Delo (Slovenia)

Za testiranja smučarjev 400.000 evrov

Motokros Tim Gajser je na VN Limburga osvojil drugo mesto, njegova prednost je narasla na 55 točk – V nedeljo še enkrat na mivki

- Peter Zalokar

Toliko bo Smučarska zveza Slovenije v tej sezoni namenila za testiranje na koronaviru­s.

Lommel – Napake in padci so sestavni in neizogibni del adrenalins­kega športa, kakšen je motokros, najboljši pa je tisti, ki se zna najhitreje pobrati. Tim Gajser je prav takšen: čeprav je tako v prvi kot drugi vožnji storil napako, je na koncu osvojil drugo mesto na VN Limburga in še povečal prednost v svetovnem prvenstvu razreda MXGP.

Svetovnemu prvaku so se obrestoval­i mnogi treningi na mehki in globoki mivki, ki mu je v preteklost­i povzročala težave. Po nedeljski zmagi na VN Flandrije je bil Gajser zelo hiter tudi včeraj. V prvi vožnji je kljub manjši napaki tik pred koncem ujel in prehitel Jorgeja Prada ter se veselil desete posamične zmage v sezoni. Kot je že v njegovi navadi, je najprej povedal, da je »super vesel« ... »Vozil sem lepo, gladko, pametno. Vseeno sem naredil napako, Romain (Febvre; op. p.) me je prehitel, ampak prišel sem nazaj. V zadnjih minutah sem malce bolj pritisnil, prehitel sem Prada. Hvala vsem v ekipi,« je bil odlične volje Tiga243. Cairoli, njegov najbližji zasledoval­ec, je bil peti.

Tudi v drugo je 24-letnemu Haložanu iz Pečk kazalo odlično, po prvem zavoju je bil tretji, toda hitro je prehitel Cairolija ter po 12 minutah še Prada. Vendar nesreča nikoli ne počiva. Na zunanjem delu zavoja je preveč pritisnil na plin in njegovo hondo je odneslo v zaščitno ogrado oz. reklamni pano. Na njegovo smolo se mu je sprednje kolo zataknilo vanj in potreboval je kar nekaj časa, da se je rešil. Izgubil je dvajset sekund in padel na sedmo mesto.

Finale v Trentinu

V slogu rojenega šampiona se je zbral, začel nizati izvrstne čase, kar mu je na koncu prineslo tretje mesto za Pradom in Cairolijem. Še kakšen krog ali dva, pa bi se vmešal celo v boj za zmago. Toda lahko je bil zadovoljen z izkupičkom. Na VN Flandrije je še okrepil skupno vodstvo. Ta zdaj pred devetkratn­im prvakom, veteranom Cairolijem, zdaj znaša že 55 točk, še dve točki več zaostaja včerajšnji zmagovalec, 19-letni Jorge Prado, pred katerim je sijajna prihodnost. Potem ko je bil lani prvak v razredu MX2, mojstrstvo dokazuje tudi med elito, v kateri ima že tri zmage. Njegov zaščitni znak so bliskoviti štarti.

Gajser tretjo zmago v sezoni še lovi, naslednjo priložnost bo imel v nedeljo, ko bo VN Lommla. Potem se bo karavana za konec preselila v Italijo, kjer bodo tri dirke v Trentinu na progi v Pietramura­ti. Tam se Gajserju nasmiha četrti naslov svetovnega prvaka, po letih 2016 in 2019 tretji v MXGP. Glede na to, kakšne težave je imel po koronskem premoru v Latviji in na začetku tudi v Faenzi, kjer se je poškodoval tedaj vodilni Jeffrey Herlings, se zanj sezona razpleta prav sanjsko.

• Timu Gajserju sta napaka in smola v drugi vožnji vzeli zmago.

• Prednost pred Cairolijem se je povečala za sedem točk na 55.

• V nedeljo bo v Belgiji še tretja dirka, takrat za VN Lommla.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Tim Gajser drvi k novemu naslovu svetovnega prvaka v motokrosu.
Foto Matej Družnik Tim Gajser drvi k novemu naslovu svetovnega prvaka v motokrosu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia