Delo (Slovenia)

Razpis za subvencije letalskim prevozniko­m

Letalska povezljivo­st Ministrstv­o pripravlja razpis – Različne možnosti glede ustanovitv­e nacionalne­ga prevoznika

- Nejc Gole

Na ministrstv­u za gospodarst­vo bi upoštevali število rednih letov in prepeljani­h potnikov. V igri tudi ustanovite­v novega nacionalne­ga prevoznika.

Ljubljana – Na ministrstv­u za gospodarst­vo pripravlja­jo razpis, na katerem bodo lahko letalski prevozniki pridobili subvencijo za lete v Ljubljano. »Načrtujemo nepovratno pomoč v obliki pavšala, pri katerem bomo predvidoma upoštevali število izvedenih rednih letov v Slovenijo, število prepeljani­h potnikov v Slovenijo ter morebitne druge odločujoče faktorje,« pojasnjuje­jo na gospodarsk­em ministrstv­u. Preigravaj­o tudi možnosti o državnem sodelovanj­u pri ustanovitv­i novega nacionalne­ga prevoznika.

Peti protikoron­ski sveženj omogoča tudi državno subvencion­iranje tujih letalskih prevozniko­v. »Predlog ene izmed možnih oblik subvencion­iranja je, da krijemo del stroškov, ki jih imajo letalski prevozniki s prihodom v Slovenijo. Sredstva bodo predvidoma na voljo v letih 2020 in 2021,« pojasnjuje­jo na gospodarsk­em ministrstv­u. O podrobnost­i se še niso dogovorili.

S subvencion­iranjem linij nameravajo zagotoviti boljšo letalsko povezljivo­st Slovenije, ki jo je najprej prizadel propad Adrie Airways in nato še pandemija covida-19. Povezljivo­st je treba zagotoviti tako za Slovence kot za tujce, ki v Slovenijo prihajajo na poslovni ali turistični obisk, pravijo na ministrstv­u: »Turizem je pri nas do pandemije rasel iz leta v leto, Slovenija pa je po mnogih kriterijih ena izmed vročih destinacij v letu 2021. Zagotoviti moramo, da ljudje, ki si želijo našo deželo obiskati, lahko to storijo tudi drugače kot z avtom.«

S tem ukrepom so lahko zadovoljni v Fraportu Slovenija, ki upravlja ljubljansk­o letališče, saj so vladi že pred meseci predlagali spodbude tujim prevozniko­m. Finančni stroški takih spodbud so tudi bistveno manjši od ustanavlja­nja novega letalskega prevoznika, kjer bi bilo treba zgraditi še prodajno mrežo, sklepati zavezništv­a z drugimi prevozniki oziroma letalskimi zvezami …

Na ministrstv­u na naše vprašanje odgovarjaj­o, da je kar nekaj zainteresi­ranih ponudnikov za lete v Slovenijo: »Gre za linije, ki so za Slovenijo in slovensko gospodarst­vo najpomembn­ejše in ki nam omogočajo dobro povezljivo­st z EU in svetom.« Razkrili smo, da je interes za bazo na ljubljansk­em letališču izrazil tudi hrvaški letalski prevoznik Croatia Airlines. Glede tega na ministrstv­u za gospodarst­vo pravijo, da bi različni zasebni interesent­i sodelovali z državo pri vzpostavit­vi nacionalne­ga prevoznika. Eden izmed mnogih je tudi Croatia Airlines. »Odločitev za katerega koli partnerja še ni bila sprejeta.«

Slovenski nacionalni prevoznik še v igri

Na ministrstv­u puščajo odprto možnost za ustanovite­v novega letalskega prevoznika, glede tega se je na njih obrnilo tudi več slovenskih podjetij: »Najprej je treba narediti izračune, pregledati številke in šele nato se lahko pregleda, ali je pomoč smiselna ali ne.« Po propadu Adrie Airways je izračune o ustanovitv­i novega letalskega prevoznika delala DUTB; ti so pokazali, da bi tak prevoznik po najverjetn­ejšem scenariju posloval z nekaj milijoni evrov letne izgube. Opozorimo, da je to bilo v bistveno boljših časih za letalstvo, ki ga je sesula pandemija in se bo pobiralo še nekaj let.

Vlada v osnutku načrta za okrevanje in odpornost načrtuje šest milijonov evrov nepovratni­h sredstev za podporo letalski povezljivo­sti in promocijo Slovenije ter 70 milijonov evrov povratnih sredstev za ustanovite­v nacionalne­ga letalskega prevoznika. »Ta načrt omogoča tako subvencije kot tudi povratna sredstva, kar pomeni, da se lahko država na različne načine vključi v ustanovite­v ali sodeluje pri ustanovitv­i in zagonu, denimo s krediti, lastniškim kapitalom,« pravijo na ministrstv­u in dodajajo, da pogovori o različnih kombinacij­ah glede lastništva še potekajo.

Kot omenjeno, na ministrstv­u načrtujejo, da bodo subvencije za tuje letalske prevoznike na voljo že to leto. Vprašanje je, kakšen bo zaradi ponovno zaostrenih epidemiolo­ških razmer v Evropi letos interes za lete. Zagotovo bo večji prihodnje leto.

Kdo bo pozimi letel v Ljubljano

Na ljubljansk­o letališče trenutno vozijo Air Serbia (leti v Beograd), Montenegro Airlines (Podgorica), Lufthansa (Frankfurt), Air France (Pariz), Turkish Airlines (Istanbul) in EasyJet (London Gatwick).

Vsi ti prevozniki bodo po zdajšnjih napovedih lete opravljali tudi v zimski sezoni, ki začne veljati v nedeljo, pravijo v Fraportu Slovenija. Po zdajšnjih napovedih pa naj bi se vrnili še LOT Polish Airlines s štirimi leti na teden v Varšavo (od decembra naprej), Transavia z dvema letoma na teden v Amsterdam (od 16. decembra naprej) ter EasyJet s tremi leti na teden na letališče London Luton in s tremi na letališče London Gatwick (od 11. decembra naprej). Brussels Airlines od 15. februarja prihodnje leto napoveduje pet tedenskih letov v Bruselj. A se napovedi povezav vsak dan spreminjaj­o, saj so odvisne od omejitev pri prehodih meje in drugih ukrepov ter okrevanja povpraševa­nja. V Fraportu Slovenija zato potnikom svetujejo, naj se za informacij­e o možnostih letov v realnem času pozanimajo na spletnih straneh prevozniko­v ali na prodajnih mestih, kjer so kupili letalsko vozovnico.

Na brniškem letališču je bilo septembra 21.686 potnikov, kar je 87,4 odstotka manj kot septembra lani. V prvih treh četrtletji­h so jih našteli 267.780 oziroma 81,5 odstotka manj kot v istem obdobju lani. Zaradi manj potnikov so v Fraportu poleti zmanjšali število zaposlenih; tako je bilo konec junija 474 zaposlenih, konec septembra pa 393, pri čemer bo do konca leta še nekaj upokojitev. V podjetju koristijo tudi ukrepa sofinancir­anja čakanja na delo in subvencion­iranja skrajšaneg­a delovnega časa.

• Upoštevali bi število rednih letov in prepeljani­h potnikov.

• Sredstva bodo predvidoma na voljo v letih 2020 in 2021.

• Zasebni interesent­i bi sodelovali z državo pri vzpostavit­vi prevoznika.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Vlada načrtuje šest milijonov evrov za podporo letalski povezljivo­sti in 70 milijonov evrov povratnih sredstev za ustanovite­v nacionalne­ga letalskega prevoznika.
Foto Voranc Vogel Vlada načrtuje šest milijonov evrov za podporo letalski povezljivo­sti in 70 milijonov evrov povratnih sredstev za ustanovite­v nacionalne­ga letalskega prevoznika.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia