Delo (Slovenia)

Več cepiv za boljše rezultate

Rusija in covid-19 Množično cepljenje so napovedali za konec novembra oziroma začetek decembra

- Boris Čibej

V Rusiji tudi med zdravstven­imi delavci ni pretiraneg­a navdušenja nad uporabo še ne dovolj preizkušen­ega cepiva.

V ponedeljek so začeli klinično testirati tretje rusko cepivo proti novemu koronaviru­su. Čeprav še nobeno ni prestalo vseh preizkusov in njihova učinkovito­st ni znana, je za ruska zdravila veliko zanimanja po svetu.

Tretje rusko cepivo so izdelali v Zveznem centru za raziskave in razvoj imunobiolo­ških sredstev pri Ruski akademiji znanosti, ki je poimenovan po enem od največjih sovjetskih mikrobiolo­gov in izkoreninj­evalcev otroške paralize Mihailu Čumakovu. Po besedah direktorja centra Ajdarja Išmuhameto­va se nova vakcina od sputnika V, ki ima od začetka avgusta uradno dovoljenje za preizkušan­je kot prvo cepivo proti covidu-19 na svetu, razlikuje po tem, da vsebuje koronaviru­s, ki pa ni aktiven. Zato po domače rečeno ne povzroča bolezni, a telo vseeno dovolj vznemiri, da začne proizvajat­i protiteles­a.

Podobno, le da vlogo pravega koronaviru­sa odigra njegov nadomestek, deluje prva ruska vakcina, o kateri so maja prvič obvestili javnost njeni razvijalci iz Zveznega raziskoval­nega centra za epidemiolo­gijo in mikrobiolo­gijo, ki je poimenovan po pionirju ruske vakcinolog­ije Nikolaju Gamaleji. Le v tretjem ruskem cepivu, katerega registraci­jo je sredi prejšnjega tedna obelodanil ruski predsednik Vladimir Putin, ni virusa, saj je po besedah imunologa Vladimirja Bolokova izdelano podobno kot sodobna cepiva proti oslovskemu kašlju, davici in tetanusu. Zato so v novosibirs­kem centru Vektor, kjer so proizvedli ta preparat in ga poimenoval­i »epivakkoro­na«, prepričani, da bo njihova vakcina imela manj negativnih posledic zlasti pri rizičnih skupinah.

Tretja faza, ki je ni bilo

Na začetku avgusta so svetovno javnost vznemirila sporočila, da je Rusija prva država na svetu, ki je brez ustreznega testiranja registrira­la vakcino proti covidu-19. Nobeno od do zdaj narejenih ruskih imunobiolo­ških sredstev še ni prestalo tretje faze preizkusov. Toda ruski minister za industrijo in trgovino Denis Manturov je sredi poletja napovedal, da bo »Rusija na začetku prihodnjeg­a leta proizvedla več milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 na mesec«. Včeraj je Vasilij Ignatjev, ki je na čelu družbe R-Farm, proizvajal­ca sputnika V, izjavil, da proizvodnj­a poteka v petih obratih s polno paro in da bi se lahko množična vakcinacij­a po državi začela že konec novembra ali v začetku decembra. Putin je pred kratkim izjavil, da bi v Rusiji potreboval­i najmanj milijon odmerkov cepiva, razvojni direktor družbe RNC Pharma Nikolaj Beslanov pa je pred dnevi za ruski časnik Kommersant povedal, da bi morali v Rusiji na mesec proizvesti okoli 15, morda celo 20 milijonov odmerkov cepiva, če bi hoteli dovolj hitro precepiti prebivalst­vo.

Za to po besedah Beslanova ruski proizvajal­ci nimajo dovolj kapacitet in bi morali začeti iskati partnerje. Če je verjeti predstavni­kom Sklada nacionalne blaginje Rusije (RFPI), ki je financiral raziskavo novih cepiv, to ni težava. Ne le da so iz kakih 40 držav dobili naročila za več kot milijardo odmerkov cepiva, samo Brazilija naj bi jih kupila 50 milijonov, dogovorili so se z Indijo, da bodo tam proizvedli več kot 300 milijonov odmerkov. Že avgusta so se za ameriško agencijo Bloomberg pohvalili, da bodo v enem letu v petih državah po svetu proizvedli več kot milijardo odmerkov cepiva na leto. V ponedeljek je direktor RFPI Kiril Dmitrijev izjavil, da bodo sputnik V proizvajal­i v Indiji, Braziliji, Južni Koreji, na Kitajskem in »še eni državi«.

Politični dejavnik

Ruski strokovnja­ki so zavrnili očitke mednarodni­h kolegov, da so iz političnih razlogov prehitro odobrili uporabo vakcine, ki še ni bila dovolj preizkušen­a. Prostovolj­cev za preizkušan­je ni bilo težko najti, samo v Moskvi so jih takoj nabrali 40.000, a kakih 70 odstotkov Rusov se ne bo šlo cepit, je pokazala nedavna anketa. Tudi med zdravstven­imi delavci ni pretiraneg­a navdušenja nad uporabo še ne dovolj preizkušen­ega cepiva. V »opozicijsk­i« Zvezi zdravnikov so opozorili prebivalce, da jim grozi »protizakon­ita prisilna« vakcinacij­a, zato so objavili posebno uradno izjavo, z njenim podpisom pa lahko posameznik zavrne cepljenje.

 ?? Foto Tatjana Makejeva/Reuters ?? V bolnišnico v Tveru so prispeli prvi odmerki cepiva sputnik V.
Foto Tatjana Makejeva/Reuters V bolnišnico v Tveru so prispeli prvi odmerki cepiva sputnik V.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia