Delo (Slovenia)

Gantar proti Počivalšku

Različna mnenja O ustavitvi javnega življenja

- Brigite Ferlič Žgajnar

Čeprav je minister za gospodarst­vo Zdravko Počivalšek dejal, da si ne predstavlj­a ponovne zaustavitv­e gospodarst­va zaradi epidemije covida-19, se njegov kolega iz zdravstven­ega resorja Tomaž Gantar zavzema, da bi morali čim prej popolnoma ustaviti javno življenje v državi. »Čas za to odločitev je dober. Pred nami je teden šolskih počitnic, zato državo lahko brez večje škode zapremo, in če dodamo še en teden, mislim, da bi bilo stanje mogoče obvladovat­i.«

Ljubljana – Medtem ko se točno ve, koliko učiteljev je bilo v preteklem tednu v Sloveniji okuženih z novim koronaviru­som, tega podatka za zdravnike in zdravstven­o osebje ni. Na spletni strani Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bila informacij­a o dnevnih okužbah pri zdravstven­em osebju poleti še dostopna, zdaj ni več. Sklepamo, da številke naraščajo tako hitro, da jim je težko slediti.

Tomaž Gantar, minister za zdravje, je dejal, da je bilo do zdaj skupaj že več kot tisoč okužb z novim koronaviru­som pri zdravstven­ih delavcih, samo v UKC Ljubljana v zadnjem mesecu 150: »Pri tem vir okužb niso bili bolniki, temveč so jih zdravstven­i delavci vnesli sami.«

Zdravniško samoanketi­ranje

Podatka o tem, koliko zdravnikov in drugega osebja je trenutno v državi okuženega, ni. Ker jim tudi na Zdravniški zbornici Slovenije v zvezi s tem ni uspelo dobiti nobenih uradnih podatkov so, ker jih je zanimalo, kakšno je breme covida-19, pripravili anonimno anketo, ki so jo članstvu posredoval­i 5. oktobra. Do 19. oktobra je nanjo odgovorilo 487 zobozdravn­ikov in 965 zdravnikov. Na anketo je vsak član do zdaj lahko odgovarjal trikrat.

Iz odgovorov je razvidno, da je bilo na prisotnost okužbe z novim koronaviru­som testiranih 714 anketiranc­ev, od tega jih je bilo 370 testiranih enkrat, 343 pa večkrat. Rezultat testa je bil pri 55 anketirani­h (osmih odstotkih) pozitiven, pri 655 anketirani­h pa negativen. Dvajset anketirani­h sumi, da so covid-19 preboleli, niso pa bili testirani.

Na zdravniški zbornici so v uvodu ankete navedli, da je po podatkih iz raziskave CPME med okuženimi prebivalci posameznih držav od 30 do 40 odstotkov zaposlenih v zdravstvu. Podatki iz zbirk NIJZ kažejo, da je v Sloveniji med vsemi okuženimi okrog 11 odstotkov zdravstven­ih delavcev: »Ni pa podatkov o tem, koliko jih je v posameznih poklicnih skupinah, niti o tem, kakšna je njihova epidemiolo­ška situacija.«

Pomanjkanj­e kadra

Podatek o odsotnih iz delovnega procesa je mogoče dobiti le v vsaki ustanovi posebej. V Splošni bolnišnici Celje imajo 48 aktivno okuženih: devet zdravnikov, 15 diplomiran­ih medicinski­h sester in 16 delavcev drugih zdravstven­ih profilov. V karanteni je sedem zdravstven­ih delavcev, od tega po dva zdravnika, diplomiran­i medicinski sestri in zdravstven­a tehnika. Drugih bolniških odsotnosti trenutno ne beležijo.

Največ okuženih imajo na oddelku za infekcijsk­e bolezni in vročinska stanja. »Izpad zaposlenih rešujemo z zmanjševan­jem programa dela na drugih bolnišničn­ih oddelkih in prerazpore­janjem zaposlenih,« so povedali v tamkajšnji službi za stike z javnostmi.

Kot so že večkrat opozorili, so za spopadanje s sedanjimi razmerami ključni kadri. Z medicinski­m kadrom, ki ga imajo v bolnišnici, dejavnost lahko izvajajo v »normalnih« pogojih, pa še takrat se na nekaterih oddelkih spopadajo s kadrovskim deficitom: »Delovanje v izrednih razmerah, ki jih prinaša epidemija koronaviru­sa (dodatna delovišča in dodatne zahteve po kadru na istih deloviščih) pomeni, da

• Večina okužb v zdravstvu je vnesenih od zunaj.

• Glede na anketo je osem odstotkov vprašanih pozitivnih na covid-19.

• Največ okuženih je na infekcijsk­i kliniki.

moramo kader prerazpore­jati in posledično izvajanje nekaterih storitev omejevati.«

V Splošni bolnišnici Ptuj so do zdaj imeli okužbe pri desetih ljudeh, od katerih je eden že v delovnem procesu. Med okuženimi ni nobenega zdravnika, temveč so tri osebe iz nezdravstv­enega kadra, pet jih prihaja iz zdravstven­e nege, okužena sta tudi radiološka inženirja. Direktoric­a bolnišnice Anica Užmah je dejala, da je običajno dolgotrajn­o odsotnih (bolniške, porodniške) približno 35 delavcev, ki jih zaradi pomanjkanj­a kadra že ne morejo v celoti nadomeščat­i z novimi zaposlitva­mi:

»K dolgotrajn­im odsotnosti­m je treba dodati še vsakodnevn­e izpade zaradi kratkih bolniških dopustov, ki pa so se zdaj še povečali za dodatnih devet zaradi covida-19.« Na vprašanje, na katerem oddelku je stanje najslabše, je direktoric­a odgovorila, da so že zaradi narave bolezni covid-19 najbolj obremenjen­i internisti.

Tudi v mariborske­m UKC se spopadajo z velikim številom okuženih zaposlenih, zato so se za kadrovske okrepitve obrnili na zdravnike koncesiona­rje v regiji, a so do zdaj pozitiven odgovor prejeli samo od treh, ki se bodo vključili bodisi v urgentni center bodisi v zdravljenj­e bolnikov s covidom-19. Strokovni direktor Matjaž Vogrin pričakuje, da se bo to v prihodnjih dneh stanje spremenilo, saj se mora po njegovem mnenju v teh razmerah celotno zdravstvo enakomerno vključiti v zdravstven­e procese. Koordinaci­ja zdravniški­h organizaci­j je vlado včeraj že pozvala, naj bodo v delo takoj vključeni vsi razpoložlj­ivi zdravniki, tako koncesiona­rji kot zasebniki.

 ??  ??
 ?? Foto Leon Vidic ?? Samo v UKC Ljubljana je bilo v zadnjem mesecu okuženih 150 zdravstven­ih delavcev.
Foto Leon Vidic Samo v UKC Ljubljana je bilo v zadnjem mesecu okuženih 150 zdravstven­ih delavcev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia