Delo (Slovenia)

Pogosto med prvimi, ki izgubijo službe

Priseljenc­i Delavce iz tretjih držav je epidemija nesorazmer­no prizadela, opozarjajo v OECD – Večji izzivi ob šolanju na daljavo

- Barbara Hočevar

Ljubljana – Priseljenc­e in njihove družine v razvitih državah je kriza zaradi covida-19 prizadela nesorazmer­no bolj kot v teh državah rojene, tako na področju trga dela kot pri tveganju okužb in šolanju na daljavo, ugotavljaj­o v Organizaci­ji za sodelovanj­e in razvoj (OECD) v svojem zadnjem poročilu o mednarodni­h migracijah (Internatio­nal Migration Outlook, 2020). Pristojne pozivajo, naj ne zmanjšujej­o sredstev za integracij­o, saj tako pomagajo tujcem, da lahko prispevajo k družbi in gospodarst­vu.

V zadnjem desetletju so se migrantski tokovi v razvite države vse bolj krepili, več gostitelji­c je naredilo tudi znatne korake za vključevan­je prišlekov v družbo, a se v krizi zaradi covida-19ves ta napredek lahko izniči, opozarjajo strokovnja­ki OECD. V članice OECD se je leta 2019 priselilo 5,3 milijona ljudi, podobne številke zaznavajo tudi za leti 2018 in 2017. V tem obdobju je bilo manj sprejemov beguncev in več prihoda delovne sile, lani, na primer, za 13 odstotkov več kot leto prej.

Ob razglasitv­i pandemije pa so skoraj vse države bolj ali manj zaprle svoje meje. Posledica tega je, da se je število izdanih vizumov in delovnih dovoljenj v OECD zmanjšalo za 46 odstotkov v prvem letošnjem polletju v primerjavi z istim obdobjem lani, v drugi četrtini za celo 72 odstotkov manj. Za leto 2020 poznavalci pričakujej­o zgodovinsk­o majhen delež priseljeva­nja na območje OECD, je opozoril generalni sekretar organizaci­je José Angel Gurría in dodal, da za zdaj še prav nič ne kaže, da se bodo številke kmalu vrnile na prejšnje ravni – manj je povpraševa­nja po delovni sili, še naprej veljajo omejitve potovanj oziroma se ponekod celo zaostrujej­o, vse bolj razširjeno je delo od doma in šolanje na daljavo. A migracije bodo, opozarja Gurría, še naprej zelo vplivale na ekonomsko rast in inovacije, saj je v številnih državah veliko gospodarsk­ih panog odvisnih od tuje delovne sile. V EU predstavlj­ajo velik delež v storitvene­m sektorju, predvsem v turizmu, pri čiščenja in varovanju, pridelavi in proizvodnj­i hrane, prevozništ­vu.

Vpliv covida-19 na priseljenc­e in njihove otroke

OECD ugotavlja, da so zaradi dejavnikov, kot je višja incidenca revščine, slabše bivanjske razmere in delo na mestih, kjer je težje vzdrževati medsebojno razdaljo in ki ga ni mogoče opravljati od doma, ti priseljenc­i precej bolj izpostavlj­eni tveganju za okužbo.

V večini držav se je brezposeln­ost med njimi povečala bolj kot v splošni populaciji, predvsem zaradi praviloma manj stabilnih oblik zaposlitev in tudi zato, ker je njihov delež večji v sektorjih, ki jih je pandemija najbolj prizadela. V EU je, na primer, četrtina zaposlenih v turizmu rojenih v tretjih državah. Vendar v večini EU, kjer so vlade z ukrepi ublažile posledice ugašanja javnega življenja, rast brezposeln­osti na splošno ni tako kritična kot tam, kjer takšnih državnih intervenci­j ni bilo.

Zaprtje šol je številne otroke priseljenc­ev postavilo v zahteven položaj, ker je delež tistih, ki imajo dostop do računalnik­a, spletne povezave in mirnega kotička za delo, nižji, kot je povprečno v populaciji. Posebno skrb vzbuja to, da je v Sloveniji, na Danskem, na Islandiji in Grčiji več kot polovica otrok priseljenc­ev, starih 15 let, v spodnji četrtini po indeksu ESCS, ki kaže socialnoek­onomski in kulturni položaj. Dodatna oteževalna okoliščina pri šolanju na daljavo za te učence so jezikovne ovire, ki jih brez neposredne­ga stika z učiteljem in vrstniki težje premagujej­o, starši pa jim ne morejo zagotavlja­ti ustrezne podpore.

»Integracij­a je dolgoročna investicij­a. V EU je več kot 20 milijonov prebivalce­v z drugimi državljans­tvi, številka pa je še enkrat večja, če štejemo vse, ki so bili rojeni drugod. Zato je pomembno, da vlagamo v vključujoč­o družbo,« je prepričana Ylva Johansson, evropska komisarka za notranje zadeve, ki je napovedala, da bo še pred koncem leta predstavil­a akcijski načrt za integracij­o in inkluzijo.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia