovenca, najprej je bil v 16. etapi Gira najboljši Jan Tratnik, nato pa v 1. etapi Vuelte še Primož Roglič.

To je bila prva tovrstna priložnost doslej, saj sta se zaradi koronskega koledarja prvič po prestavitv­i Vuelte s pomladansk­ega v poletni termin prekrižala dva »grand toura« in Slovenca sta pobrala vse. Roglič je potrdil, kar so potihem upali njegovi navijači. Na Vuelti je spet v vrhunski formi, v kateri je malodane nedotaklji­v. Na vzponu na Arrate je ob pomoči moštvenega kolega iz Jumba Visme Seppa Kussa brez težav odgovarjal na vse napade, v kratkem ciljnem spustu pa je napadel v svojem slogu in nihče mu ni mogel slediti.

Rdeča majica najboljšeg­a na dirki tako ostaja na istih plečih, na katerih je končala Vuelto 2019. Roglič je s svojo 8. letošnjo zmago in 43. v karieri potrdil, da je prvi favorit v Španiji. Njegovi številni tekmeci pa so se morali sprijaznit­i s tem, da jih čaka izjemno težko delo, če že niso izločeni iz igre za vrh v skupnem seštevku.

Pravi polom je doživel štirikratn­i zmagovalec Toura Chris Froome (na 72. mestu je zaostal 11:12), tempu najboljših ni mogel slediti tudi Tom Dumoulin (16. z zaostankom 0:51), ki je bil na štartu še enakovredn­i kapetan ekipe Jumbo Visma, 173 km kasneje pa je jasno, da je Roglič vodja nizozemske zasedbe. Matej Mohorič je etapo končal na 26. mestu 1:51 za Rogličem, njegov moštveni kolega pri Bahrainu McLarnu Grega Bole pa na 99. mestu (15:20).

»Lepo je zmagati, kajne. Zelo sem zadovoljen, naša ekipa je spet pokazala, kako močna je, ves dan je brezhibno opravljala svoje delo. Nato mi je tudi uspelo zmagati, vrhunsko, to je lep štart. Na dirki bom poskušal uživati iz dneva v dan. Tudi pred zadnjim vzponom je bila etapa zahtevna, v klanec pa smo šli na vso moč, vsi smo trpeli. Za nas je to storil nori Sepp,« je je po zmagoviti vrnitvi v karavano povedal Roglič, na vprašanje, ali bo rdečo majico nosil vse do cilja v Madridu 8. novembra, pa odgovoril: »Za menoj je veliko dirk in stresa, zdaj pa si želim le uživati. Dirko bom jemal iz dneva v dan, začenši z 2. etapo, ki je tudi zahtevna.«

Prvi dan v rdečem gotovo ne bo enostaven, vanj sodi tudi vzpon 1. kategorije na 1211 m visoki San Miguel de Aralar, po katerem sledi le še spust v cilj v Lekunberri­ju. Kot kaže, bo njegov najhujši tekmec lanski zmagovalec Gira Richard Carapaz (Ineos).

Zagledal Uršo in zmagal

Dobro uro pred Rogličem je Tratnik v velikem slogu slavil največjo zmago v karieri. Na tritedensk­i dirki bi 30-letni Idrijčan to stežka storil bližje domu. Najboljši je bil v San Danieleju, streljaj od slovenske meje. Najprej je navdušil s pravo vožnjo na kronometer, nato še s pretkanost­jo in močjo v šprintu navkreber.

Slovenski član ekipe Bahrain-McLaren je bil med 28 ubežniki na 229 km dolgi preizkušnj­i, ki se je začela v Vidmu, okoli 50 km pred ciljem pa se je odločil, da je čas za akcijo. Ostal je sam v ospredju, na zadnjem vzponu na Ragogno ga je ujel Avstralec Ben O'Connor, s katerim sta nadaljeval­a proti cilju. Ko je padla odločitev o zmagovalcu, ni bilo dvoma. Slovenec je v zadnjem kilometru tekmecu prepustil mesto na čelu, dobrih 500 metrov pred ciljem, kjer je bila cesta najbolj strma, pa močno pospešil. O'Connor ni imel odgovora in Tratnik se je z dvignjenim­i rokami naužil največjega uspeha v karieri.

»Še vedno ne verjamem, da sem zmagal. Ko se mi je pridružil O'Connor, sem mislil, da mi ne bo uspelo, saj me je ujel z veliko močjo. Na koncu pa je bil razplet popoln zame. Ker smo blizu Sloveniji, sta bila tu tudi moj brat Sašo in moje dekle Urša, tako da si lahko zamišljate, kako čustven trenutek je to zame. V zadnjem kilometru sem bil že povsem izčrpan, a sem pospešil na vso moč, ko sem 500 m pred ciljem videl svojo punco. Našel sem dodatno energijo, ki me je popeljala do zmage,« je svoji Urši zasluge pripisal Tratnik, za katerega je bila to 9. zmaga med profesiona­lci, prva na tritedensk­ih dirkah in druga v svetovni seriji. Nazadnje je zmagal na lanskem prologu dirke po Romandiji, na katerem je za nekaj stotink sekunde ugnal Rogliča. Včeraj sta bila zmagovalca oba.

Rožnato majico je ubranil Portugalec João Almeida, ki ga danes v 17. etapi čaka peklenska preizkušnj­a, trije prelazi in ciljni vzpon na Madonno di Campiglio.

• Roglič s Kussovo pomočjo odgovarjal na skoke, nato je napadel še sam.

• Že prvi dan je polom doživel Chris Froome, zaostal je tudi Tom Dumoulin.

• Tratnik se je že 50 km pred ciljem odločil, da je čas za akcijo.

• Idrijčan streljaj od slovenske meje slavil prvo zmago na tritedensk­ih dirkah.

 ??  ??
 ?? Foto Ander Gillenea/AFP ?? Rdeča majica je spet na plečih Primoža Rogliča, na katerih je končala Vuelto 2019.
Foto Ander Gillenea/AFP Rdeča majica je spet na plečih Primoža Rogliča, na katerih je končala Vuelto 2019.
 ?? Foto Luca Bettini/AFP ?? Jan Tratnik je na poti do zmage odpeljal pravo vožnjo na kronometer.
Foto Luca Bettini/AFP Jan Tratnik je na poti do zmage odpeljal pravo vožnjo na kronometer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia