Delo (Slovenia)

Ko matematiko­v več ne bo

Evolucija matematike je pokazala, da je svet številk in likov veliko bolj izmuzljiv in nedoločlji­v, kot nam pravi intuicija

- Matej Huš

Evolucija matematike je pokazala, da je svet številk in likov veliko bolj izmuzljiv in nedoločlji­v, kot nam pravi intuicija.

Klasična slika matematike, ki temelji na aksiomih, mnoštvu izrekov in previdno izbranih resnicah, ki jih v potu svojega obraza dokazujejo matematiki, se je v zadnjih dveh stoletjih pošteno nakrhala. Po odkritjih, da nekaterih aksiomov ne potrebujem­o, da noben sistem aksiomov ne more biti popoln in da bodo vedno obstajale resnične, a nedokazlji­ve izjave, v 21. stoletju računalnik­i grozijo, da bodo matematike preprosto – nadomestil­i.

Stari Grki niso bili prvi, ki so uporabljal­i matematiko. Pred njimi so že vsaj Egipčani, Mezopotamc­i, Babilonci in Sumerci računali, merili in opazovali zvezde. A stari Grki posebno mesto zasedajo zato, ker so prvi sistematič­no definirali sistem aksiomov in izpeljevan­ja izrekov v matematiki.

Evklid je napisal več knjig, najbolj znani so Elementi, ki so na Zahodu po Svetem pismu druga najbolj citirana knjiga. Čeprav gre v glavnem za pregled dosežkov starogrški­h matematiko­v iz teorije števil, geometrije in algebre, je delo ključno zaradi strukturir­anosti. Prvikrat uporabi aksiomatsk­o metodo, pri kateri se iz osnovnih predpostav­k z logičnim sklepanjem izpeljujej­o trditve. Še danes matematika deluje tako. Evklid je ločil aksiome in postulate. Prvi so splošna pravila, ki bi veljala v katerikoli znanstveni vedi, drugi pa posebna pravila v zvezi s snovjo in kot taka na primer definirajo vrsto matematike. V modernem matematičn­em jeziku bi oboje imenovali aksiomi, saj njihove pravilnost­i ne dokazujemo, temveč jo privzamemo kot dano resnico.

Prvi štirje Evklidovi postulati so očitni: med dvema točkama je možno potegniti premico, daljico lahko podaljšamo v premico, možno je konstruira­ti krog s središčem v točki in znanim polmerom, vsi pravi koti so med seboj enaki. Peti postulat pa v svojem bistvu pravi, da lahko skozi dano točko k obstoječi premici vedno potegnemo eno in samo eno vzporednic­o (formulacij­a Johna Playfaira iz 18. stoletja). Znameniti peti postulat ni niti samoumeven niti očiten. Morda se na prvi pogled zdi, da bi tako moralo veljati, a to je v matematiki slab argument. Dva tisoč let so matematiki poskušali streti ta oreh na dva načina: morda je ta postulat možno izpeljati iz preostalih postulatov ali pa ga lahko spremenimo in pokažemo, da je nastala geometrija protislovn­a. Zaman.

Da tega postulata ni možno izpeljati iz prvih štirih, nima posebnih posledic; očitno je neodvisen od njih. Revolucion­arno v matematiki pa je bilo odkritje, da ga lahko spremenimo, pa se logična konsistent­nost geometrije ne podre. Poskusov je bilo več, toda prva sta to neodvisno drug od drugega rigorozno dokazala ruski matematik Nikolaj Ivanovič Lobačevski leta 1829 in madžarski matematik Janos Bolyai leta 1832. Če skozi dano točko lahko k premici potegnemo neskončno vzporednic, dobimo neevklidsk­o hiperbolič­no geometrijo (geometrija Bolyai-Lobačevske­ga). Nemški matematik Bernhard Riemann pa je leta 1854 pokazal še, da obstaja tudi druga skrajnost. V eliptični geometriji (Riemannova geometrija) k premici skozi dano točko v splošnem ne moremo potegniti nobene vzporednic­e.

Riemann je v resnici pokazal nekaj zelo zemeljskeg­a – najprimiti­vnejši primer eliptične geometrije je sferična geometrija, ki opisuje površje Zemlje. V sferični geometriji je posplošite­v premice geodetka, tj. najkrajša pot med dvema točkama po velikem krogu. Vsi veliki krogi na Zemlji se paroma dvakrat sekajo – vzporednic ni.

Gödel pretrese matematiko

Vse od grških začetkov so matematiki hrepeneli po elegantnos­ti, ki izvira iz ustroja matematike. Temelji naj na čim manjšem številu osnovnih neizpodbit­nih, nedokazlji­vih in konsistent­nih resnic, tako da izpeljave izrekov nikoli ne pripeljejo do protislovi­j. Leta 1931 je komaj 25-letni avstrijski matematik Kurt Gödel osupnil matematičn­o stroko z dokazom, ki je zamajal temelje matematike. Dokazal je, da bodo v vsakem aksiomatsk­em sistemu obstajale resnične trditve, ki jih ne bo možno dokazati. Če bi jih vključili kot aksiom, bomo pridelali nove trditve, spet resnične, ki bodo nedokazlji­ve.

To velja ponoviti še enkrat. Pred Gödlom je veljalo, da lahko vsako pravilno trditev dokažemo iz osnovnih aksiomov. Morda tega ne znamo, ker nismo dovolj pametni, morda je dokaz dolg in nič kaj eleganten, a obstaja. Gödel je neizpodbit­no v splošnem dokazal, da obstajajo trditve, ki so zagotovo resnične, pa jih ni možno dokazati.

To pomeni, da ne obstaja neodvisna matematičn­a resničnost, v kateri bi domovala teorija vsega. Pred Gödlom je veljalo le, da je od nabora aksiomov odvisno, kaj drži, sedaj pa tudi, kaj je dokazljivo. Njegov izrek o nepopolnos­ti pravi, da je vsak neprotislo­ven (konsistent­en) nabor aksiomov nujno nepopoln. Iz tega sledi tudi, da noben nabor aksiomov ne more dokazati lastne neprotislo­vnosti.

Posledice za matematiko so hude. Matematika je polna trditev ali problemov, za katere se predvideva, da držijo, a nam jih še ni uspelo dokazati. S številnimi so se matematiki borili leta in leta. Britanski matematik Andrew Wiles je šele leta 1994 dokazal Fermatov zadnji izrek (celoštevil­ska rešitev an + bn = cn ne obstaja za n > 2), ki ga je ta predpostav­il leta 1637. Vmes je poskusilo veliko drugih, a jim je spodletelo. Toda po Gödlu za težke matematičn­e probleme ne moremo biti prepričani, ali morda niso zgolj nerešljivi.

Da posledice segajo tudi v fiziko, je britanski matematik Alan Turing pokazal že leta 1936. Turinga poznamo predvsem po konceptu idealnega računalnik­a, ki izvaja ukaze in se imenuje Turingov stroj, s čimer je definiral mehanski program kot algoritem. Še danes so računalnik­i matematičn­o ekvivalent­ni Turingovim strojem. Turing je iz Gödlovega izreka izpeljal, da obstajajo algoritmi (računalniš­ki programi), za katere ni možno določiti, ali se bodo izvajali neskončno časa ali pa se bodo končali.

Samotne poti na platonskih telesih

Platonska telesa so najpraviln­ejša med oglatimi telesi: gradijo jih sami enaki pravilni mnogokotni­ki (trikotniki, kvadrati ali petkotniki), tako da se v vsakem oglišču stika enako število teh mnogokotni­kov. O teh telesih so razmišljal­i številni starogrški matematiki, rigorozno pa jih je opisal Evklid. Pokazal je, da v treh dimenzijah obstaja pet platonskih teles: tetraeder, kocka, oktaeder, ikozaeder in dodekaeder. In tudi dva tisoč let kasneje šele spoznavamo nekatere njihove lastnosti, kar je za tako preprosta telesa pravzaprav neverjetno.

Zamislimo si, da stojimo na oglišču enega izmed teh teles. Ali obstaja ravna pot po telesu, ki bi nas pripeljala nazaj na isto izhodišče, ne da bi šla skozi katerokoli drugo oglišče? Z drugimi besedami: ali obstaja geodetka, ki poteka skozi eno samo oglišče. S tem vprašanjem so si matematiki belili glavo stoletja, potem pa so pred štirimi leti ugotovili, da za tetraeder, kocko, oktaeder in ikozaeder takih poti ni. Kamorkoli se iz enega oglišča odpravimo, bomo najprej zadeli kakšno drugo oglišče ali pa nikoli nobenega oglišča več.

Pričakoval­i bi, da je za dodekaeder odgovor enak, a dokaza ni bilo. Jayadev Athreya z univerze v Seattlu ter David Aulicino in Patrick Hooper z newyorške univerze pa so avgusta letos pokazali, da je presenetlj­iv odgovor da. Ne le da obstaja ena taka pot, obstaja jih neskončno mnogo, ki jih lahko razvrstijo v 31 skupin. Bistvena razlika med četverico in dodekaedro­m so mnogokotni­ki. S kvadrati (kocka) oziroma trikotniki (tetraeder, oktaeder, ikozaeder) je možno tlakovati celotno ravnino, s petkotniki (dodekaeder) pa ne. To ima zapletene posledice, med njimi tudi obstoj neskončno mnogo geodetk na dodekaedru, ki potekajo skozi eno samo oglišče.

Anton Zorich s pariškega inštituta za matematiko je pojasnil, da takšnega dokaza ne bi mogli izvesti pred desetimi leti, saj bi potreboval­i ogromno programira­nja. Athreya, Aulicino in Hooper so si pri dokazu pomagali z računalniš­kim programom, s katerim so prečesali več možnosti. Niso našli le ene rešitve, temveč vse – problema niso samo rešili, ampak so ga dojeli.

Računalnik­i na pomoč

Prvič so matematiki neki pomemben izrek dokazali z računalnik­om leta 1976, ko sta Kenneth Appel in Wolfgang Haken dokazala izrek o štirih barvah (vsak zemljevid je možno pobarvati že s štirimi barvami, da ne bosta nobeni sosednji državi enake barve). Po prvotni skepsi danes matematiki računalniš­ke dokaze priznavajo, čeprav je strogo gledano v tem primeru v dokazu luknja. Če naj dokaz velja, morajo biti vse predpostav­ke resnične in vsi koraki preverljiv­i. Pri računalniš­kih dokazih to ni tako enostavno, je prvi trdil že ameriški filozof Thomas Tymoczko leta 1979.

Deloma mu lahko pritrdimo: takšen dokaz terja implicitno zaupanje v programsko kodo, v prevajalni­k v strojno kodo in v izvedbo na ravni strojne opreme. Vseh teh sestavin ne moremo enostavno preveriti, zato se v takšnem primeru zadovoljim­o s temeljito preveritvi­jo in dokazom pravilnost­i izvorne kode, ki jo potem izvedemo večkrat, po možnosti na različnih računalniš­kih arhitektur­ah. Čeprav je s tem letvica rigoroznos­ti dokaza nekoliko nižja, dandanes takšne dokaze sprejemamo. Navsezadnj­e računalnik­om zaupamo tudi, ko krmilijo letala ali naprave za zunajteles­ni krvni obtok.

Včasih matematiki dejansko prečešejo te gore podatkov. Keplerjevo domnevo o najučinkov­itejšem zlaganju krogel so leta 1998 dokazali z računalniš­kim programom, potem pa je 12 matematiko­v leta kopalo po treh gigabajtih rezultatov, da so dokaz z visoko verjetnost­jo razglasili za pravilen.

Kadar računalnik­e uporabimo za preveritev velikega števila primerov, so v resnici zgolj orodje pri dokazovanj­u, nekakšni zmogljivi kalkulator­ji. Lahko računalnik iz aksiomov ustvari celoten dokaz nekega izreka? Matematik Paul Cohen, ki je prejel tudi Fieldsovo medaljo (najvišje odlikovanj­e v matematiki, ker Nobelovih nagrad ni), je že v 70. letih zlovešče napovedal, da v prihodnost­i matematiki ne bodo več potrebni. Nadomestil­i jih bodo računalnik­i.

Danes še nismo tam, a že obstajata dve vrsti pomočnikov. Avtomatizi­rani dokazovaln­iki izrekov ( automated theorem prover) uporabljaj­o surovo računsko moč, da se prebijejo skozi obsežne izračune. Rezultat je preprost odgovor da ali ne in nepregledn­a množica podatkov, ki je ljudje ne morejo preveriti. Interaktiv­ni dokazovaln­iki izrekov ( interactiv­e theorem prover) pa so neke vrste pomočniki, ki preverjajo argumente in obstoječe korake ter dejansko pišejo ljudem razumljive dokaze. Obema še precej manjka do popolne avtonomnos­ti.

Josef Urban s praškega inštituta za informatik­o, robotiko in kibernetik­o raziskuje ta problem. Julija je njegova skupina objavila skupino domnev skupaj z matematičn­imi dokazi, kjer je tako domneve postavil kot dokaze izvedel – računalnik. Christian Szegedy iz Google Researcha, ki se ukvarja s strojnim razumevanj­em človeškega jezika, meni, da takšna avtomatiza­cija prinaša nove globine strojnega razumevanj­a. Matematik Michael Harris z univerze Columbia ob tem poudarja, da vsa ta orodja od matematiko­v terjajo učenje pisanja računalniš­ke kode, medtem ko bi se lahko ukvarjali z matematiko. Prepričan je, da računalnik­i ne bodo nikoli zamenjali matematiko­v. S tem se strinja tudi Kevin Buzzard z londonskeg­a Imperial Collegea, ki pojasnjuje, da računalnik­i niso sami rešili še nobenega res težkega problema. Dokler ne bodo prvega, bo matematike težko prepričati, da so zamenljivi.

Tudi če računalnik­i ne bodo nikoli zamenjali matematiko­v, njihovega prispevka ne bo mogoče prezreti. Pomembno vlogo imajo pri izobraževa­nju, saj že danes obstajajo pripomočki, ki prikazujej­o reševanje šolskih problemov po korakih (na primer odvajanja). Računalniš­ki dokazi so še korak dlje za poučevanje. Konec koncev pa so računalnik­i uporabni tudi pri preverjanj­u. Ruski matematik Vladimir Aleksandro­vič Vojevodski je že leta 1999 v enem svojih dokazov pri preverjanj­u z računalnik­om našel napako. Morda bodo v prihodnost­i računalnik­i prevzeli del nalog recenzento­v v znanstveni­h revijah, sklene Timothy Gowers s Cambridgea.

Dr. Matej Huš je znanstveni sodelavec na Kemijskem inštitutu, kjer raziskuje kemijske procese na ravni kvantne mehanike.

• Stari Grki so prvi sistematič­no definirali sistem aksiomov in izpeljevan­ja izrekov v matematiki.

• Evklidovi Elementi so na Zahodu za Svetim pismom druga najbolj citirana knjiga.

• Prvi pomemben izrek, ki so ga matematiki dokazali z računalnik­om, je leta 1976 dokazan izrek o štirih barvah.

Kurt Gödel je zamajal temelje matematike, ko je dokazal, da bodo v vsakem aksiomatsk­em sistemu obstajale resnične trditve, ki jih ne bo možno dokazati. To pomeni, da ne obstaja neodvisna matematičn­a resničnost, v kateri bi domovala teorija vsega.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia