Delo (Slovenia)

Jesen zloveščih rekordov

- Brigite Ferlič Žgajnar o zaostrovan­ju kadrovskih razmer zaradi covida-19

V vseh ustanovah se bojijo še večjega izpada kadra: še posebno na področjih, za katera imajo zaposleni speciična znanja.

Ko smo že menili, da slabše ne more biti, je v javnosti odjeknil podatek, da je bilo predvčeraj­šnjim v državi potrjenih več kot 1500 okužb z novim koronaviru­som. Spet smo presegli rekord. Zadnji, ki je znašal 898 okuženih, je vztrajal komaj šest dni.

Pri tem je najbolj skrb vzbujajoče, da mineva oktober, ko gripa in drugi nadležni respirator­ni infekti še niso pokazali zob, pa se bolniške zmogljivos­ti nevarno hitro polnijo z bolniki s covidom-19, zdravstven­ega osebja pa je vsak dan manj.

Podatka o tem, koliko zdravnikov, diplomiran­ih zdravstven­ikov in zdravstven­ih tehnikov je doma, bodisi zaradi okužb z novim virusom bodisi karanten, na ravni države ni, jih je pa odsotnih toliko, da posamezne ustanove dihajo na škrge. Samo v UKC Maribor je včeraj manjkalo okoli tri odstotke zaposlenih (102 osebi), med njimi 12 zdravnikov in 64 medicinski­h sester. Nič bolj rožnato ni drugod, zato se išče vse mogoče kadrovske rešitve: vpoklic koncesiona­rjev, upokojenih zdravnikov in podobno.

V vseh ustanovah se namreč bojijo še večjega izpada kadra: še posebno na področjih, za katera imajo zaposleni speciična znanja in obvladajo speciične veščine. Skrbi jih, da v takih razmerah bolnikov ne bodo mogli premeščati, ker bodo imeli enake kadrovske težave tudi drugod.

Za zdaj se doma šolajo samo starejši otroci, če bo uvedeno popolno zaprtje šol in vrtcev, bo to terjalo še več starševske­ga varstva, kar bi posledično pomenilo še manj delovnih rok v zdravstven­ih domovih in bolnišnica­h.

Pred kratkim so sicer začeli veljati nekateri ukrepi za omejitev širjenja virusa, katerih pozitivni učinki bi lahko bili opazni šele čez deset do 14 dni, a do tja je še dolga in negotova pot. Infektolog­inja Bojana Beović je že opozorila, da tudi če bodo ukrepi učinkoviti, drugi teden novembra lahko pričakujem­o od 480 do 680 bolnikov v bolnišnica­h, od tega od 80 do 190 bolnikov na intenzivni­h oddelkih.

Včeraj je predstojni­ca infekcijsk­e klinike Tatjana Lejko Zupanc dejala, da še zdaleč nismo pri odločanju, kdo bo deležen zdravljenj­a in kdo ne, lahko pa dodamo, da smo z novimi rekordi okužb temu žal vse bliže. Zato si jih niti ne smemo niti ne moremo več privoščiti.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia