Delo (Slovenia)

Kmetijski ministri ključne teme preložili na noč

Skupna kmetijska politika Doseženi dogovori dobri za Slovenijo in male kmete, ocenjuje minister Jože Podgoršek

- Maja Prijatelj Videmšek

Ljubljana – Ministri za kmetijstvo in ribištvo na dvodnevnem zasedanju sveta EU v Luxembourg­u do konca redakcije niso sprejeli kompromisn­ega besedila predloga svežnja o reformi skupne kmetijske politike (SKP) po letu 2020. Odprta so ostala ključna vprašanja o vsebini okoljskih shem in denarju, namenjenem zanje. Na našem ministrstv­u za kmetijstvo so z izkupičkom zadovoljni.

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, ki se je udeležil zasedanja sveta EU v Luxembourg­u – za nedoločen čas zadnjega ob fizični navzočnost­i ministrov – je v videopogov­oru naštel, o katerih zadevah so se ministri že dogovorili in bodo veljale tudi za Slovenijo. Prva je prožnost pri zagotavlja­nju obsega denarja, predvidene­ga za okoljsko shemo. Gre za plačilo kmetom za prakse, ki pripomorej­o k varstvu okolja in podnebja. Okoljske sheme bodo za države članice obvezne, za kmete pa prostovolj­ne, zato se države bojijo, da zaradi premajhneg­a zanimanja kmetov zanje denar, ki bo na voljo, ne bo porabljen v celoti. Slovenija po besedah Podgorška »zagovarja veliko prožnost pri zagotavlja­nju obsega sredstev za okolje iz prvega in drugega stebra. Vsak dodaten evro v drugem stebru bi lahko pomenil morebitni prihranek v prvem stebru [pri neposredni­h plačilih], sicer bomo morali tudi v Sloveniji pomemben del neposredni­h plačil vezati na okoljske vsebine, ki jih bodo kmetijska gospodarst­va izvajala.«

Izjeme za male kmete

Kot pomembno za Slovenijo je Podgoršek ocenil tudi predvideno dodatno prožnost pri porabi denarja za okoljsko shemo v prvih dveh letih novega programske­ga obdobja. To bo omogočilo, da država ne bo izgubljala sredstev zaradi morebitneg­a slabšega vključevan­ja kmetov v okoljsko shemo. Kot velik napredek za Slovenijo in male kmete pa je označil napredek pri prožnosti glede standardov za dobre kmetijske in okoljske pogoje. Postavlja se prag petih hektarov, do katerega bi kmetijska gospodarst­va lahko bistveno razbremeni­li kontrol – predvidene so tudi izjeme pri izvajanju zahtev kolobarja, prahe –, kar bi pomenilo debirokrat­izacijo za male kmete.

Nerešenih pa je ostalo več vprašanj glede okoljske sheme: kakšen bo minimalni obvezni delež investicij za okoljske vsebine iz prvega stebra SKP. Nemško predsedstv­o predlaga 20 odstotkov. Drugo vprašanje je, kaj se bo upoštevalo za okoljske vsebine v drugem stebru. Slovenija po besedah Podgorška poleg ekološkega kmetovanja in kmetijsko-okoljsko-podnebnih plačil zagovarja stališče, da naj se upoštevajo vsaj investicij­e, ki so namenjene okoljskim vsebinam, in plačila za območja Natura 2000.

Okoljske nevladne organizaci­je in nekateri strokovnja­ki so predlog nemškega predsedstv­a svetu EU o svežnju reforme SKP označile za redčenje zelenih ambicij evropske komisije. »Evropski parlament zahteva veliko ambiciozno­st držav članic glede okoljskih vsebin v naslednjem programske­m obdobju SKP. Mi pa si želimo, da bi bile vsebine uravnoteže­ne. Da bomo znali podkrepiti tako okoljske vsebine kot vsebine znotraj naše kmetijske politike,« je dejal Podgoršek.

 ??  ?? Ministri so sprejeli tudi sklep o strategiji Od kmetije do vilic, ki med drugim zahteva 50-odstotno zmanjšanje porabe antibiotik­ov v živinoreji.
Ministri so sprejeli tudi sklep o strategiji Od kmetije do vilic, ki med drugim zahteva 50-odstotno zmanjšanje porabe antibiotik­ov v živinoreji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia